Υποχώρηση της τάξης του 0,6% κατέγραψε η τουρκική λίρα μετά τη είδηση της παραίτησης της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκέι Έρκαν και διαμροφώθηκε σε  30,5163 έναντι του δολαρίου, σε χαμηλό ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 23% από τότε που η Ερκάν και ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ διορίστηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο για να ηγηθούν μιας φιλικής προς τους επενδυτές αναθεώρησης της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία περιελάμβανε επιθετική αύξηση των επιτοκίων και την ελεύθερη διαπραγμάτευση του νομίσματος σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Η Ερκάν επικαλέστηκε μια προφανή εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον της και δήλωσε ότι παραιτείται για να προστατεύσει την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένου του μωρού της.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η απόφαση της Erkan ήταν «εντελώς προσωπική και κατά τη διακριτική της ευχέρεια». Ο Ερντογάν «έχει πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη στην οικονομική μας ομάδα και το πρόγραμμά μας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Σιμσέκ ανακοίνωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας θα συνεχιστεί χωρίς διαταραχές. Ο υπουργός είπε ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα διοριστεί με δική του πρόταση.