Ημέρα αποφάσεων η σημερινή με τους αγρότες να αναζητούν απαντήσεις στα προβλήματά τους και την κυβέρνηση διέξοδο από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου ανοίγει το μεσημέρι (12.00) τη συζήτηση με το αρχικό ραντεβού να έχει οριστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, τα ραντεβού αναμένονται να είναι δύο. Το πρώτο θα γίνει με το κλιμάκιο 15 εκπροσώπων των μπλόκων (6 από τη Θεσσαλία, 6 από τη Μακεδονία, 2 από τη Στερεά και 1 από Πελοπόννησο) και όταν αυτό ολοκληρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον θεσμικό φορέα που είναι η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τα 4+1 μέτρα που θα βγάλει από το συρτάρι η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη αλλά είναι φανερό πως είναι ιδιαίτερα πιεσμένη από τις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι έχουν αποφύγει ακρότητες που μπορεί να έστρεφαν μερίδα της κοινωνίας απέναντι στις διεκδικήσεις τους.

Στο τραπέζι του διαλόγου η κυβέρνηση θα επιδιώξει συζήτηση με τέσσερα βασικά σημεία.

Επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία, τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν πως θα υπάρξει και ένα μέτρο – «έκπληξη» και μένει να φανεί αν όντως πέσει στο τραπέζι του διαλόγου και ποιο θα είναι.

Με «το όπλο παρά πόδα»

Ο αγροτικός κόσμος προσέρχεται σε διάλογο διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά για το αγροτικό ρεύμα) καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Θα φτάσουμε μέχρι την Αθήνα εάν χρειαστεί, αν δε βγει λευκός καπνός στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό…»,  υποστήριζε το μέλος της επιτροπής αγώνα ανεξάρτητων αγροτών και κτηνοτρόφων Ν. Τρικάλων Παύλος Σπυρόπουλος, δίνοντας το στίγμα για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Το μόνο σίγουρο πάντως μετά το πέρας της συνάντησης είναι ότι οι αγρότες θα βάλουν στις βαλίτσες τους τις απαντήσεις που θα λάβουν, θα επιστρέψουν στα μπλόκα για να συσκεφτούν και θα αποφασίσουν για το ποια μορφή θα πάρει αγώνας τους. Ξεκαθαρίζουν πάντως προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης.

Ο πάτος του βαρελιού

«Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.

«Η κυβέρνηση έδειξε άμεσα τα αντανακλαστικά της. Προτείναμε άμεσες λύσεις. Ο διάλογο με τους αγρότες συνεχίζεται» ανέφερε στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.