Τέτοιες ημέρες πριν από 72 χρόνια, όταν ο παππούς του βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄πέθανε η μητέρα του Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο και ο Κάρολος έγινε διάδοχος σε ηλικία μόλις τριών ετών. Διατήρησε αυτόν τον τίτλο επί επτά δεκαετίες – περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄ ξεκίνησε τη θητεία του στον θρόνο μια δεκαετία αφότου οι περισσότεροι άνδρες συνταξιοδοτούνται. Την επέτειο της ημέρας που η Ελισάβετ φόρεσε το στέμμα, η είδηση ότι ο διάδοχός της ασθενεί με καρκίνο  προκάλεσε εικασίες και αμφιβολίες για το τι θα ακολουθήσει.

Δημόσια εμφάνιση

Χθες, ο Κάρολος εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά από τότε που αποκαλύφθηκε ότι πάσχει από μια μορφή καρκίνου, την ώρα που ο μικρότερος γιος του, πρίγκιπας Χάρι, πέταξε στο Λονδίνο για να τον δει, αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες και τις εντάσεις που προέκυψαν έπειτα από τον γάμο του και τη μετακόμισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι ο βασιλιάς θα αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του για να υποβληθεί σε θεραπεία. Ο Κάρολος χαμογέλασε και έγνεψε στους περαστικούς καθώς οδηγείτο στη μικρή απόσταση από το σπίτι του στο Clarence House στο κεντρικό Λονδίνο μέχρι το παλάτι. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε σε συνέντευξη ότι ο καρκίνος του Καρόλου είναι σε αρχικό στάδιο.

Οι Βρετανοί είναι σαν να έχουν μουδιάσει από τις εξελίξεις, αυτό όμως δεν εμποδίζει αρκετούς να αναρωτιούνται τι θα γίνει στο μέλλον. Κι αυτό διότι ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε πάρει άδεια από τα καθήκοντά του για να είναι δίπλα στη σύζυγό του Κέιτ που επίσης νοσεί, έπειτα από επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Τώρα, ο Ουίλιαμ θα πρέπει να αναλάβει κάποιες από τις υποχρεώσεις του πατέρα του, σε ένα βαρύ κλίμα όμως. Ο Καρόλος θα κρατήσει μόνο δύο από τις υποχρεώσεις του – την εβδομαδιαία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και την υπογραφή κρατικών εγγράφων.

Η επίσκεψη του Χάρι

Ο Χάρι, ο οποίος έχει τσακωθεί με τον πατέρα του και την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια από τότε που παραιτήθηκε από τα βασιλικά καθήκοντα πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, μπορεί να έφτασε στη Βρετανία για να επισκεφτεί τον Κάρολο, όμως, σύμφωνα με πηγή των ανακτόρων, δεν υπάρχουν σχέδια για να συναντήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του Ουίλιαμ. Ενα μήνυμα ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πρόκειται να αρχίσει επίσημες εμφανίσεις όπως παλαιότερα.

Ποια είναι όμως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν επίσημα καθήκοντα; Αφότου ο Χάρι μετακόμισε στις ΗΠΑ και ο αδελφός του Καρόλου Αντριου αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω των δεσμών του με τον Τζέφρι Επσταϊν που κατηγορείτο για σεξουαλικά εγκλήματα, υπάρχουν δώδεκα μέλη της βασιλικής οικογένειας που ασκούν τα καθήκοντά τους. Μια εξ αυτών είναι η αδελφή του βασιλιά, η πριγκίπισσα Αννα, η οποία συχνά βρίσκεται στην κορυφή του ετήσιου απολογισμού των δημόσιων εμφανίσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Ο άλλος αδελφός του βασιλιά, ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του Σόφι, αναμένεται επίσης να αναλάβουν περισσότερα βασιλικά καθήκοντα για να βοηθήσουν τον Κάρολο. Η 73χρονη Αννα είναι 17η στη σειρά για τον βρετανικό θρόνο ενώ ο 59χρονος Εντουαρντ, δούκας του Εδιμβούργου, είναι 14ος. Η Κέιτ Μίντλετον, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, δεν θα επιστρέψει στα βασιλικά καθήκοντα παρά μόνο μετά το Πάσχα, μια μακρά περίοδος αποθεραπείας που έχει προκαλέσει ανησυχίες.

Οι επίσημες εμφανίσεις

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πραγματοποιούν περισσότερες από 2.000 επίσημες εμφανίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό, οι οποίες ποικίλλουν από επισκέψεις σε κοινοτικές πρωτοβουλίες, καλωσορίζοντας αρχηγούς κρατών, συναντώντας επισκέπτες σε επίσημες εκδηλώσεις και συναντώντας πολίτες. Πραγματοποιούν επίσης επισκέψεις στο εξωτερικό για να ενισχύσουν τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας. Στο τραπέζι βεβαίως, τίθενται επίσης τα σενάρια διαδοχής. Σύμφωνα με το βρετανικό Σύνταγμα, ο βασιλιάς ανακηρύσσεται αφότου πεθάνει ο προκάτοχός του, δηλαδή η σειρά καθορίζεται από τη σειρά γέννησης. Ετσι ο Ουίλιαμ είναι εκείνος που θα ανέβει στον θρόνο και μετά με σειρά τα τρία του παιδιά, ο δεκάχρονος Τζορτζ, η οκτάχρονη Σάρλοτ και ο πεντάχρονος Λούις. Σε ένα πιθανό κακό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Κάρολος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε καμία από τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να παραιτηθεί υπέρ του υιού του – κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.