Στην πτώση της τιμής της μετοχής της βρετανικής ΒΡ το τελευταίο διάστημα, παρά τις φήμες για εξαγορά της εταιρείας που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times». «Το πρόσφατο κουτσομπολιό για την πετρελαϊκή ενεργειακή εταιρεία απέτυχε να εμποδίσει την υποχώρηση της μετοχής σε χαμηλά 28 μηνών», αναφέρεται.

Δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου τον Οκτώβριο του 2023 είχαν κάνει λόγο για πιθανή εξαγορά της ΒΡ από άλλον μεγάλο αντίπαλο που μπορεί να περιλαμβάνει τη Shell ή άλλη εταιρεία. Τότε ο σημερινός επικεφαλής της εταιρείας Μιούρεϊ Αούσινκλος, που μόλις είχε διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Μπέρναρντ Λούνεϊ, είχε διαψεύσει τις φήμες αυτές σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Guardian» και άλλων βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Η αδυναμία της τιμής της μετοχής της ΒΡ είναι εύκολο να εξηγηθεί, αφού οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ είναι κατά 20% χαμηλότερες από τον Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της εταιρείας αύξησαν τις ανησυχίες για τα κέρδη των μετόχων εν μέσω μειούμενων λειτουργικών ταμειακών ροών, αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι «Financial Times».

Νέος επικεφαλής

Η ανακοίνωση που συνόδεψε την επίσημη τοποθέτηση του Αούσινκλος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου – από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα ήταν ενδιάμεσος επικεφαλής μετά την αποχώρηση του Λούνεϊ – είναι ενδεικτική των στόχων της εταιρείας, σημειώνουν οι «FT». Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι θα «συνεχίσουμε την πειθαρχημένη εξέλιξή μας σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας», δήλωση που πιθανώς σκοτώνει την πιθανότητα μετασχηματιστικής δράσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους «FT» υπάρχουν πολλοί λόγοι για ορισμένους να μην κατέχουν μετοχές της BP αυτή τη στιγμή. «Η (εντελώς θεωρητική) προσέγγιση συγχωνεύσεων και εξαγορών μπορεί να δικαιολογεί την υπομονή, αλλά μέχρι στιγμής ήταν συναρπαστική μόνο για τα μέσα ενημέρωσης», όπου υπήρξαν «φήμες για μεγα-συγχώνευση στις αρχές Οκτωβρίου», σημειώνεται.

Η κεφαλαιοποίηση της ΒΡ είναι σήμερα περίπου 80 δισ. δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση της βρετανικής-ολλανδικής Shell διαμορφώνεται περίπου στα διπλάσια επίπεδα. Τους προηγούμενους μήνες στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν αρκετές συγχωνεύσεις και εξαγορές σχιστολιθικών παραγωγών πετρελαίου για να καλυφθεί η ζήτηση της αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν, καθώς η αμερικανική ήπειρος αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο παραγωγό μαύρου χρυσού στον κόσμο.