Για «σοβαρό θέμα κοινοβουλευτικής τάξης» που έχει προκύψει καθώς ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Εγείρεται μεγάλο πολιτικό ζήτημα και στον κοινοβουλευτικό κανόνα. Θα έχει αξιοπιστία η κυβέρνηση, όταν ο αντ΄αυτού του κ. Μητσοτάκη δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο; Πώς θα τοποθετείται από εδώ και εμπρός στη Βουλή;», σχολίασε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «εμείς σε όποιο νομοσχέδιο και σε όποιο άρθρο συμφωνούμε το ψηφίζουμε. Σε όποιο διαφωνούμε ασκούμε κριτική για να το διορθώσει η κυβέρνηση. Δεν είναι όμως δυνατόν ο υπουργός Επικρατείας τής κυβέρνησης να διαφωνεί, να μην ψηφίζει νομοσχέδιο και να παραμένει στη θέση του», σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αφού «ταλαιπώρησε» την πολιτική για περίπου ένα εξάμηνο μέχρι να τολμήσει να δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μόλις χθες το βράδυ με περιορισμένη διαβούλευση μίας εβδομάδας» και πρόσθεσε πως ένα τέτοιο ζήτημα δεν εξαντλείται σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει μία απάντηση στην κοινωνία και προσέθεσε ότι προσωπικά εκτιμά ότι «μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο, η εικόνα μίας ολοκληρωμένης αξιόπιστης πρότασης προς την κοινωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί».

«Εξάλλου ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για το συνέδριο μόλις πριν από δέκα ημέρες», συνέχισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα και η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν η αλλαγή του προέδρου, το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να αλλάξει το κόμμα γιατί υπήρχαν σοβαρά ελλείμματα, όπως και στην εκπομπή του προς την κοινωνία».

«Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Η κυβέρνηση υπονόμευσε τη συναίνεση»

«Πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής κυβέρνησης, όχι μόνο αντιπολίτευση. Δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα οπαδών, χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Και η στάση που κρατήσαμε στην επιστολική ψήφο ήταν μια απόδειξη ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε υπερβάσεις και να καταθέτουμε προτάσεις», είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε από την πρώτη στιγμή την άποψη ότι «μας ενδιαφέρει να εργαστούμε όλοι μαζί στη Βουλή για την επιστολική ψήφο».

«Το καταθέσαμε στη συνάντηση που είχαμε με την κυρία Κεραμέως και τον κ. Λιβάνιο, τον Δεκέμβριο στη Βουλή, όπου κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά δεν μας άκουσαν», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι η σύντομη περίοδος διαβούλευσης υποτιμά την κοινωνία και πως «εμείς παρόλα αυτά συμφωνήσαμε επί της αρχής καταθέτοντας δέκα προτάσεις, μεταξύ αυτών τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο και τη σύσταση Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Εκλογών». «Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Η κυβέρνηση υπονόμευσε τη συναίνεση και στο τέλος έριξε και τη «βόμβα» με την τροπολογία της κυρίας Κεραμέως», είπε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κινητοποιήσεων των φοιτητών και των πανεπιστημιακών δήλωσε ότι «έχουμε παράλληλα μέτωπα αυτές τις μέρες και στον αγροτικό κόσμο, που δεν τα βγάζει πέρα με το κόστος παραγωγής, αλλά και στα πανεπιστήμια, όπου όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα αγωνιά για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων».

«Η λύση είναι να έχουμε ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια»

«Κινητοποιούνται οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί γιατί αγωνιούν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων», λέγοντας πως «δεν φτάνει που θα δημιουργήσει διακρίσεις στην εκπαίδευση, καθώς δεν θα μπορούν να σπουδάζουν όλα τα παιδιά αν δεν έχουν χρήματα, η κυβέρνηση έρχεται να δημιουργήσει και μία περιττή ένταση μέσα στα πανεπιστήμια».

«Κινητοποιούνται οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί γιατί αγωνιούν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η λύση είναι να έχουμε ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια και να δοθεί λύση με απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης», ανέφερε.