Στα τέσσερα έχουν φτάσει τα κρούσματα ιλαράς στην Κρήτη, με έναν ασθενή να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CRETA TV ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, και τα τέσσερα κρούσματα αφορούν ενήλικες και εντοπίζονται μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω διασπορά.

Όλα τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, ενώ δεν υπάρχουν άλλα δείγματα υπό διερεύνηση, με τον κ. Σουρβίνο να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας στην Κρήτη για διασπορά ή έξαρση κρουσμάτων. Τα κρούσματα περιορίστηκαν άμεσα».

Πάντως στις υγειονομικές Αρχές της χώρας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς αυξάνονται όχι μόνο τα κρούσματα ιλαράς αλλά και τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντή Κοφτερίδη, που μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV, η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα είναι 45 φορές πάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αν ένας έχει περάσει στο παρελθόν ιλαρά έχει αποκτήσει ανοσία».

Αυτό που ανησυχεί του ειδικούς είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι χαμηλή και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος συρροής κρουσμάτων, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σωτήρια η άμεση αντιμετώπιση

Ο κ. Σουρβίνος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι υψηλός πυρετός, κόκκινα μάτια, βήχας, πόνος και γενική αδιαθεσία, καθώς και δερματικά εξανθήματα.

Ο Νίκος Βουδούρης, μέλος της Eλληνικής Παιδιατρικής Eταιρείας, μιλώντας στο CRETA κάλεσε τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους.

Πρόσθεσε δε, ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει ανέβει σε πολύ καλά επίπεδα.

«Ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα στις κλειστές κοινότητες, γιατί μεταδίδεται με το αναπνευστικό. Αν τηρηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι θωρακισμένοι».

Τα 6 μέτρα του ΕΟΔΥ

Για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς συγκροτήθηκε, με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, ομάδα εργασίας, η οποία είναι υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών (ΕΕΕ), Βασιλικής Παπαευαγγέλου.

Στην ομάδα συμμετέχουν η καθηγήτρια και πρόεδρος της ΕΕΕ, Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «Υγεία για Όλους», Ελένη Σωτηροπούλου, στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Την Παρασκευή (2/2) πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.

Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

Κατά σειρά προτεραιότητας:

Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.

Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.

Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.

Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.

Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.