Εκτόνωση του αγροτικού μετώπου και, συνεπώς σταδιακή αποκλιμάκωση της πολιτικής πίεσης για την κυβερνώσα παράταξη, προσδοκά το Μαξίμου μετά τις 5+1 εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ύψους 150 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος και 82 εκατ. για το ντίζελ κίνησης.

Η έκθεση «Agrotica» στο Βελλίδειο, που «πολιορκήθηκε» από γεωργούς και κτηνοτρόφους υπό την υποστήριξη μεταξύ άλλων μελισσοκόμων και αλιέων, ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο.

Ηδη ο αγροτικός κόσμος αξιολογεί τη νέα δέσμη μέτρων, χωρίς πάντως διάθεση υποχώρησης από το μεγάλο συλλαλητήριο, παρουσία και των θεσσαλών αγροτών σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας μεταξύ άλλων ως πρώτη αντίδραση την άμεση νομοθέτηση των παρεμβάσεων.

Από την πλευρά του Μαξίμου στόχος είναι η άμεση αποσυμπίεση με τη μετακίνηση των τρακτέρ από τα μπλόκα στα χωράφια την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτή η αγωνία της κυβέρνησης να ανοίξει αποτελεσματικές διεξόδους, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τη σύγκρουση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα – ένα από τα πλέον προνομιακά για τη ΝΔ ακροατήρια – φάνηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, μετά την κυριακάτικη δίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ηταν η στιγμή που ο Μητσοτάκης και οι εξ απορρήτων του έδωσαν διπλή οδηγία στα συναρμόδια υπουργεία: να αναζητήσουν λύσεις άμεσης εφαρμογής και μακροπρόθεσμες, χωρίς ανατροπή στις δημοσιονομικές ισορροπίες («τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε ότι πάει σε όσους το έχουν ανάγκη» κατά τη χθεσινή αποστροφή του Μητσοτάκη) αλλά και να… διορθώσουν συντεταγμένα την έως τότε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

Είναι σαφές ότι η πρώτη από το 2019 μαζική αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση και μάλιστα από μια επαγγελματική ομάδα η οποία στήριξε τη ΝΔ με συντριπτικά ποσοστά στις εθνικές εκλογές του 2023, έφερε το Μαξίμου ενώπιον προκλήσεων που δείχνει ότι δεν είχε υπολογίσει.

Προσωπικά ο Μητσοτάκης βγήκε μπροστά, καλλιεργώντας την εικόνα ότι παίρνει πάνω του και τον διάλογο με τους αγρότες των μπλόκων, όσο κι αν δεν υπήρχε μέχρι χθες στον ορίζοντα η προοπτική συνάντησης στο Μαξίμου.

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης – όπως μαρτυρούν τα επαναλαμβανόμενα προσκλητήρια για διάλογο, η στρατηγική χαμηλής έντασης σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποκλεισμού του εθνικού οδικού δικτύου, οι παραδοχές καθυστερήσεων και η επίσπευση μέτρων μαζί με τις νέες παρεμβάσεις – χαράχτηκε ενόσω οι… αναταράξεις άρχισαν να γίνονται αισθητές και στο γαλάζιο οικοδόμημα.

Στελέχη του θεσσαλικού κάμπου ασκούν πιέσεις ενώ είναι σαφές για το Μαξίμου το μήνυμα της κοινωνίας ότι στηρίζει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου (ενδεικτικό το 68% των ερωτηθέντων, που κατέγραψε γκάλοπ της Pulse/Σκάι).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.

Η πρόκληση για το Μαξίμου είναι να μη θολώνουν βασικά σημεία του αφηγήματός του και ιδίως η εικόνα διαχειριστικής επάρκειας που επιμένει να εκπέμπει μαζί με το μήνυμά του ότι έχει τη δυνατότητα να υψώνει «αναχώματα» στις δυσκολίες επειδή – με τα λόγια Μητσοτάκη – η χώρα «είναι σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Στις εν εξελίξει σταθμίσεις των γαλάζιων υπάρχει επιπλέον η παράμετρος της επικείμενης αναμέτρησης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και συγκεκριμένα η ανησυχία για εκλογικό κόστος, όσο κι αν η εκτίμηση της Ηρώδου Αττικού είναι ότι δεν ανατρέπεται δραματικά η «θεμελιώδης δυναμική» στο πολιτικό σκηνικό.

Σε μία κάλπη, ωστόσο, που παραδοσιακά είναι πιο χαλαρή ελλείψει του ισχυρού διακυβεύματος περί κυβερνησιμότητας, η ΝΔ «μετρά» το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ως ευκαιρία ψήφου διαμαρτυρίας.

Εξού και τα συνεχή γαλάζια σινιάλα τόσο για την «κοινωνική» πολιτική της ΝΔ όσο και για την προσήλωση της κυβέρνησης στον μεταρρυθμιστικό δρόμο. «Οι αγρότες είναι στην καρδιά της παράταξής μας, η επίλυση των προβλημάτων τους είναι στην καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης από τη Βουλή.