Mε όρια το ίδιο το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), θέτοντας ταυτόχρονα επί τάπητος το ζήτημα της καταχρηστικής άσκησης αγωγών – Slapp – που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, συζητήθηκε χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας η αγωγή που έχει καταθέσει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», του United Reporters και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων .

Η εκδίκαση της αγωγής, που αφορά πρωτίστως τους πυλώνες του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, έγινε παρουσία αλληλέγγυων στα πρόσωπα των εναγομένων και πλήθος δημοσιογράφων, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει τη σημασία της δίκης. Θέση στο μείζον θέμα που αναδείχθηκε μέσα από τη χθεσινή συζήτηση πήρε με δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και ο ίδιος ήταν στους στόχους της παρακολούθησης, κάνοντας λόγο για «ευθεία προσπάθεια  φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων», την ώρα μάλιστα που «ενάμιση χρόνο μετά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του σκανδάλου και πολλάκις η κυβέρνηση ενορχήστρωσε τη συγκάλυψή τους».

Κατάθεση με ιδιαίτερη βαρύτητα  λόγω του εγνωσμένου επιστημονικού του κύρους αποτέλεσαν όσα είπε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος εκπροσωπεί υπό τη δικηγορική του ιδιότητα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, για την οποία η ποινική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα  Ζήση.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω με απόλυτη επαγγελματική συνείδηση ότι τα δημοσιεύματα είναι εξαιρετικά προσεκτικά γραμμένα. Αν ήθελα να δείξω στους φοιτητές ένα δημοσίευμα που δεν είναι συκοφαντικό, θα έδειχνα το συγκεκριμένο. Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε γεγονότα που δεν διέψευσε η άλλη πλευρά. Πιθανόν το μόνον επιλήψιμο εντός δέκα εισαγωγικών το πρωτοσέλιδο» είπε ο Νίκος Αλιβιζάτος απευθυνόμενος προς τους δικαστές.

«Στόχος ήταν να αναδειχθεί σχέση με τον Μπίτσιο»

Και αμέσως μετά έθεσε, όσο του επέτρεψε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, το θέμα των καταχρηστικών Slapp αγωγών που αποβλέπουν επί της ουσίας στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, ενώ σε δηλώσεις του μίλησε και για την αντιμετώπιση του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι ετοιμάζεται ήδη ευρωπαϊκή οδηγία που θα κληθεί και η χώρα μας να ενσωματώσει στο εσωτερικό μας δίκαιο.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ως μάρτυρας για την πλευρά των εναγομένων ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος στο πλαίσιο της ερευνητικής δημοσιογραφίας έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

«Στόχος του  δημοσιεύματος ήταν να αναδειχθεί η σχέση Δημητριάδη με τον Φ. Μπίτσιο, ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης της εταιρεία Ιntellexa» τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος από τον οποίο αγόρασε την εταιρεία ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν οδηγός του Μπίτσιου με ετήσια αμοιβή 15.000 ευρώ.

Νωρίτερα, από την πλευρά του Γρηγόρη Δημητριάδη, μίλησε η Νικολέττα Μυλωνά, δικηγόρος στο γραφείο του ενάγοντος, η οποία χαρακτήρισε τα επίμαχα δημοσιεύματα συκοφαντικά, προσθέτοντας πως τον κρέμασαν στα μανταλάκια παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έχει κατηγορηθεί για κάτι ή έχει κληθεί να καταθέσει σαν μάρτυρας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.