Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση εδώ και δεκαετίες την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή 90.000 στρατιωτών, δοκιμάζοντας την ικανότητα των συμμάχων να εμπλακούν επί μακρόν σε σύγκρουση με έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία. Η άσκηση Steadfast Defender 2024 θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, μέχρι τα τέλη Μαΐου και θα περιλαμβάνει μονάδες και από τις 31 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και τη Σουηδία που είναι υποψήφιο μέλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το ναυτικό και η αεροπορία της παραμένουν «σημαντικές» δυνάμεις.

Η άσκηση, που αποτελείται από μια σειρά μικρότερων μεμονωμένων ασκήσεων, θα εκτείνεται από τη Βόρεια Αμερική έως την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Θα περιλαμβάνει 50 πολεμικά σκάφη, 80 αεροσκάφη και πάνω από 1.100 άρματα μάχης.

Επίδειξη δύναμης

Η άσκηση – η μεγαλύτερη από την άσκηση Reforger το 1988 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου – πραγματοποιείται καθώς το ΝΑΤΟ αναθεωρεί την άμυνά του λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συμμαχία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην ανατολική της πλευρά και έχει εκπονήσει τα πιο εκτεταμένα σχέδιά της από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης για να προστατευτεί από μια πιθανή ρωσική επίθεση.

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, είπε ότι η κλίμακα της άσκησης αποτελεί επίδειξη της νέας ετοιμότητας της συμμαχίας. «Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ στρατευμάτων που μπορούμε να κινητοποιήσουμε και να κάνουμε μια άσκηση σε αυτό το μέγεθος, πέρα από τη συμμαχία, πέρα από τον ωκεανό, από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη», τόνισε. Ο Μπάουερ προειδοποίησε επίσης ότι οι κοινωνίες πολιτών στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έπρεπε να προετοιμαστούν καλύτερα για έναν πιθανό μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Συνασπισμός πυροβολικού

Εν τω μεταξύ, χθες στο Παρίσι έγιναν συζητήσεις για έναν «συνασπισμό πυροβολικού» για την Ουκρανία. «Η έλλειψη πυρομαχικών είναι πραγματικό και πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή», έγραψε στο X ο υπουργός Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, αφού συνομίλησε μέσω βίντεο στη διάσκεψη υπό την ηγεσία της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτός ο συνασπισμός στοχεύει στην επίλυση του ζητήματος», πρόσθεσε. Μια προσπάθεια 23 εθνών, ο διεθνής συνασπισμός είναι μέρος της λεγόμενης ομάδας επαφής Ramstein, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 50 χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Ο γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού ήταν ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης και ανέφερε ότι η Γαλλία θα καλύψει το κόστος 12 νέων μεγάλων όπλων από τα 78 που θα μπορούσε να κατασκευάσει φέτος.