Νέα ψίχουλα μοιράζει στους αγρότες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση και της Νέας Αριστεράς για τα προβλήματα της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού».

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024, με σκοπό, φυσικά, να «σπάσει» τα μπλόκα που… πολιορκούν την κυβέρνηση. Το κόστος της συγκεκριμένης εξαγγελίας ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε παράλληλα ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλής ζήτησης.

Ακόμη ανακοίνωσε τη ρύθμιση χρεών ΤΟΕΒ και ΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. «Στη Θεσσαλία μάλιστα το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση», τόνισε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στους συνεταιρισμένους αγρότες και με συμβολαιακή γεωργία υποσχέθηκε μεσοπρόθεσμη μείωση της τάξης του 30% για επιδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ σε μεμονωμένους αγρότες, εξήγγειλε το πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό. Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στην έναρξη της απάντησή του.

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από τη θεομηνία».

«Κρατείστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα σχολεία στη Θεσσαλία θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και σε καλύτερη κατάσταση, τον Σεπτέμβριο»

«Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν τη θεομηνία του Daniel. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της απάντησής του.

«Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις»

«Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού που απαντά σε ένα βασικό αίτημα».

Ακολούθως συμπλήρωσε ότι «τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα».

Δείτε την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Χαρίτσης: Το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία

Τον λόγο είχε αρχικώς ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης που ανέπτυξε το ερώτημά του.

«Όταν η αντιπολίτευση πιέζει, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλία, τότε η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί», τόνισε αρχικώς ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος στις αρχές του χρόνου στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, όπου, όπως είπε, «το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» πνίγηκε στις λάσπες» και σημείωσε ότι μεταφέρει στη Βουλή «την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων της Θεσσαλίας».

«Εκείνες τις τέσσερις μέρες της νεροποντής αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης και έργων υποδομής της Θεσσαλίας που εσείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχατε εξαγγείλει και υποτίθεται χρηματοδοτήσει λίγα χρόνια πριν. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές», τόνισε επισημαίνοντας πως στο διάστημα που μεσολάβησε «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών απαντά «αρχικά με ΜΑΤ, χημικά και κρότου λάμψης» και «με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλάει για «κομματικά υποκινούμενες» κινητοποιήσεις», κάτι που χαρακτήρισε «προσβολή» προς τους «ανθρώπους που τα σπίτια τους πλημμύρισαν, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, η παραγωγή τους, τα μηχανήματα, χάθηκαν τα ζώα τους, τα μέσα βιοπορισμού τους».

«Και η αγωνία τους μετατρέπεται σε οργή. Δίκαιη οργή», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για βοήθεια στους αγρότες, σχολίασε πως πρόκειται για «επικοινωνιακή διαχείριση», καθώς ούτε ο πρώτος κύκλος της αρωγής έχει φτάσει σε όλους τους δικαιούχους, ούτε έχει γίνει γνωστό το τελικό ύψος της επιχορήγησης με αποτέλεσμα να μη μπορούν «να ξεκινήσουν την αντικατάσταση του εξοπλισμού ή επιδιόρθωση των ζημιών».

Όσον αφορά την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα σημείωσε πως «χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στα μπλόκα για να έρθει επιτέλους στη Βουλή το αυτονόητο».

«Στο μεταξύ, όμως, έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 200 διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει και να «δεσμευτεί» για «τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων» αλλά και «για τη στεγαστική συνδρομή».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Χαρίτση

Επίσης, του απευθύνει ερώτημα για «τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες», καθώς, όπως λέει, «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση» ούτε για τα άμεσα αρδευτικά έργα ούτε όμως και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

«Να απαντήσετε αν θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των πλημμυροπαθών. Για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη άρδευσης», συμπλήρωσε, ενώ ρώτησε και για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, πέρα από τα «πιεστικά» και τα «επείγοντα» όπως τόνισε, «το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία».

«Το καιρικό φαινόμενο Daniel μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε τον χάρτη ολόκληρου του θεσσαλικού κάμπου μετατρέποντάς τον σε μία τεράστια λίμνη, εξαφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα φυτικής και αγροτικής παραγωγής, ζωικό κεφάλαιο, καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις. Σαρώνοντας τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό ολόκληρων περιοχών», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν η περιοχή της Θεσσαλίας, ο «σιτοβολώνας της Ελλάδας», θα μπορέσει να ορθοποδήσει μετά την απόλυτη καταστροφή. Πώς και αν θα αντιστραφούν οι τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες που υπονομεύουν όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της Θεσσαλίας».

«Οι πολίτες της Θεσσαλίας βιώνουν μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας. Αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σήμερα και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Και η κυβέρνηση αδυνατεί να καθησυχάσει τις αγωνίες τους. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη Θεσσαλία; Για τη θωράκιση και την ανασυγκρότησή της; Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή; Θα καταστήσετε κοινωνούς τους πολίτες και τους φορείς της Θεσσαλίας για να συνδιαμορφωθεί δημοκρατικά το μέλλον τους;», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Δείτε την πρωτολογία του Αλέξη Χαρίτση: