Αγώνα δρόμου για να «ξεκλειδώσουν» 7,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του 2024 κάνει η κυβέρνηση η οποία σχεδιάζει να καταθέσει στην Κομισιόν δύο νέα αιτήματα πληρωμών για το σκέλος των επιδοτήσεων και το δανειακό σκέλος του Ταμείου. Πρόκειται για το τέταρτο αίτημα το οποίο θα υποβάλλει η Ελλάδα τον Απρίλιο και θα αφορά σε εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια και 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και το πέμπτο αίτημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και θα αφορά 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια και 1,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

«Η υποβολή αιτημάτων είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου και υπάρχει συντονισμός με τα υπουργεία για να ολοκληρωθούν τα ορόσημα» ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης για να προσθέσει ότι «στόχος μας είναι να υποβάλλουμε αίτημα τον Απρίλιο. Πιστεύουμε πως θα έχουμε εκπληρώσει όλα τα ορόσημα αλλά έχουμε τη δυνατότητα να καθυστερήσουμε λίγο, ή να υποβάλλουμε τροποποιημένο αίτημα ανάλογα με τα ορόσημα που εκκρεμούν».

Για το τέταρτο αίτημα πληρωμής από τα 20 ορόσημα απομένουν μόλις 8, τα οποία είναι ήδη σε φάση υλοποίησης ενώ για το δανειακό σκέλος απομένουν 100 εκατ. ευρώ να συμβασιοποιηθούν σε δάνεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Πρόγραμμα δημοσίων έργων

Μέσα στο 2023 η χώρα ολοκλήρωσε και το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντλώντας επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ στις 28 Δεκεμβρίου. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ο Ορέστης Καβαλάκης, επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, επεσήμανε πως το πρόγραμμα δημοσίων έργων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης καταγράφει πληρωμές 2,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά 14,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευτεί, δηλαδή σε ποσοστό 8,1% του ΑΕΠ, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ΕΕ.

Στο σκέλος των επιχορηγήσεων έως τις 8 Ιανουαρίου 2024 τα αιτήματα αφορούν στο 99% του προγράμματος και οι πληρωμές ανέρχονται σε 5,24 δισ. ευρώ επί του προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων. Για το δανειακό σκέλος, έως τις 8 Ιανουαρίου 2024, τα συμβασιοποιημένα δάνεια ανέρχονται σε 269 δάνεια, εκ των οποίων τα 128 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά, ανέρχονται σε 10,26 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζεται πως τα 4,36 δισ. ευρώ του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν σε δάνεια με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,2% με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής στα 14 έτη.

Επίσης το 2023 η απορρόφηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκε στο 100% φθάνοντας σε 11,2 δισ. ευρώ με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΠΔΕ να αυξάνεται κατά 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε φυσικές καταστροφές και τα 350 εκατ. ευρώ σε πληρωμές προγραμμάτων ΕΣΠΑ.