Συναγερμός σήμανε στη Βρετανία καθώς εντοπίστηκε μία «επικίνδυνη» χελώνα η οποία μπορεί να δαγκώσει μέχρι και τα οστά, προκαλώντας τραυματισμούς.

Οι «χελώνες-αλιγάτορες» (Alligator snapping), είναι ενδημικές σε ποτάμια και βάλτους σε νότιες περιοχές των ΗΠΑ και κυρίως στη Φλόριντα. Αναγνωρίζονται χάρη στο κέλυφός τους, το οποίο μοιάζει με πανοπλία και τους δίνει μια προϊστορική εμφάνιση που παραπέμπει στους δεινόσαυρους.

Οι  «χελώνες-αλλιγάτορες» είναι ένα χωροκατακτητικό είδος που μπορεί «εύκολα» να δαγκώσει τα οστά και «είναι γνωστό» ότι μπορεί να κόψει ανθρώπινα δάχτυλα. Οι χελώνες είναι θηρευτές που συνήθως τρέφονται με ψάρια, βατράχια, μικρά θηλαστικά, ακόμη και άλλες χελώνες. Μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 100 εκατοστά και να ζυγίζουν έως και 90 κιλά.

Η χελώνα αλιγάτορας (Πηγή: Wild Side Vets)

Ο δρ. Ντόμινικ Μουλ δήλωσε ότι συγκεκριμένη η χελώνα δίνει ένα «άσχημο δάγκωμα» και πιθανότατα θα έτρωγε τα πάντα αν δεν είχε διασωθεί.

Μετά από αρκετές αναφορές για την εμφάνιση του ερπετού στην περιοχή της Κάμπρια. Ένας περιπατητής με τον σκύλο βρήκε τη χελώνα στο Ουρσγουικ Ταρν κοντά στο Ούλβερστον, τη Δευτέρα, κάτι που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε εντύπωση.

Πώς ανασύρθηκε η χελώνα

Η δημοτική σύμβουλος της κοινότητας, Ντενίζ Τσαμπερλέιν πήγε να ανασύρει τη χελώνα από το νερό.

Η Τσαμπερλέιν η οποία έχει ζήσει στη Φλόριντα, είδε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη χελώνα και «αναγνώρισε αμέσως» το είδος.

«Υποψιάζομαι ότι κάποιος την αγόρασε και δεν κατάλαβε τι είναι, ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη για να τη φροντίσει ή ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την ταΐσει», είπε στο BBC.

Ωστόσο, η προσπάθεια για να ανασύρει τη χελώνα δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς χρειαζόταν προσοχή σε δύο επίπεδα και φοβόταν μήπως της κόψει κανένα δάχτυλο.

«Το ένα ήταν να την πιάσω χωρίς να χάσω κανένα δάχτυλο, αλλά και τι θα την έκανα», είπε

Φόρεσε τρία ζευγάρια οικοδομικά γάντια και χρησιμοποίησε ένα καλάθι για ψώνια για να βγάλει τη χελώνα από τη λίμνη. Στη συνέχεια  έβαλε το ζώο σε ένα καλάθι με ψώνια και το πήγε σε κτηνίατρο.

Ο δρ. Μουλ δήλωσε έκπληκτος στο Sky News όταν η  Τσαμπερλέιν του πήγε τη «χελώνα-αλιγάτορα». Νόμιζε ότι το μυστηριώδες ερπετό θα ήταν μια χελώνα καρέτα καρέτα ή μια χελώνα τεράπινα. «Δεν περίμενα καθόλου ότι θα ήταν μια χελώνα-αλιγάτορας», υποστήριξε.

Πιθανότατα την πέταξε κάποιος ιδιοκτήτης εξωτικού κατοικίδιου που δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολο θα ήταν να τη φροντίσει, σημείωσε και ο δρ. Μούλε.

«Όταν μεγαλώσουν, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 80 κιλά»

Το προσωπικό στους κτηνιάτρους δεν μπορεί προς το παρόν να πει τι φύλο είναι η χελώνα, καθώς είναι σχετικά μικρή, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να της δώσουν όνομα.

«Την έχουμε ονομάσει Fluffy (χνουδωτή)», δήλωσε ο δρ. Μούλε. «Κατά έναν περίεργο τρόπο μοιάζει αρκετά χαριτωμένη, οπότε αποφασίσαμε να της δώσουμε ένα χαριτωμένο όνομα», προσέθεσε.

Αν και δεν έλειψαν οι άνθρωποι που προσφέρθηκαν να πάρουν τον Fluffy, αποφασίστηκε ότι το ερπετό να μεταφερθεί σε ένα εξειδικευμένο κέντρο άγριας ζωής στην Κορνουάλη.

Αν και δεν είναι παράνομο να κατέχει κανείς μια χελώνα αλιγάτορα, οι κτηνίατροι δεν συνιστούν να τις διατηρούν ως κατοικίδια λόγω των περίπλοκων αναγκών τους.

«Σε αυτό το μέγεθος, θα μπορούσε να σας δώσει ένα άσχημο δάγκωμα, αλλά όταν μεγαλώσουν, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 80 κιλά και να προκαλέσουν κάποια ζημιά», είπε ακόμα ο Μουλ.

Πρόσθεσε ότι το ερπετό θα ήταν «πιο επικίνδυνο για το περιβάλλον επειδή θα τρώει σχεδόν τα πάντα». «Είμαι σίγουρος ότι αν το αφήναμε εκεί θα ήταν εισβολέας και θα έτρωγε τα πάντα στο νερό», είπε ακόμα.

Η χελώνα περιθάλπεται από το κτηνιατρικό κέντρο προτού επανενταχθεί σε ζωολογικό κήπο ή σταλεί σε ιδιώτη.