Μόνο με τη χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου θα επιτρέπεται από τις 9 Απριλίου η είσοδος στα γήπεδα ποδοσφαίρου! Οι κάτοχοι απλών τηλεφωνικών συσκευών –όπως αυτές που χρησιμοποιούν κυρίως ηλικιωμένοι, μη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία– δεν θα μπορούν να εισέρχονται πλέον στα γήπεδα!

Τον ψηφιακό τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι πολίτες στα γήπεδα ποδοσφαίρου, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου για το θεσμικό πλαίσιο κατά της βίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

O κ. Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι η αγορά των εισιτηρίων θα γίνεται με τον κλασικό τρόπο (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας), ωστόσο επισήμανε ότι ο φίλαθλος θα πρέπει να εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας – ΕΜΕΠ (emep.gov.gr) και εκεί θα υπάρχει αναλυτικά η διαδικασία για τον τρόπο της προσθήκης των εισιτηρίων, καθώς επίσης η διαδικασία για τα ανήλικα παιδιά και τους αλλοδαπούς.

Τα βήματα αναλυτικά:

Διαδικασία για έλληνα πολίτη που έχει ήδη την εφαρμογή Wallet:

  • Ανοίγουμε στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο το Gov.gr wallet.
  • Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων.
  • Πατάμε το κουμπί της προσθήκης για να εισάγουμε ένα νέο εισιτήριο για την  παρακολούθηση ενός αγώνα.
  • Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που ήδη αγοράσαμε ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου. Το εισιτήριό μας περνάει αμέσως στο ψηφιακό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr wallet.
  • Οταν πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε το QR Code και το bar Code. Σύντομα θα έρθει το ΝFC. H διαδικασία της εισόδου μέσω της εφαρμογής NFC θα είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς δεν αντιγράφεται.

Πώς προσθέτουμε ανήλικο τέκνο; Για  ανηλίκους κάτω από 15 ετών, η διαδικασία είναι αντίστοιχη με αυτή των ενηλίκων, ενώ θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ακόμα και το ποιος θα συνοδεύει το παιδί στο γήπεδο. Τα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕΠ κανονικά.

Πώς θα μπαίνουν στο γήπεδο οι αλλοδαποί; Η διαδικασία ταυτοποίησης για τους μη έλληνες πολίτες, θα  στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίησή τους μέσω του διαβατηρίου τους. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό, τον φωτογραφίζουμε και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου, αναγνωρίζοντας εάν πρόκειται για έγκυρο διαβατήριο.

«Μαύρη λίστα» οπαδών (black list): Οπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για πρώτη φορά θα μπορεί να δημιουργηθεί μια black list, μια «μαύρη λίστα» των ανθρώπων που δεν θα δικαιούνται να εισέλθουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον «πετάει» έξω.

Τι θα γίνει με τα διαρκείας; «Το συζητάμε με τις ομάδες Super League», είπε ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας: «Είναι κάτι που θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε στις συζητήσεις μας. Τα διαρκείας μπορούν  άμεσα να εισαχθούν στο Gov.gr Wallet, αρκεί οι ομάδες να παρέχουν τη σχετική πληροφορία».