Στην κατασκευή ενός επιπλέον φωτοβολταϊκού έργου ύψους 255,4 εκατ. ευρώ προχωρούν ΔΕΗ και RWE, συνεχίζοντας το επενδυτικό τους πρόγραμμα στην Ελλάδα με την κοινή εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ που έχει συσταθεί από τις θυγατρικές RWE Renewables Europe & Australia (51%) και ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%). Το εν λόγω έργο αποτελεί το τελευταίο project του χαρτοφυλακίου των 940 MWp (870 MWac) του Αμυνταίου, το οποίο εισέρχεται τώρα στη φάση της κατασκευής. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΩΝ αναπτύσσει στην Ελλάδα ένα ακόμα χαρτοφυλάκιο έργων παρόμοιου μεγέθους.

«Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο»

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» (ομάδα έργου III) συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp (432 MWac) βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενώ η λειτουργία του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025. Η κοινοπραξία κατασκευάζει ήδη οκτώ μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα (ομάδες έργων I & II) στην ευρύτερη περιοχή, συνολικής ισχύος 490 MWp (434 MWac), τα οποία αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός του έτους.

Την ίδια ώρα, η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ που διαχειρίζεται το έργο έχει υπογράψει διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας 10ετούς διάρκειας με τη ΔΕΗ και τη RWE Supply & Trading, οι οποίες θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το έργο.

Για την επένδυση εξασφαλίστηκαν 127,7 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης – NextGenerationEU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους 76,6 εκατ. ευρώ κατ’ αναλογία από τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, καθώς και από ίδια κεφάλαια ύψους 51,1 εκατ. ευρώ.

Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Αναφερόμενη στο έργο, η διευθύνουσα σύμβουλος της RWE Renewables Europe & Australia Katja Wünschel τονίζει πως «σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα. Οι εργασίες κατασκευής των πρώτων οκτώ φωτοβολταϊκών έργων μας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Με την τελευταία μας επενδυτική απόφαση έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για έναν επιπλέον φωτοβολταϊκό σταθμό 450 MWp. Αυτό υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευσή μας στην ελληνική αγορά με σχεδόν ένα γιγαβάτ φωτοβολταϊκής ισχύος υπό κατασκευή και μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα παρόμοιου μεγέθους σε ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρει πως η επένδυση σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στη δέσμευση για βιώσιμη καθαρή ενέργεια. «Επιταχύνοντας την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έργων μας με συνολική ισχύ σχεδόν ενός γιγαβάτ, συμβάλλουμε ενεργά στους στόχους της χώρας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί απόδειξη επιτυχίας της συνεργασίας μας και της σταθερής μας εστίασης στη δημιουργία ενός καθαρότερου, πιο βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος» προσθέτει.