Πέντε μόλις εβδομάδες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες για την εκκίνηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» με στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μία από τις απόλυτες αρχές της διεθνούς κοινότητας είναι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και εμείς, ως ΕΕ, θα εμπλακούμε οπωσδήποτε για την προστασία της» ξεκαθαρίζουν οι Ευρωπαίοι.

Αυτό που επισημαίνεται στις Βρυξέλλες από κάθε πλευρά, είναι ότι  ο χαρακτήρας που θα έχει θα είναι καθαρά αμυντικός, με Ευρωπαίο Αξιωματούχο να ξεκαθαρίζει ότι «βρίσκεται υπό των κανόνων εμπλοκής της ΕΕ, που συμφωνούνται από το Συμβούλιο. Έτσι οι κανόνες λειτουργίας έχουν την έννοια αυτοάμυνας. Αυτό σημαίνει ότι ελπίζουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τη ναυτιλία από την επίθεση. Εάν βλέπουμε και έχουμε πληροφορίες για τις απειλές, μπορούμε να τις μοιραστούμε, αλλά δεν εξουδετερώνουμε επιθετικά την απειλή στη στεριά. Εάν είναι στη θάλασσα, εάν έρχεται πύραυλος ή έρχεται drone, θα υπερασπιστούμε και θα ενεργήσουμε σε επίπεδο αυτοάμυνας».

Επίσης, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν και σε άλλες επιχειρήσεις, η παρουσία δυνάμεων στην περιοχή είναι ήδη έντονη. «Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Γερμανία και Ισπανία είναι παρούσες στην περιοχή. Δεν σημαίνει ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί για την ίδια την επιχείρηση. Αλλά έχουμε, φυσικά, τον διοικητή της δύναμης μας, ήδη, που έχει επιχειρησιακό αρχηγείο. Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε προς το παρόν αρκετά εφόδια» όπως ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, οι φρεγάτες που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση είναι τέσσερις προς το παρόν: από την Ελλάδα, την Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες στην πορεία.

Στόχος της επιχείρησης «Ασπίδες» είναι να ολοκληρώσει το έργο της εντός ενός έτους, όμως θα χρειαστεί να γίνει αξιολόγηση της κατάσταση έτσι ώστε να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί ή θα τερματιστεί.

Ευρωπαίος Αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι γίνεται η προετοιμασία «για την επίσημη έναρξη, τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια,  ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να είμαστε πλήρως λειτουργικοί σε λίγες εβδομάδες». Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο συζήτηση για τη συνδρομή του Βερολίνου με φρεγάτα και εφόσον δοθεί το πράσινο φως, η πιθανή ημερομηνία για να ξεκινήσει η επιχείρηση είναι η αμέσως επόμενη, η 24η Φεβρουαρίου.