Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήθελε απλώς να κερδίσει στο Νιου Χάμσαϊρ, κάτι το οποίο έκανε. Ηθελε να κερδίσει με τόσο μεγάλη διαφορά τη Νίκι Χέιλι ώστε η μοναδική αντίπαλός του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών να αποχωρήσει πριν από τις επόμενες προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Νότια Καρολίνα, σε έναν μήνα.

Ο πρώην πρόεδρος κέρδισε εύκολα στο Νιου Χάμσαϊρ την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας με 54% έναντι 43%, αλλά η προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική του να διώξει τη Χέιλι από την κούρσα απέτυχε, στερώντας στον Τραμπ την ευκαιρία, προς το παρόν, να επικεντρώσει όλη του την προσοχή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αυτό που ελπίζει ο Τραμπ πλέον είναι να γίνει η Νότια Καρολίνα το μέρος όπου θα θριαμβεύσει.

Ο 77χρονος Τραμπ δεν έκρυψε την οργή του όταν η Χέιλι υποσχέθηκε σε ομιλία της να συνεχίσει τον αγώνα για το χρίσμα, μόλις δύο ημέρες αφότου ο άλλος κορυφαίος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, τερμάτισε την εκστρατεία του. «Ποιος διάολος ήταν ο απατεώνας που ανέβηκε στη σκηνή πριν, σαν να κέρδισε;», ρώτησε ο Τραμπ τους υποστηρικτές στο Νιου Χάμσαϊρ, προσθέτοντας: «Δεν θυμώνω. Εκδικούμαι».

Στις 24 Φεβρουαρίου

Καθώς έκανε εκστρατεία στο χιονισμένο Νιου Χάμσαϊρ την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είχε το βλέμμα του 1.100 χιλιόμετρα νοτιότερα, στη Νότια Καρολίνα, εκεί όπου θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου.

Η εκστρατεία του Τραμπ πέρασε εβδομάδες σχεδιάζοντας μια στρατηγική με στόχο να αποκλείσει τη Χέιλι από την κούρσα πριν από τις εκλογές στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ο Τζέισον Μίλερ, ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ.  Εάν οι εσωκομματικές εκλογές τερματίζονταν τόσο νωρίς,

θα ήταν ένα ιστορικό κατόρθωμα για έναν υποψήφιο που δεν κατέχει επί του παρόντος το Οβάλ Γραφείο.

Η 55χρονη Χέιλι υποστηρίζει ότι εκείνη θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. «Αυτός ο αγώνας απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Απομένουν δεκάδες πολιτείες. Και η επόμενη είναι η γλυκιά μου Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας», δήλωσε χθες μιλώντας στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

«Είμαι μαχήτρια και τώρα είμαι η τελευταία που στέκομαι απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ». Σύμβουλός της ενημέρωσε πως έχει κλείσει πολιτικές διαφημίσεις αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων στην πολιτεία αυτή. Και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις είχε ορκιστεί να παραμείνει υποψήφιος μετά τις εκλογές στην Αϊοβα, όμως τελικά τερμάτισε νωρίς την εκστρατεία του μία εβδομάδα αργότερα, στηρίζοντας τον Τραμπ.

Σε ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε χθες, ο διευθυντής της εκστρατείας της Χέιλι αναφέρει ότι η Σούπερ Τρίτη – δηλαδή η 5η Μαρτίου, όταν ψηφίζουν ταυτόχρονα 15 πολιτείες – θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής, καθώς πιστεύει ότι πολλοί είναι πιθανό να αναζητούν μια εναλλακτική λύση στον Τραμπ.

Κωδικός: Μισέλ Ομπάμα

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η νίκη του Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόταν επισήμως στο ψηφοδέλτιο – λόγω διαφωνιών για τον χρόνο διεξαγωγής των προκριματικών στο Νιου Χάμσαϊρ –, διαγράφει κάθε αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Θα είναι όμως και εκείνος που θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ τον Νοέμβριο; Το πιο πιθανό.

Ωστόσο δεν παύουν να ακούγονται οι φωνές που θέλουν έναν άλλον υποψήφιο με δυναμική.

Το όνομα της Μισέλ Ομπάμα, παρότι η ίδια το έχει διαψεύσει πολλές φορές, δεν σταματά να ακούγεται.