Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε την Παρασκευή στη Χαβάη την Παρασκευή με αποτέλεσμα να «ταρακουνηθεί» η περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει συναγερμό για τσουνάμι σε αυτό το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο σεισμός τελικά αναθεωρήθηκε από το αρχικό μέγεθος των 6,3 βαθμών, σε 5,7 Ρίχτερ και έγινε σε βάθος 36,85 χιλιομέτρων σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού έγινε κοντά στην Παχάλα στο νησί της Χαβάης, σύμφωνα με το USGS.

«Ξαφνικά ένιωσα σαν να ζαλίζομαι»

Σε βίντεο που ανέβηκε στα social media διακρίνεται η στιγμή που τα 5,7 Ρίχτερ «χτυπάνε» τη Χαβάη. Το βίντεο δείχνει ένα σπίτι να δονείται με τους κατοίκους να τρέχουν έντρομοι και φοβισμένοι έξω από αυτό.

«Πολλές περιοχές ενδέχεται να έχουν αισθανθεί την ισχυρή δόνηση», από τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 π.μ. τοπική ώρα, έγραψε η υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Χαβάης στο Χ. Επανέλαβε επίσης ότι δεν υπάρχει απειλή τσουνάμι.

«Ξαφνικά ένιωσα σαν να ζαλίζομαι»

Ο δήμαρχος της κομητείας της Χαβάης, Μιτς Ροθ, βρισκόταν στη Χονολουλού σε ραντεβού με καρδιολόγο. «Ξαφνικά ένιωσα σαν να ζαλίζομαι», είπε, νομίζοντας αρχικά ότι έφταιγε η διαδικασία και στη συνέχεια συνειδητοποιώντας ότι επρόκειτο για σεισμό.

Αμέσως πήρε τηλέφωνο τους αξιωματούχους του για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών. «Πιθανότατα θα αρχίσουμε να ακούμε για ζημιές μέσα στην επόμενη ώρα με μία ώρα», είπε ο Ροθ, επισημαίνοντας ότι ήταν «ένας σεισμός καλού μεγέθους» και ότι από ό,τι είχε ακούσει, δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Τζούλια Νιλ, ιδιοκτήτρια των Pahala Plantation Cottages, δήλωσε ότι ένας καθρέφτης και μια ορειχάλκινη λάμπα έπεσαν κατά τη διάρκεια κάποιου δυνατού κραδασμού. «Έχουμε πολλά από τα παλιά ξύλινα σπίτια των φυτειών και έτσι κροτάλισαν αρκετά δυνατά».

Ο Ντέρεκ Νέλσον, διευθυντής του εστιατορίου Kona Canoe Club στην παραθαλάσσια κοινότητα Κόνα, στη δυτική πλευρά του νησιού, δήλωσε ότι όλοι το ένιωσαν «πολύ έντονα», αλλά δεν υπήρξαν ζημιές.

«Θέλω να πω, μας ταρακούνησε τόσο πολύ που κούνησε όλα τα παράθυρα στο χωριό», είπε.