Πρώτος στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας μπήκε χθες ο 4½ ετών Αλέξανδρος. «Σας ευχαριστούμε που μας δέχεστε στο σπίτι σας», είπε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου σπάζοντας, άθελά του, τον πάγο της επίσκεψης.

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου είναι για εμάς μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τα παιδιά που γίνονται καλά κι επανεντάσσονται στην κοινωνία», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», Μαρία Τρυφωνίδη.

Καθισμένοι πλέον όλοι στις θέσεις τους θα ξεκινούσαν, με την Πρόεδρο συντονίστρια, δύο γύρους συζήτησης, με τον πρώτο να αφορά το παρελθόν όπου ανήκει πια ο εφιάλτης που έζησαν τα παιδιά μέχρι την αποθεραπεία τους.

Το μοίρασμα εμπειριών άρχισαν οι μικροί της παρέας, ο τρίχρονος Αντώνης και ο Αλέξανδρος, οι οποίοι περιέγραψαν πόσο φρόνιμοι ήταν όταν έδιναν αίμα.

«Πιο πολύ φοβόμουν μη χάσω τα μαλλιά μου, δεν ήθελα να με λυπούνται», είπε με τη σειρά της η 13χρονη Δήμητρα, την ώρα που ο μικρός Αντώνης, που δεν καταλάβαινε και πολλά, έτριβε τα μάτια του νυσταγμένος. Ξαφνικά, δύο δίσκοι με λιχουδιές – σαντουιτσάκια, κέικ, μπισκότα – προσγειώθηκαν μπροστά του και το προσωπάκι του φωτίστηκε από αναπάντεχη χαρά.

Στη συζήτηση που ταυτόχρονα εξελισσόταν ήταν η σειρά της Μυρτούς (6½ ετών) να μιλήσει. Με ύφος πολύ σοβαρό, ενημέρωσε την Πρόεδρο για την εμπειρία της στην Α’ Δημοτικού. «Εγώ περνάω καλά στο σχολείο. Εχω μάθει όλα τα γράμματα.

Και τώρα τα παντρεύουμε, ας πούμε, το α με το ι», εξήγησε η «μικρή σοφή» – όπως τη βάφτισε η Πρόεδρος – με τους ενηλίκους να χαμογελούν σκεπτόμενοι το άλλο «πάντρεμα» που συζητιόταν ταυτοχρόνως στη Βουλή. Και όπως η ζωή έχει απότομα ύψη και βάθη, η 9χρονη Ευαγγελία παίρνοντας τη σκυτάλη, άλλαξε απότομα το κλίμα στην αίθουσα, λέγοντας: «Εγώ δυστυχώς έχασα τη μαμά μου από καρκίνο πριν 8 χρόνια. Συμβαίνουν αυτά, δεν πειράζει».

Κάπου εκεί ξεκίνησε ο β’ γύρος κουβέντας – με τον μικρό Αντώνη να δοκιμάζει εναλλάξ μπισκότα / σαντουιτσάκια – που αφορούσε τα όνειρα που μπορούν πια να κάνουν τα παιδιά για το μέλλον. «Εγώ επειδή ήμασταν συνέχεια στα νοσοκομεία σκέφτομαι την Ιατρική», είπε ο 15χρονος Αγγελος. Ο τετράχρονος Αλέξανδρος, που δεν τον ρώτησε κανείς, δήλωσε ότι όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει αστυνομικός και, τελευταίος, ο Αντώνης αποκάλυψε – μασουλώντας ένα μπισκότο – ότι θα γίνει «βα /βα/ βαν», που σημαίνει, όπως μετέφρασε η διερμηνέας – μαμά του, «Spiderman».

«Ενάντια στον πόνο»

Μετά την αναμνηστική φωτογραφία κι αφού αποχώρησαν όλοι από το Προεδρικό Μέγαρο με δωράκια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτύπωσε την ουσία της επίσκεψης σε μια ανάρτησή της στο facebook, όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Πάλεψαν με τον καρκίνο, και βγήκαν νικητές. Εδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα ενάντια στον πόνο, τον φόβο, την αποθάρρυνση και απέδειξαν ότι η νόσος αυτή δεν είναι αήττητη. Γιατί τα παιδιά που ήρθαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, συνοδευόμενα από τη Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», βασικού πυλώνα στήριξης των ογκολογικών τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων και πολύτιμου αρωγού των οικογενειών που βιώνουν αυτή τη δεινή περιπέτεια, είναι πλήρως αποθεραπευμένα.

»Ο Αντώνης, η Μυρτώ, η Φωτεινή, η Δήμητρα, η Ελένη, η Ευαγγελία, ο Αλέξανδρος, ο Αγγελος, η Αικατερίνη – Καλλιόπη, μακριά πλέον από τους νοσοκομειακούς θαλάμους και τις επώδυνες θεραπείες, επιβεβαίωσαν ότι ο δρόμος προς την ίαση μπορεί να είναι μακρύς, δεν είναι όμως αδιάβατος. Πρωταγωνιστές μιας σκληρής αφήγησης αλλά με αίσιο τέλος, όπως εξάλλου και τόσα ακόμη παιδιά που πέρασαν την ίδια δοκιμασία, μας έδωσαν δύναμη από τη δύναμή τους».