Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε έντονα τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του πιθανότερου αντιπάλου του για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου «επικίνδυνες» και «αντιαμερικανικές» και λέγοντας ότι έτσι γίνεται ακόμα πιο επείγον να εγκρίνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ νέα χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Το Σαββατοκύριακο σε ομιλία του ο Τραμπ αμφισβήτησε την προθυμία των ΗΠΑ να υποστηρίξουν μέλη της δυτικής αμυντικής συμμαχίας εάν δέχονταν επίθεση από τη Ρωσία.

«Το διακύβευμα ήταν ήδη υψηλό για την αμερικανική ασφάλεια πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ουκρανία στη Γερουσία, τώρα όμως γίνεται ακόμα υψηλότερο» τόνισε ο Μπάιντεν. «Και αυτό διότι ο πρώην πρόεδρος έστειλε ένα επικίνδυνο και σοκαριστικό αντιαμερικανικό μήνυμα στον κόσμο». Ο Τραμπ παραπονέθηκε κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα για «εκπρόθεσμες» πληρωμές από τα μέλη του ΝΑΤΟ και εξιστόρησε, όπως είπε, μια προηγούμενη συνομιλία με τον αρχηγό μιας «μεγάλης χώρας» για πιθανή επίθεση από τη Ρωσία. «Οχι, δεν θα σε προστάτευα. Στην πραγματικότητα, θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να κάνει ό,τι διάολο θέλει. Πρέπει να πληρώσεις» ισχυρίστηκε ο Τραμπ ότι είπε σε ηγέτη νατοϊκής χώρας που δεν κατονόμασε.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι τα σχόλια του Τραμπ ισοδυναμούσαν με πρόσκληση προς τη Ρωσία να εισβάλει σε χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ. «Μπορείτε να φανταστείτε έναν πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να το λέει αυτό; Ολος ο κόσμος το άκουσε. Και το χειρότερο είναι ότι το εννοεί» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος. «Κανένας άλλος πρόεδρος στην ιστορία μας δεν υποκλίθηκε ποτέ σε ρώσο δικτάτορα. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να το πω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ: δεν θα το κάνω ποτέ».

«Είναι επικίνδυνο»

Σε δηλώσεις που ζητούσε από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, να φέρει σε ψηφοφορία στη Βουλή το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 95,34 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από τη Γερουσία για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν είπε για τα σχόλια του Τραμπ: «Για όνομα του Θεού, είναι χαζό, είναι ντροπή, είναι επικίνδυνο, είναι αντιαμερικανικό». Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η αποτυχία να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με υποστήριξη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις του Πούτιν μπορεί να προχωρήσουν πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, βαθύτερα στην Ευρώπη.

Μέσα στην ένταση που έχει προκληθεί όμως από τις δηλώσεις Τραμπ, το ΝΑΤΟ γνωστοποίησε χθες ότι η Ευρώπη εκπληρώνει τον στόχο δαπανών της Συμμαχίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται συμμάχους και  προέτρεψε και αυτός την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το «ζωτικό» πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, προειδοποιώντας τους νομοθέτες ότι η Κίνα θα ενθαρρυνθεί εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμό της.

Οι ευρωπαϊκές δαπάνες

Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συνολικά 380 δισ. δολάρια στην άμυνα φέτος, ανεβάζοντας συνολικά τις δαπάνες τους σε περίπου 2% του ΑΕΠ το 2024 σε σύγκριση με 1,85% το 2023. Τα 31 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, αλλά δεν το έχει κάνει καθένα ξεχωριστά. «Περιμένω 18 σύμμαχοι να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα φέτος» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες σημείωσαν για ένα ακόμα έτος ρεκόρ έπειτα από δύο χρόνια πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος από πέρυσι, όταν 11 μέλη του ΝΑΤΟ αναμενόταν να επιτύχουν τον συμφωνημένο στόχο.

Οι δημοσιογράφοι έκαναν στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ πολλές ερωτήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ και ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η αμυντική συμμαχία για τη δική τους ασφάλεια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει ποτέ πόλεμο μόνες τους» είπε πριν από τη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ.