Μια απόλυση και η έξωση από το διαμέρισμα όπου διέμενε φαίνεται πως όπλισαν το χέρι του 76χρονου δράστη και αυτόχειρα, αιγυπτιακής καταγωγής, στο πρωτοφανές μακελειό, με συνολικά τέσσερα θύματα, που σημειώθηκε χθες το πρωί σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα.

Συγκεκριμένα, ο 76χρονος είχε πληροφορηθεί λίγες ώρες πριν από το αιματοκύλισμα ότι μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας σκόπευαν να του ζητήσουν να φύγει από διαμέρισμα που του είχαν παραχωρήσει στη Γλυφάδα, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα τον είχαν απολύσει και από τη θέση του επιστάτη σε κατοικία ιδιοκτησίας τους, στους Πεταλιούς, στον Νότιο Ευβοϊκό.

Κατά πληροφορίες, ο δράστης φέρεται ότι απέδωσε αυτή τη «δυσμενή» μεταχείρισή του στις καλές σχέσεις που διατηρούσε με συγγενείς των θυμάτων του, με τους οποίους οι τελευταίοι βρίσκονταν σε δικαστική διαμάχη.

Η εγκληματική επίθεση σημειώθηκε στις 10 το πρωί της Δευτέρας, όταν ο 76χρονος – που δούλευε για 36 χρόνια στη ναυτιλιακή αλλά και ως φροντιστής των οικιών των ιδιοκτητών – κρατώντας μια καραμπίνα και ένα πιστόλι, άνοιξε την είσοδο της εταιρείας με τη μαγνητική κάρτα που διέθετε και κατευθύνθηκε με το ΙΧ του στο υπόγειο πάρκινγκ του κτιρίου στη συμβολή των οδών Φλέμινγκ και Αρτεμισίου.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ανέβηκε αρχικά άοπλος στα γραφεία, ζητώντας εξηγήσεις για την «αδικαιολόγητη έξωσή» του από το διαμέρισμα που του είχε παραχωρηθεί και ανήκε στη μητέρα των εφοπλιστών (είχε αποβιώσει προ αρκετών ετών) την οποία φρόντιζε όταν διέμενε στην εξοχική κατοικία στους Πεταλιούς.

Την επιμονή των υπευθύνων της ναυτιλιακής στην εκδίωξή του από το διαμέρισμα ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός, ενώ, κατά ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκε και χειροδικία.

Ακολούθως, ο ηλικιωμένος αλλοδαπός απομακρύνθηκε, κατέβηκε για λίγο στο γκαράζ όπου είχε παρκάρει το ΙΧ του και επανήλθε οπλισμένος.

Αρχικά φέρεται ότι συνάντησε στο ισόγειο έναν εργαζόμενο, ο οποίος τον ρώτησε «τι ήλθες να κάνεις, τι κάνεις εδώ», για να λάβει τη σοκαριστική απάντηση «ήρθα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα.

Τώρα θα δεις τι θα πάθουν. Θα τους σκοτώσω και θα αυτοκτονήσω». Εν συνεχεία, ανέβηκε εκ νέου στα γραφεία και σκότωσε πυροβολώντας στο κεφάλι τη μία εκ των ιδιοκτητριών της ναυτιλιακής, Μαρία Καρνέση, 77 ετών, και τον άνδρα της αδελφής της, Αντώνη Βλασσάκη, 80 ετών.

Επιπλέον, έστρεψε το όπλο του κατά ενός πρώην καπετάνιου της εταιρείας, 75 ετών, ο οποίος προσπάθησε να τον αφοπλίσει, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Ακούγοντας τους τρεις πυροβολισμούς, οι περίπου 30 εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο κτίριο έτρεξαν πανικόβλητοι για να ξεφύγουν, ενώ δύο εξ αυτών κρύφτηκαν στις τουαλέτες.

Η συνιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής, Δέσποινα Καρνέση, δε, κατάφερε να ξεφύγει, καθώς τη στιγμή του μακελειού δεν βρισκόταν στο γραφείο της και δεν εντοπίστηκε από τον δολοφόνο, ενώ βγήκε εκτός κτιρίου μαζί με τους υπαλλήλους.

Ο αιγύπτιος δράστης, ο οποίος είχε προ ετών βαπτιστεί ορθόδοξος και είχε λάβει το όνομα «Αρης» από την οικογένεια των ιδιοκτητών της ναυτιλιακής, άρχισε να ψάχνει τους χώρους για να βρει και τη Δέσποινα Καρνέση, ωστόσο, όταν τελικά δεν τα κατάφερε, κατέβηκε στο υπόγειο, έστρεψε την καραμπίνα στον εαυτό του, πίεσε τη σκανδάλη και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Σημειώνεται ότι η δολοφονηθείσα συνιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας και η διασωθείσα αδελφή της ήταν σε πολυετή δικαστική διαμάχη με τον αδελφό τους, Σπύρο Καρνέση, για οικονομική διαφορά, ύψους περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, του αποδίδουν ότι στα τέλη του 2022 μετέφερε το εν λόγω ποσό από κοινούς εταιρικούς λογαριασμούς σε άλλον, αποκλειστικά δικής του εταιρείας.

Μαζικές δολοφονίες

Η χθεσινή κατεγράφη ως μία από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στη χώρα μας. Ανάλογες μαζικές δολοφονίες είχαν σημειωθεί το 2017, όταν ένας αστυνομικός σκότωσε την τρίχρονη κόρη του, τη γυναίκα του και την πεθερά του και εν συνεχεία αυτοκτόνησε στο σπίτι τους στους Αγίους Αναργύρους, το 1996 στη Θάσο, όταν ο φοιτητής Θεόφιλος Σεχίδης σκότωσε πέντε μέλη της οικογένειάς του και το 2006, όταν εκτελέστηκαν εν ψυχρώ πέντε κυνηγοί στο Αγρίνιο.

Το μακελειό στη Γλυφάδα ξύπνησε μνήμες και από την επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης, το καλοκαίρι του 2020, όταν ένας 45χρονος τραυμάτισε τέσσερα άτομα, ένα εκ των οποίων κατέληξε έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία.

Ηλικιωμένοι δράστες

Από τους αστυνομικούς η χθεσινή τριπλή δολοφονία αποδίδεται σε λόγους εκδίκησης κατά ατόμων του επαγγελματικού περιβάλλοντος του δράστη και έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς αντίστοιχων συμβάντων, που κατέληξαν σε τραγωδία διά ασήμαντον αφορμή στο εξωτερικό αλλά και ορισμένων στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικότερες θεωρούνται οι πρόσφατες στη Μεσσηνία, όπου το 2021 ένας 72χρονος εισέβαλε σε κατάστημα προϊόντων τεχνολογίας και κατόπιν διαπληκτισμού σκότωσε εν ψυχρώ τον ιδιοκτήτη του, και στον Διόνυσο, όπου το 2022 ένας 77χρονος πυροβόλησε τρεις φορές στο κεφάλι έναν 53χρονο δημοτικό υπάλληλο επειδή δεν είχε επιδιορθώσει τη χαλασμένη υδρορροή στο σπίτι του.

Κοινό παρονομαστή στα παραπάνω αποτελεί η προχωρημένη ηλικία των δραστών, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να υπογραμμίζουν τη διαπίστωσή τους ότι το 14% των εγκληματικών ενεργειών διαπράττονται από άτομα άνω των 60 ετών.

Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι από τις 1.550 περιπτώσεις αυτοδικιών που κατεγράφησαν τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας, οι 552 (ποσοστό 36%) είχαν ως δράστες ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Κατά τους αστυνομικούς, τα χέρια των ατόμων αυτού του ηλικιακού γκρουπ οπλίζει «ένα μείγμα φόβου και αισθήματος ανασφάλειας, η αίσθηση ότι υποτιμούνται ή αδικούνται, οι ιδιοτροπίες και η άγνωστη δυναμική τους.

Ισως έχουν και την αίσθηση ότι, ακριβώς λόγω ηλικίας, δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Συνήθως, δε, πρόκειται για ανθρώπους με λευκό ποινικό μητρώο που κάνουν την εγκληματική υπέρβασή τους».