Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, δήλωσαν την Παρασκευή (2/2) ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους σε στόχους στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ και απείλησαν να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε νωρίτερα την Παρασκευή ότι το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας «Arrow» αναχαίτισε έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων σε πλοία και άλλους στόχους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας σε αυτό που περιγράφουν ως πράξεις αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους – τροφοδοτώντας φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξαπλωθεί για να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης δεν θα διστάσουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του σιωνιστικού εχθρού σε ξηρά και θάλασσα μέχρι την παύση της επιθετικότητας και την άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι.

Ένοπλοι οπαδοί των Χούθι κρατούν εκτοξευτές RPG καθώς συμμετέχουν σε παρέλαση κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για να καταδικάσουν τα πλήγματα υπό τις ΗΠΑ σε στόχους Χούτι και να δείξουν υποστήριξη στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, κοντά στη Σαναά, Υεμένη

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις επιχειρήσεις

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι σε μια πρόσφατη προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο την επίθεσή τους στην εμπορική ναυτιλία.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Ισραήλ ενεργοποιεί το αμυντικό του σύστημα Arrow-3 για προστασία από εκτοξεύσεις πυραύλων από τους Χούθι.

Η πρώτη περίπτωση χρήσης Arrow-3 τον Νοέμβριο χαιρετίστηκε ως η πρώτη περίπτωση «διαστημικού πολέμου» (Το Arrow 3 ή Hetz 3 είναι ένας εξωατμοσφαιρικός υπερηχητικός αντιβαλλιστικός πύραυλος), με συζήτηση για το πώς μπορεί να αλλάξει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.