Τον αποκάλεσαν «βασιλιά των memes» κι εκείνος εξέλιξε το χόμπι του σε κερδοφόρα επιχείρηση, προσελκύοντας επενδύσεις και να αναγνώριση από τα γεράκια της Wall Street, όπως και θετικά σχόλια από τους 800.000 followers του στο Instagram και τους 15 χιλιάδες στο Χ/Twitter.

Ο λόγος για τον Lit όπως αποκαλούν για συντομία τον Litquidity, τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη και επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων, ο οποίος μετατράπηκε σε full-timer memer και angel investor, που επί του παρόντος ανιχνεύει νέες ευκαιρίες για λογαριασμό της Bain Capital Ventures και συν-επενδύει μαζί με VCs της κατηγορίας 1. Ποιος θα περίμενε ότι κάτι που ξεκίνησε για να σπάει πλάκα, θα εξελισσόταν σε μια επιχείρηση εκατομμυρίων;

Όχι πάντως ο ίδιος ο Hank Medina, ο νεαρός που σε ηλικία 32 ετών αποφάσισε πρόσφατα να αποκαλύψει την ταυτότητά του στους Financial Times, κάνοντας πολλούς από όσους τον γνωρίζουν να μείνουν με το στόμα ανοιχτό. Ήπιος, ευγενικός και παρατηρητής, έκανε αθόρυβη την παρουσία του και δεν έδινε ποτέ την εντύπωση ότι μπορεί να αναζητά περιεχόμενο για τα memes.

Η ταυτότητα του Litquidity, ο οποίος ήταν ήδη γνωστό ότι είναι ειδικός στον κλάδο της τραπεζικής και αναρτά τα memes του από το… μπάνιο του γραφείου του, αποτελπ’υσε εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών τόσο μεταξύ των followers του όσο και μεταξύ των επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου που διαπομπεύει.

Who-is-who

Γεννημένος στο Μαϊάμι από γονείς μετανάστες από τη Νικαράγουα, ο Medina μεγάλωσε παίζοντας τένις σε δημόσια γήπεδα με τον πατέρα του. Εκπλήσσει τους ανθρώπους το γεγονός ότι είναι ισπανόφωνος όπως και ότι δεν είναι τύπος του country club.

Αφού αποφοίτησε από τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κορνέλ το 2013, αναζήτησε μια θέση εργασίας στα χρηματοοικονομικά, την οποία θεώρησε ως τον ταχύτερο δρόμο για να αποπληρώσει τα φοιτητικά του δάνεια. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το CIT Group εντάχθηκε στην Jefferies ως επενδυτικός τραπεζίτης.

Το 2016 ο Medina εντάχθηκε στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Wexford Capital με έδρα το Κονέκτικατ, και ένα χρόνο αργότερα εγκαινίασε τον λογαριασμό Litquidity. Σε συντομο χρονικό διάστημα απογειώθηκε, καθώς οι νέοι της Wall Street μοιράστηκαν τις αναρτήσεις του που διακωμωδούσαν τον κλάδο τους, συμμετέχοντας στα αστεία, την ίδια στιγμή που αποτελούσαν και τον στόχο του.

Όταν η Wexford μετακόμισε στο Palm Beach το 2019, ο Medina εντάχθηκε στην Deutsche Bank σε μια επιστροφή στην επενδυτική τραπεζική. Ο λογαριασμός Litquidity έγινε ακόμη πιο δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στα τέλη του 2020 αποφάσισε να αφοσιωθεί στο influencing με πλήρη απασχόληση. Καθώς συνέχισε να κερδίζει έδαφος, άρχισε να γίνεται αντιληπτό από πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Wall Street.

Από το Instagram στο business-as-usual

«Είδα πόσοι νέοι έδιναν προσοχή στο Litquidity και συνειδητοποίησα ότι αυτός ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας της νέας γενιάς του κλάδου μας», δήλωσε στους FT ο Rich Handler, διευθύνων σύμβουλος της Jefferies. Αν και ο Handler δεν είχε ποτέ αλληλεπιδράσει με τον Medina στην Jefferies, έγινε μέντοράς του και τον βοήθησε να οικοδομήσει τη δική του επιχείρηση.

Τον Οκτώβριο του 2021 εξάλλου ο Medina συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν βοήθεια για να χτίσει την εταιρεία Litquidity. Έτσι προσέλαβε τον πρώτο του υπάλληλο, τον πρώην τραπεζίτη επενδύσεων και αστέρα των ριάλιτι, Mark Moran, στον οποίο έδωσε μετοχές. Ο Medina εκτίμησε τότε ότι η αποτίμηση της Litquidity θα μπορούσε να είναι περίπου 20 εκατ. δολάρια, με βάση παρόμοιες μάρκες που αντλούν κεφάλαια.

Το επιχειρηματικό δίδυμο ξεκίνησε το ενημερωτικό δελτίο «Exec Sum» και το podcast «Big Swinging Decks», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από μια εταιρεία κρυπτογράφησης. Αλλά όταν η κρυπτογράφηση κατέρρευσε, η χορηγία εξατμίστηκε και ο Medina διέκοψε το podcast. Εν μέσω μιας σύγκρουσης σχετικά με το όραμά τους για την επιχείρηση, η συμμετοχή του Moran τερματίστηκε μετά από μόλις 10 μήνες, όταν αποχώρησε για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση και η Litquidity έγινε ξανά επιχείρηση ενός ατόμου.

Και Venture Capital

Από τότε ο Medina έχει επικεντρωθεί στο venture capital παρακλάδι του Litquidity Capital, το οποίο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 επενδύσεις σε start-ups πρώιμου σταδίου, ενώ το 2022 εντάχθηκε στην Bain Capital Ventures ως ερευνητής.

Επίσης, πέρυσι ένωσε τις δυνάμεις του με την εταιρεία αναζήτησης στελεχών Whitney Partners για να ξεκινήσει την Litney Partners, μια επιχείρηση προσλήψεων για νέους υπαλλήλους. Η Litquidity αναλαμβάνει την προσέγγιση των followers της, ενώ η Whitney Partners κάνει τον έλεγχο και την τοποθέτηση των υποψηφίων.

«Δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιο ακόλουθοι όπως αυτοί του Lit. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αφοσιωμένο, εξαιρετικά εξειδικευμένο κοινό», επισήμανε ο Bennett Jordan, διευθύνων σύμβουλος της Whitney και πρώην διαγωνιζόμενος στο ριάλιτι The Bachelorette, ο οποίος είναι συνεργάτης του Medina στη Litney.

Η περσινή χρόνια ήταν μεταβατική για τον Medina και τη Litquidity. Ο Medina και η επί χρόνια σύντροφός του χώρισαν την περασμένη άνοιξη, ενώ το όραμά του για το εμπορικό σήμα έχει αλλάξει. «Δεν είναι πια μόνο μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης», είπε, προσθέτοντας ότι πλέον βλέπει τη Litquidity ως μια «εταιρεία χαρτοφυλακίου» για επενδύσεις σε εμπορικά σήματα που απευθύνονται στους εμμονικούς της Litquidity. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ξεκαρδιστικά memes, αλλά τώρα πια «υπάρχει venture και εργαζόμενοι και συνεργασίες».

Αναζητά έμπνευση από προσωπικότητες όπως ο Jimmy Buffett, ο αείμνηστος τραγουδοποιός που έγινε μεγιστάνας των επιχειρήσεων, και ο μουσικός-επενδυτής DJ Kygo, στους οποίους πιστώνει ότι αξιοποίησαν ένα καλτ κοινό σε ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων.

Πηγή: ΟΤ