Σε συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος, κατέφυγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί του Σαββάτου, στο διογκούμενο κύμα καταλήψεων και τις αντιδράσεις απέναντι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων.

Ο κ. Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι αντιδρά μια θλιβερή μειοψηφία ενώ κατηγόρησε την Αριστερά «για προβοκάτσιες». Ειδικότερα μιλώντας στον ΑΝΤ1, για τις καταλήψεις  είπε ότι πρόκειται για μια «ιστορική μεταρρύθμιση για τα Πανεπιστήμια», που εγείρει, «αντιδράσεις από θλιβερές μειοψηφίες που θέλουν να εναντιωθούν», «εκπροσωπώντας πολιτικούς χώρους που οι ίδιοι ή τα παιδιά τους έχουν πάει στο εξωτερικό, αλλά δεν θέλουν να το κάνουν άλλα Ελληνόπουλα».

«Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε μια θωράκιση με μέτρα για εξετάσεις ψηφιακά», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, παροτρύνοντας – ουσιαστικά τους πρυτάνεις να καλούν τις Αρχές και να εφαρμόσουν στην πράξη την (θεσμοθετημένη) κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου: «Θα μπει τέλος στο άσυλο της ανομίας. Είναι κάτι που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και έχουμε βάλει στόχο να το αντιμετωπίσουμε. Όπου κληθούν οι Αρχές παρεμβαίνουν. Πάνε οι εποχές που τα πανεπιστήμια ήταν άβατα και δεν μπορούσε να μπει η αστυνομία. Όπως μπαίνει σε ένα νοσοκομείο ή μια εφορία, όταν κληθεί η αστυνομία, μπορεί να μπει και σε ένα Πανεπιστήμιο» απείλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε δε ότι αυτό «θα πρέπει να το αξιολογήσουν οι πρυτάνεις».

«Προβοκάτσιες»

Παράλληλα έστρεψε τα βέλη του, σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, επαναφέροντας τα περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων: «Η Αριστερά και κεντροαριστερά διαχρονικά προσπαθεί να δημιουργήσει προβοκάτσιες» είπε.

«Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς όφελος των δημόσιων πανεπιστημίων και των φοιτητών τους. Δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον πολιτικό χώρο της Αριστεράς που επενδύει στο μπάχαλο των πανεπιστημίων. Μειοψηφίες διαχρονικά παίρνουν τις αποφάσεις για τις καταλήψεις», ισχυρίστηκε.

«Πρώτη ήττα» – Νέες κινητοποιήσεις

Οι φοιτητές πάντως, δίνουν ραντεβού στους δρόμους για ακόμη μια Πέμπτη, αψηφώντας της προσπάθεια τρομοκράτησής τους, όπως εκφράστηκε και με την κατεπείγουσα Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις.

Ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέου μεγάλου συλλαλητηρίου την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια και νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα όπου όλοι οι σύλλογοι θα αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.

Μάλιστα επισημαίνει «την πρώτη νίκη» καθώς – παρά τον διακηρυγμένο από τον πρωθυπουργό στόχο, το νομοσχέδιο «μέσα στον Ιανουάριο να έχει γίνει νόμος του κράτους, ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί στη βουλή.

«Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο όμως ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα!

Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας,  τονίζουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.