Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου φαίνεται να πιστεύει ότι οι επενδύσεις της θητείας του στον πολιτισμό θα τον βοηθήσουν να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις κρίσιμες τοπικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο στην Τουρκία.

Ο Δήμος της Πόλης ανακαίνισε ένα παλιό στρατιωτικό εργοστάσιο του 19ου αιώνα και εκεί εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες μια έκθεση της Tate Modern, με 95 έργα από τη συλλογή του μουσείου του Λονδίνου – η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τέχνης που έχει φιλοξενήσει ποτέ ο δήμος της πολυπληθέστερης πόλης της Τουρκίας.

Το μήνυμα του Ιμάμογλου στα 15,5 εκατομμύρια κατοίκους της Κωνσταντινούπολης είναι σαφές: μια μητρόπολη ανοιχτή στη Δύση.

«Εγκαινιάσαμε αυτή την έκθεση και μέσα σε λίγες ημέρες είχε τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επισκεπτών από όλες τις εκθέσεις μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη» είπε ο Ιμάμογλου σε ξένους δημοσιογράφους στο Artistanbul Feshane που άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο.

«Πιστεύω ότι η Κωνσταντινούπολη δεν θα εγκαταλείψει μια διοίκηση που αναπτύσσει και βελτιώνει το περιβάλλον και την ιστορία της».

Η άνεση και η χαλαρή διάθεση του Ιμάμογλου δεν μπορεί να κρύψει τη λυσσαλέα μάχη που γίνεται στο παρασκήνιο, στη διεκδίκηση του δήμου που ήταν κάποτε προπύργιο του Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Μετά την ήττα πέρυσι της ενωμένης αντιπολίτευσης στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές η ατμόσφαιρα είναι βαριά.

Ο σπάνιος συνασπισμός αριστερών, εθνικιστικών, θρησκευτικών κομμάτων και Κούρδων που συγκεντρώθηκαν για να νικήσουν τον Ερντογάν, και δεν τα κατάφεραν, έχει καταρρεύσει.

Τα μικρότερα κόμματα σχεδιάζουν να αναδείξουν τους δικούς τους υποψηφίους – είναι απίθανο να κερδίσουν, αλλά θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά την υποστήριξη προς τον Ιμάμογλου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, το πιο προβεβλημένο στέλεχος των κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κατηγορεί τον Ερντογάν για πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος, καθώς έχει δεχθεί μια σειρά διώξεων, συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης στα τέλη του 2022 που τον απειλεί με απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες ως υποψηφίου με την κατηγορία ότι προσέβαλε στελέχη της εκλογικής επιτροπής. Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει απόφαση πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Αναλυτές υπονοούν πως εάν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να δείχνουν τον Ιμάμογλου να προηγείται, όπως συμβαίνει τώρα, η ανακοίνωση της απόφασης μπορεί να επισπευσθεί.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να βάλει απέναντι στον Ιμάμογλου τον Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Ο Ιμάμογλου κατηγορεί τον Ερντογάν για πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης στα τέλη του 2022 που οδήγησε σε πολιτική απαγόρευση για «προσβολή» εκλογικών στελεχών στην οποία ασκεί έφεση. Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει απόφαση πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο 48χρονος Κουρούμ είναι μηχανικός στον τομέα των κατασκευών – με αυτή την επιλογή ο Ερντογάν ήθελε να δείξει στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες τους για επικείμενο σεισμό, όπως προειδοποιούν πολλοί σεισμολόγοι.

Αλλωστε ως υπουργός ο Κουρούμ ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα ταχείας ανοικοδόμησης των περιοχών της Ανατολικής Τουρκίας που πλήγησαν πέρυσι από τον καταστροφικό σεισμό.

Πάντως, η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Κωνσταντινούπολη προβληματίζει πολλούς.

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις σε τζαμιά, εκκλησίες και στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, αν και από διαφορετικές ένοπλες ομάδες κάθε φορά, γεννούν υποψίες ότι την εκλογή δημοτικής Αρχής επιχειρούν να καθορίσουν παράκεντρα εξουσίας που συνεργάζονται με το βαθύ κράτος.

Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να έχει ένα προπύργιο της κοσμικής Τουρκίας, αλλά η απογοήτευση των κούρδων ψηφοφόρων από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, στις οποίες η αντιπολίτευση πηγαίνει πιο διασπασμένη από ποτέ – συνολικά οι υποψήφιοι για τον δήμο είναι εννέα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Αλλωστε ούτε η εκλογή του το 2019 ήταν εύκολη.

Αντιθέτως, είχε λάβει χαρακτήρα πολιτικού θρίλερ, με την πλευρά Ερντογάν να αμφισβητεί ως «προϊόν παρατυπιών» το αρχικό αποτέλεσμα και τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να επιστρέφουν στις κάλπες τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Μπορεί να διατηρεί το χαμόγελό του, όμως η πρόσφατη δήλωσή του δείχνει τη μάχη που θα δίνεται καθημερινά μέχρι τις 31 Μαρτίου: «Ξέρω πολύ καλά ότι αυτές οι εκλογές θα είναι πιο δύσκολες από τις προηγούμενες».