Την ανησυχία του σχετικά με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά και την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει ήδη Έλληνας αξιωματικός στο Μπαχρέιν, που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Prosperity Guardian» για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες επιχειρησιακές λεπτομέρειες, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε τον τύπο της φρεγάτας, ούτε και το χρονοδιάγραμμα.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Action24, τόνισε ότι η ελληνική φρεγάτα θα αναπτυχθεί στην περιοχή «για να προστατεύσει και τα ελληνικά συμφέροντα, όταν είμαστε απολύτως έτοιμοι επιχειρησιακά» και πως ο ρόλος της θα εξαρτηθεί από τη συνολική δύναμη και την κατανομή ρόλων.

«Δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία»

Σχολιάζοντας το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε πως αν και «έχουμε δει μια αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά, και είναι απολύτως καλοδεχούμενη, δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων, για να είμαστε ειλικρινείς».

«Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις που η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να παραδεχθεί», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία, παρακολουθούμε και αντιδράμε ανάλογα με το κλίμα το οποίο υπάρχει».

«Τα εξοπλιστικά πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή»

Μιλώντας για το «νέο αμυντικό δόγμα με ορίζοντα το 2030», μετά και την αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός ανέφερε ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν πως έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή και ο πόλεμος διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο. «Γι’ αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας πρέπει να εκσυγχρονιστούν, σε στρατηγική και μέσα. Αυτή την προτεραιότητα εκφράζει η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως είπε.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ.

«Δεν φτάνουν τα F-35», σημείωσε, ωστόσο, προσθέτοντας ότι«πρέπει να γίνει συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης. Τα drones μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε στόχους πολλών δισεκατομμυρίων. Τα μη επανδρωμένα συστήματα είναι το μέλλον. Ζούμε μια επανάσταση και δεν γίνεται να συνεχίσουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα με γραμμές που τέθηκαν πολλά χρόνια πριν. Αυτό θα σήμαινε μια απόλυτη τύφλωση», τόνισε.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό. Θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Στόλου, που ξεκίνησε με την απόκτηση των φρεγατών FDI Belharra, έχοντας υπόψιν τις νέες ανάγκες», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Τι είπε για το «φινλανδικό μοντέλο» στη θητεία

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε, επίσης, πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη στρατιωτική θητεία όσον αφορά στον χρόνο, αλλά στον τρόπο.

«Περνάμε από τη θητεία – αγγαρεία, στη θητεία – ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το λεγόμενο «φινλανδικό μοντέλο», είπε ότι στόχος είναι η υπηρεσία στον ελληνικό στρατό να γίνει ευκαιρία να αποκτηθούν περισσότερες δεξιότητες και να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση.

Ερωτηθείς για την επανεκπαίδευση στον στρατό, είπε πως «σε πρώτη φάση, θα γίνει εθελοντικά. Αλλά πρέπει να έχουμε έναν στρατό εφεδρείας, που θα είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και να υπηρετήσει την πατρίδα», προσέθεσε.