Η εκτέλεση του φασιστικού χαιρετισμού είναι έγκλημα μόνο εάν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή κινδυνεύει να οδηγήσει σε αναβίωση του απαγορευμένου φασιστικού κόμματος, δήλωσε το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας σε μια απόφαση που χαιρετίστηκε από νεοφασίστες.

Με την απόφασή του την Πέμπτη, το ακυρωτικό δικαστήριο διέταξε μια δεύτερη εφετειακή δίκη για οκτώ νεοφασίστες αγωνιστές που έκαναν τον χαιρετισμό κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης μνήμης στο Μιλάνο το 2016 για την επέτειο της δολοφονίας ενός συναδέλφου του στην πόλη το 1975.

Η απόφαση σημαίνει ότι η χειρονομία, γνωστή και ως ρωμαϊκός χαιρετισμός, δεν είναι έγκλημα εάν εκτελεστεί σε εκδηλώσεις παρόμοιες με πρόσφατη συγκέντρωση στη Ρώμη που προκάλεσε κατακραυγή.

«Η απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου ορίζει ότι ο ρωμαϊκός χαιρετισμός δεν αποτελεί έγκλημα, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος ανασυγκρότησης του φασιστικού κόμματος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 του νόμου Scelba, ή υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι φυλετικών διακρίσεων και βίας. , όπως προβλέπει ο νόμος Mancino», δήλωσε στον ιταλικό Τύπο ο Domenico Di Tullio, δικηγόρος δύο από τους κατηγορούμενους.

Ο νόμος Scelba του 1952 απαγόρευε τον φασιστικού χαιρετισμό και την αναδιοργάνωση του φασιστικού κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι, ενώ ο νόμος Mancino του 1993 απαγόρευε τη ρατσιστική βία και τη ρητορική μίσους

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται μετά την εμφάνιση ενός ανατριχιαστικού βίντεο με εκατοντάδες άντρες να κάνουν φασιστικούς χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ρώμη στις αρχές Ιανουαρίου για την 46η επέτειο από τη δολοφονία τριών μαχητών από τη νεολαία του πλέον ανενεργού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI). ένα νεοφασιστικό κόμμα που ιδρύθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το οποίο τελικά μετατράπηκε σε Brothers of Italy, το κόμμα του οποίου ηγείται η πρωθυπουργός Giorgia Meloni.

Η ετήσια συγκέντρωση πραγματοποιείται έξω από τα κεντρικά γραφεία της MSI στη Via Acca Larentia, στα ανατολικά της ιταλικής πρωτεύουσας.

Το Casapound, το νεοφασιστικό κόμμα που διοργανώνει την εκδήλωση, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «μια ιστορική νίκη».

«Φυσικά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τον ρωμαϊκό χαιρετισμό», είπε ο Luca Marsella, εκπρόσωπος του Casapound, στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.