Την απαλλαγή 1 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης δρομολογεί η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, από φέτος οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν σε λογιστή, αλλά ούτε και να «μπλέξουν» με τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.

Το έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο από τη φορολογική διοίκηση και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να «τσεκάρουν» τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα, όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα και τα προσωπικά τους στοιχεία. Οσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης, η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός. Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν καμία ενέργεια, η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας

Διορθώσεις

Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προσυμπληρώμενους κωδικούς για τους φορολογουμένους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μέτρο το οποίο, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, θα βάλει τέλος στο σίριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο.

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στο ημερολόγιο πληρωμών για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιούλιου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.