Τον επόμενο μήνα η Apple θα κληθεί για πρώτη φορά να πληρώσει αντιμονοπωλιακό πρόστιμο στην ΕΕ με την κατηγορία ότι πνίγει τον ανταγωνισμό στις υπηρεσίες μουσικής, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι πέντε πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Το πρόστιμο, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, έρχεται μετά την ολοκλήρωση έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κανόνες λειτουργίας του App Store, το οποίο φέρεται να απαγορεύει στους δημιουργούς λογισμικού να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που μπορούν να βρουν εκτός του καταστήματος της Apple.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία της υπηρεσίας μουσικής Spotify το 2019.

Το πρόστιμο είναι ένα από τα σημαντικότερα που έχει επιβάλλει η ΕΕ σε μεγάλες εταιρείες λογισμικού. Η Google έχει τιμωρηθεί με σειρά προστίμων που πλησιάζουν το συνολικό ποσό των 8 δισ. ευρώ, το οποίο όμως αμφισβητείται στα δικαστήρια.

Μέχρι σήμερα η Apple δεν έχει τιμωρηθεί με αντιμονοπωλιακό πρόστιμο από τις Βρυξέλλες. Το 2020 κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, όμως το ποσό αναθεωρήθηκε σε μόλις 372 εκατ. από το εφετείο.

Το νέο πρόστιμο έρχεται λίγες εβδομάδες πριν τεθεί σε πλήρη ισχύ η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερους κανόνες για την διασφάλιση του ανταγωνισμού και σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλει προδιαγραφές συμβατότητας μεταξύ ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Τον περασμένο μήνα, η Apple προχώρησε σε αλλαγές των κανόνων λειτουργίας του App Store στην ΕΕ ώστε να επιτρέπονται πληρωμές ακόμα και εκτός του καταστήματος εφαρμογών.

Η Spotify πάντως χαρακτήρισε τις αλλαγές «φάρσα» και επέμεινε ότι συνεχίζει να επιβαρύνεται οικονομικά από τις χρεώσεις της Apple.