Εν αναμονή των απαντήσεων από τις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο τελεί η Πολεμική Αεροπορία ως προς τα όπλα που θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν για τα F-35 (αλλά και για τα Viper) που θα αποκτήσει η χώρα μας.

Η Ελλάδα έλαβε στις 26 Ιανουαρίου 2024, το «πράσινο» φως από το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ για την απόκτηση έως και 40 μαχητικών στελθ F-35 έναντι του ποσού των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Αθήνα προσανατολίζεται όπως έχει γίνει γνωστό στην απόκτηση των πρώτων 20 και των υπολοίπων σε δεύτερη φάση μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Στην σχετική απαντητική επιστολή των ΗΠΑ βέβαια δεν αναφέρεται τίποτα για όπλα καθώς αυτά θα αποτελέσουν ξεχωριστή συμφωνία.

Γεγονός είναι ότι το F-35 εκτός από τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα συλλογής και διαχείρισης δεδομένων που διαθέτει και φυσικά της σχεδιαστικής του ικανότητας να μην ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ, αποτελεί πλατφόρμα για τα πιο σύγχρονα όπλα του δυτικού και ειδικότερα αμερικανικού οπλοστασίου.

Καθώς το Αιγαίο θα αποτελέσει πεδίο έντονης αεροπορικής δραστηριότητας, η Αθήνα επιδιώκει κυρίως την απόκτηση πυραύλων κατά εχθρικών μαχητικών έτσι ώστε το F-35 πέραν των λύσεων που θα δώσει στο ελληνικό επιτελείο στα ζητήματα βομβαρδισμού στρατηγικών στόχων, να μπορέσει να αποτελέσει και έναν πρώτης τάξεως «εξολοθρευτή» εχθρικών μαχητικών, όντας αόρατο στα ραντάρ τους.

θα λάβει και 952 AIM-120 AMRAAM της έκδοσης C8. Στο πλαίσιο αυτό ο πύραυλος για βολές πέραν του οπτικού ορίζοντα από το F-35 με τον AIM-120 AMRAAM και ειδικά η έκδοση D είναι το ζητούμενο, καθώς το βεληνεκές της συγκεκριμένης έκδοσης είναι 160 χλμ.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη τις εκδόσεις Β με βεληνεκές 64.82 χλμ και C5 και C7 με βεληνεκές 74,08 χλμ. Η Τουρκία με την συμφωνία για τα δικά της F-16 Viper, που έλαβε την ίδια ημέρα με το «πράσινο» φως για τα F-35 προς την Ελλάδα, θα λάβει και 952 AIM-120 AMRAAM της έκδοσης C8 που έχει βεληνεκές 160 χλμ. (αν το θέμα μας είναι το βεληνεκές η Ελλάδα διαθέτει μέσω των Rafale τον πύραυλο Meteor με βεληνεκές 200 χλμ.)

Η διαφορά ανάμεσα στην έκδοση C8 και D του πυραύλου AIM-120 AMRAAM είναι ότι η δεύτερη έχει μικρότερα πτερύγια και έτσι μπορεί να τοποθετείται σε εσωτερικούς πυλώνες που διαθέτουν τα «αόρατα» F-35 και F-22. Παράλληλα το F-35 για μικρότερες αποστάσεις μπορεί να φέρει τον πύραυλο κατά εναέριων στόχων υπέρυθρης αναζήτησης AIM-9 (Sidewinder) στην έκδοση Χ.

Για στόχους στο έδαφος μπορεί να φέρει τον ΑGM-158 JASSM με βεληνεκές έως και 926 χλμ αλλά και τον AGM-154 JSOW που είναι ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο με βεληνεκές έως και 129,6 χλμ. Για εξουδετέρωση εχθρικών ραντάρ μπορεί να φέρει τον AGM-88E AARGM με βεληνεκές πάνω από 100 χλμ και για εχθρικά πλοία κάποια έκδοση προηγμένου αντιπλοϊκού βλήματος  εκ των JSM, NSM, LRASM.