Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής (al Mayadeen, al Manar, The Cradle και άλλα) και ανακοινώσεις από την οργάνωση-ομπρέλα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» (ΙRΙ), οι οργανώσεις που απαρτίζουν την τελευταία έχουν ξεκινήσει επιθέσεις με drone στη Μεσόγειο «σε υποστήριξη των Παλαιστινίων».

Το ονομάζουν ως «το δεύτερο στάδιο των επιθέσεών τους» συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Σκοπός είναι ο ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ προσπαθώντας να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στη ναυτιλία στα λιμάνια του Ισραήλ. Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση των επιθέσεων από την ισραηλινή πλευρά, παρότι οι επιθέσεις έχουν σημειωθεί σύμφωνα με την οργάνωση

Από χτύπημα σε αμερικανική βάση στις 28 Δεκεμβρίου του 2023.

Η έναρξη των επιχειρήσεων αποκλεισμού και αποθάρρυνσης πλοίων που κινούνται προς το Ισραήλ στη Μεσόγειο

Την Τετάρτη, ο Abu Ala al-Walai, γενικός γραμματέας της ένοπλης ομάδας Kataib Sayyed al-Shuhada που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν αλλά και με το καθεστώς Άσαντ, προέτρεψε «τους μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ να ξεκινήσουν τη δεύτερη φάση των ευλογημένων επιχειρήσεων τους, η οποία θα περιλαμβάνει αποκλεισμό της σιωνιστικής θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και την αδρανοποίηση των κατεχόμενων λιμανιών».

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά της ομάδας αντίστασης Kataib Hezbollah -μια φράξια εντός των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU)- στην Al-Qaim στα ιρακινο-συριακά σύνορα και στο Jurf al-Nasr νότια της Βαγδάτης. Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης είναι 67 οργανώσεις με 250.000 άνδρες, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τον Ιρακινό στρατό σε μάχες εναντίον του ISIS/ISIL. Η μεγάλη τους πλειονότητα είναι σιίτες, αλλά συμπεριλαμβάνονται σουνίτες, χριστιανοί και γεζίντι. Οι σιίτες των PMU έχουν πολεμήσει ενάντια στις ΗΠΑ και τις χώρες του συνασπισμού, εναντίον Μπααθιστών του Ιράκ (επίδοξων διαδόχων του Σαντάμ Χουσεΐν) και σουνίτες τζιχαντιστές.

ΗΙσλαμική Αντίσταση στο Ιράκ αναφέρει πως μπήκε στο δεύτερο στάδιο των επιθέσεών της.

Επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις, Ισραηλινά λιμάνια, τα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά υψίπεδα του Γκολάν και την πόλη Εϊλάτ

Αρκετές ιρακινές αντιστασιακές παρατάξεις ενώθηκαν υπό την ομπρέλα του IRI τον περασμένο Οκτώβριο. Άρχισαν να χτυπούν βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, απορρίπτοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει πως έχουν χτυπήσει μονάχα με drone, ενώ στην Χάιφα ισχυρίζονται πως χτύπησαν με πύραυλο «(…)Οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ επιτέθηκαν σήμερα, Πέμπτη, 25-01-2024, στο λιμάνι Isdud (Ashdod)στα κατεχόμενα εδάφη μας, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη.».

Ταυτόχρονα η Χεσμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε πως επιβεβαίωσε το χτύπημα στο λιμάνι της Χάιφα με πύραυλο, δηλώνοντας «ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Χεζμπολάχ επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος έπληξε το στόχο του, προσθέτοντας ότι ο στρατός της ισραηλινής κατοχής απέκρυψε τις λεπτομέρειες της επίθεσης, μια τακτική που συνηθίζεται από τις ισραηλινές αρχές».

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε για το φερόμενο χτύπημα στην Χάιφα ότι «η επιχείρηση διεξήχθη μέσω ενός ολοκαίνουργιου και βελτιωμένου πυραύλου κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, με την ονομασία al-Arqab. Η επίθεση, η οποία φέρεται να έπληξε τον στόχο της στη Χάιφα, περιλάμβανε μόνο έναν πύραυλο, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της Αντίστασης να εξαπολύσει μια αιφνιδιαστική επίθεση στις ισραηλινές εγκαταστάσεις, η οποία πέρασε απαρατήρητη για εκατοντάδες χιλιόμετρα».