Ο κάθε αθλητής και η κάθε αθλήτρια που θα κατακτήσουν μετάλλιο το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτόματα θα φύγουν από το Παρίσι παίρνοντας από την πόλη και ένα μικρό… κομμάτι του Πύργου του Αϊφελ!

Τα μετάλλια που παρουσίασαν οι διοργανωτές θα έχουν στη σύνθεσή τους το καθένα 18 γραμμάρια του Πύργου του Αϊφελ. Από υλικό που εξάχθηκε από κομμάτια του ιστορικού συμβόλου και προέρχονταν από ανακαινίσεις του μνημείου, ενώ φυλάσσονταν κρυφά σε υπόστεγα στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κάθε ένα από τα 5.084 μετάλλια που θα απονεμηθούν, φέρει στην μπροστινή πλευρά του ένα σιδερένιο εξάγωνο από τον Πύργο του Αϊφελ, ενώ κυριαρχεί το λογότυπο «Paris 2024».

Στη δεξιά πλευρά, απεικονίζονται χαραγμένες οι μορφές της θεάς της νίκης, Αθηνάς, το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Ακρόπολη, όπως απαιτείται από τη ΔΟΕ παραδοσιακά προς τιμήν της Ελλάδας, αλλά το «Παρίσι 2024», έλαβε μία ειδική άδεια, προκειμένου να αναπαραχθεί στα μετάλλια και ο Πύργος του Αϊφελ, δεξιά πάνω από τις κερκίδες του σταδίου.

Τα μετάλλια που θα κατασκευαστούν από το νομισματοκοπείο του Παρισιού, θα έχουν διάμετρο 85 mm, πάχος 9,2 mm, με διαφορετικά βάρη και συγκεκριμένα 529 g για το χρυσό, 525 g για το αργυρό και 455 g για το χάλκινο.

Ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι επιχρυσωμένο ασήμι, συμπαγές ασήμι και συμπαγές κράμα μπρούντζου, όλα με βιώσιμη πηγή.

Εστω και μικρή η επάνοδος του Βεζένκοφ

Υστερα από δύο εβδομάδες αποχής λόγω τραυματισμού, ο Σάσα Βεζένκοφ επέστρεψε στη σύνθεση των Κινγκς, αλλά δεν τους βοήθησε να αποφύγουν το κάζο στο Ντιτρόιτ. Οι Πίστονς, αν και έπαιζαν χωρίς τους δύο καλύτερους παίκτες τους (Μπογκντάνοβιτς και Κάνινγχαμ), νίκησαν με 133-120 και δεν επέτρεψαν στον Βεζένκοφ να αγωνιστεί πολύ. Στα 6′ που έμεινε στο παρκέ πέτυχε όλες κι όλες τρεις βολές. Το ίδιο βράδυ, όπως είδα, οι Πίστονς έκαναν μια ενδιαφέρουσα μεταγραφή αποκτώντας τον Ιταλό Σιμόνε Φοντέκιο από τους Τζαζ. Για να τον πάρουν έδωσαν στην ομάδα της Γιούτα μια επιλογή δεύτερου γύρου του εφετινού ντραφτ και τα δικαιώματα ενός άλλου Ιταλού, του Γκαμπριέλ Προσίντα, που παίζει στην Αλμπα Βερολίνου.

«Εφυγε» ο σκόρερ που έδωσε ένα τρόπαιο

Ακόμη μία σημαντική απώλεια για την οικογένεια της ΑΕΚ καθώς χθες η Ενωση γνωστοποίησε πως το Σάββατο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων ο Γιάννης Χανιώτης, ο οποίος είχε φορέσει τη φανέλα της ομάδας τη δεκαετία του ’50 και ζούσε από το 1961 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Αγωνιζόταν στην επίθεση και ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του Κυπέλλου του 1956, σκοράροντας σε όλα τα κρίσιμα ματς εκείνης της πορείας, συμπεριλαμβανομένων του ημιτελικού με τον Παναθηναϊκό και του τελικού με τον Ολυμπιακό, τους οποίους η ΑΕΚ νίκησε με το ίδιο σκορ, το 2-1.

Η πορεία και ο παλιός γνώριμος

Οπως στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, έτσι και σε αυτό κόντρα στην ΑΕΚ, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έδωσαν ραντεβού για μηχανοκίνητη πορεία ώστε να συνοδεύσουν την ομάδα τους μέχρι το γήπεδο της Τούμπας. Αυτό είναι το τελευταίο παιχνίδι χωρίς κόσμο για τον Δικέφαλο στην έδρα του – το κάλεσμα απευθύνθηκε διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ και το ραντεβού έχει δοθεί για τις 17:15 στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να σημειώσω, τέλος, πως ρέφερι ορίστηκε  ο  Αζέρος, Αλιγιάρ Αγκάγιεφ. Μόνο άγνωστος δεν είναι στο ελληνικό κοινό αφού έχει σφυρίξει πολλές φορές παιχνίδια για τη Super League, με τελευταίο ματς το ΠΑΟΚ – Αρης 3-2 πέρσι τον Απρίλιο στα πλέι οφ.

Ταξίδι στην ιστορία αλλά και νέα ban

Πολύ ωραίο είναι το  βίντεο  που δημιούργησε η ΚΑΕ ΑΕΚ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής. Σε αυτό, ο μικρός Χρήστος κάνει ένα ταξίδι σε όλους τους σταθμούς της μπασκετικής ομάδας και συναντά ανθρώπους(παίκτες από τη γενιά του ’68 έως και τη σημερινή)  που έχουν γράψει ιστορία με τα κιτρινόμαυρα. «Τα κομμάτια της Ιστορίας μας», είναι ο τίτλος του βίντεο, με την ΑΕΚ να προαναγγέλλει στο τέλος του την κυκλοφορία επετειακής φανέλας η οποία αναμένεται να βγει προς διάθεση άμεσα. Κατά τα λοιπά, άσχημη εξέλιξη ήταν τα πέντε νέα ban από τη FIBA.

Το ΝΒΑ και το Ντουμπάι!

Τα αραβικά πετροδόλαρα ουδείς στον κόσμο εμίσησε ούτε και το ΝΒΑ, που εσχάτως δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να προσελκύσει κεφάλαια από την Αραβική Χερσόνησο. Ετσι, μετά την αγορά μέρους των μετοχών των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς από την κρατική εταιρεία επενδύσεων του Κατάρ το περασμένο καλοκαίρι, ήρθε η σειρά του ίδιου του ΝΒΑ να κλείσει συμφωνία με τις κρατικές αερογραμμές του Ντουμπάι για την ονοματοδοσία του νεοσύστατου In Season Tournament, που έκανε πρεμιέρα την εφετινή σεζόν. Emirates NBA Cup θα ονομάζεται εφεξής, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστοί οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας. Στέλεχος της Emirates, πάντως, έλεγε ότι τα ετήσια διαφημιστικά έσοδα θα ανέλθουν στο μισό δισ. δολάρια.