Έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν την Παρασκευή (2/2) σε πλήγματα που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Συρία, ως απάντηση στους τρεις νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες στο «ιρανικό» πλήγμα που έγινε στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, την περασμένη Κυριακή

Τα αντίποινα των ΗΠΑ ξεκίνησαν με αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στην Ουάσινγκτον, τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αμερικανικά πλήγματα στη Συρία.

Οι επιδρομές

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. CENTCOM) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι δυνάμεις τις «πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της δύναμης Quds Force του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των συνεργαζόμενων παραστρατιωτικών ομάδων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ χτύπησαν περισσότερους από 85 στόχους με με πολυάριθμα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς που πέταξαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποθήκες πυραύλων

«Οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν περιλάμβαναν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου, κέντρα, κέντρα πληροφοριών, αποθήκες πυραύλων και βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού πυρομαχικών των ομάδων πολιτοφυλακής που στηρίζονται από το IRGC και διευκόλυναν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Αμερικανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον είχε δώσει άδεια στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εξαπολύσουν πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιρακ και Συρία, συμπληρώνοντας ότι πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε ως προς την εκτέλεση των επιχειρήσεων, αφήνοντας στο Πεντάγωνο την απόφαση για το χρονικό σημείο των αποστολών.

Εκστρατεία

Την ίδια ημέρα, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον περιέγραψαν τα εν λόγω αντίποινα ως «εκστρατεία» που θα μπορούσε να διαρκέσει «εβδομάδες». Οι στόχοι αναμένεται να περιλαμβάνουν ιρανικούς στόχους εκτός Ιράν και η εκστρατεία θα περιλαμβάνει τόσο κινητικά χτυπήματα όσο και κυβερνοεπιχειρήσεις. Οι στόχοι είναι πιθανό να βρίσκονται σε πολλά μέρη, σε πολλές χώρες και τοποθεσίες, αναφέρθηκε σε αμερικανικά δημοσιεύματα.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει: «Είναι πολύ πιθανό να δείτε μια κλιμακούμενη απάντηση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλαπλές ενέργειες, όχι μία ενέργεια».

Ιράν: Θα απαντήσουμε με πυγμή σε οποιαδήποτε επίθεση

Νωρίτερα στην Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης των ΗΠΑ ως αντίποινα για το χτύπημα με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία.

«Εχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν θα ξεκινήσουμε οποιονδήποτε πόλεμο, αλλά αν μια χώρα, μια σκληρή δύναμη θέλει να μας εκφοβίσει, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει αποφασιστικά», δήλωσε ο Ραΐσι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ναυτική βάση του Κόλπου που διαχειρίζονται οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η «στρατιωτική ισχύς του Ιράν στην περιοχή δεν αποτέλεσε και δεν είναι απειλή για καμία χώρα», αλλά λειτουργεί ως πηγή ασφάλειας στην οποία οι χώρες της περιοχής μπορούν να βασίζονται και να εμπιστεύονται, είπε καθώς περιηγήθηκε στη βάση στο Μπαντάρ Αμπάς.

«Σήμερα, ο εχθρός δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τίποτα εναντίον μας επειδή γνωρίζει ότι οι δυνάμεις μας είναι ισχυρές και ικανές».

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή

Πλέον όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εισέρχονται από κοινού, ως στενοί σύμμαχοι, σε μια κλιμακούμενη ένταση κόντρα στο Ιράν, η οποία απειλεί ολοένα και περισσότερο την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Από τη μία το Ισραήλ είναι έτοιμο να εισβάλει και στον Λίβανο, προκειμένου να χτυπήσει την προσκείμενη στο Ιράν Χεζμπολάχ μες στο «σπίτι» της, από την άλλη οι επίσης προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους και προς το έδαφος του Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η παραπάνω κλιμάκωση με τους έξι φιλοϊρανούς που σκοτώθηκαν στη Συρία.