Σήμερα, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου καλούνται στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς.

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Οι τριγμοί στη ΝΔ και η ανοχή στην αποχή

Το επίμαχο νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει τριγμούς τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει μονοπωλήσει την πολιτική ατζέντα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προσανατολίζονται στην αποχή από την ψηφοφορία, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου – που δήλωσε πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία – προκειμένου να «πέσει» ο αριθμός της απαιτούμενης πλειοψηφίας και να περάσει η νομοθετική πρωτοβουλία του Μαξίμου.

Το θέμα, ωστόσο, έγινε πιο περίπλοκο όταν από τους «γαλάζιους» βουλευτές περάσαμε στις διαφωνίες υπουργών – συγκεκριμένα, του Επικρατείας, Μάκη Βορίδη – και υφυπουργών της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει πως άλλο ανοχή στη… βουλευτική αποχή και άλλο «ανταρσία» εντός Υπουργικού Συμβουλίου.

Γρήγορα λύθηκε κι αυτό, ωστόσο, αφού έγινε σαφές από πλευράς Μαξίμου ότι θα υπάρξει ανοχή και προς τον διαφωνούντα Βορίδη, εξ ου και ο υπουργός, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, διατυμπανίζει πως η ΝΔ δεν πρόκειται να διαιρεθεί για το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ δήλωσε πως θα απέχει από την ψηφοφορία.

Το τι θα πράξει με τους υφυπουργούς του – που δεν είναι και λίγοι – ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ξεκάθαρο, γιατί πότε τους στέλνει μηνύματα που υποδηλώνουν αποπομπή και πότε… ανοχή.

Συζητήσεις επί συζητήσεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όμως, δεν επηρέασε μόνο την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με εξαίρεση το ΚΚΕ, που ήταν εξαρχής ξεκάθαρο και δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, στον ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ αρχήν, επικράτησε μια… «ζάλη» για το αν ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης θα επιβάλει κομματική πειθαρχία ή όχι.

Και αυτό επειδή ενώ ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης μίλησε για κομματική πειθαρχία, στη συνέχεια, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, τον… «διόρθωσε», για να επανέλθει ο πρόεδρος και να επιμείνει στις θέσεις του.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, ούτε εκεί τα πράγματα ήταν «ρόδινα», αφού περισσότεροι από 10 βουλευτές, δηλαδή το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εξέφρασαν προβληματισμούς γύρω από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Όπως όλα δείχνουν, μάλλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα επιλέξουν να μην μπουν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας, ακολουθώντας το «γαλάζιο» παράδειγμα της αποχής.

Με λίγα λόγια, αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον στην ψηφοφορία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι τελικά ο αριθμός των… παρόντων στην αίθουσα της Βουλής, αφού δεκάδες βουλευτές προφανώς θα απέχουν.