Εκτός φυλακής μπορεί να βρεθεί ο 88χρονος Γιόζεφ Φριτσλ, γνωστός και ως το «τέρας της Αυστρίας», καθώς είναι ο δράστης μίας εκ των πιο σοκαριστικών υποθέσεων που έχει δει ο πλανήτης.

Ο  Γιόζεφ Φριτσλ το 2009 είχε καταδικαστεί σε ισόβια, καθώς είχε παραδεχθεί ότι κρατούσε την κόρη του Ελίζαμπεθ φυλακισμένη στο κελάρι του οικογενειακού σπιτιού ως σκλάβα του για 24 χρόνια και τη βίαζε κατ’ εξακολούθηση.

Μάλιστα στο χρονικό της φρίκης, έρχεται να προστεθεί και υπόθεση αιμομιξίας, καθώς κατά τη διάρκεια αυτού του «εφιάλτη» η νεαρή κοπέλα απέκτησε επτά παιδιά από τον διαταραγμένο πατέρα της

Ο Φριτσλ είχε δηλώσει ένοχος για τη δολοφονία ενός εκ των παιδιών του λόγω παραμέλησης, καθώς και τον βιασμό, την αιμομιξία και την υποδούλωση της κόρης του.

Πλέον η δικηγόρος του ζητά την αποφυλάκισή του. Η Άστριντ Βάγκνερ δήλωσε σύμφωνα με το Sky News πως ελπίζει να βγει από τη φυλακή και να μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας.

Πώς μπορεί να αποφυλακιστεί το «τέρας της Αυστρίας»

Μία νέα ψυχιατρική έκθεση για τον 88χρονο σύμφωνα με τον αυστριακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ORF, αναφέρει πως ο Φριτσλ που πάσχει από άνοια, «δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το κοινό», οπότε ένα δικαστήριο μπορεί τώρα να αποφασίσει αν θα μεταφερθεί σε κανονική φυλακή.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μοιάζει μπερδεμένος, μιλάει τακτικά στην τηλεόραση, νομίζει ότι είναι ποπ σταρ και κάνει λόγο για επισκέψεις συγγενών που δεν έγιναν ποτέ.

Το 2023, ο Φριτσλ ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ότι πίστευε πως η οικογένειά του θα τον «συγχωρούσε» για τα εγκλήματά του και ότι θα «επανενωνόταν» μαζί τους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μόλις και μετά βίας μπορεί να περπατήσει και χρειάζεται πι για να μετακινηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή.

Γιόζεφ Φριτσλ

Ο Γιόζεφ Φριτσλ κρατείται σε μια μονάδα υψηλής ασφαλείας για ψυχικά διαταραγμένους παραβάτες στη φυλακή Στάιν, στην πόλη Κρεμς της βορειοανατολικής Αυστρίας.

Σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία, όποιος καταδικάζεται σε ισόβια έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους μετά από 15 χρόνια και ο Φριτσλ, ο οποίος συνελήφθη το 2008, έφτασε αυτό το όριο το 2023.

Η Χάιντι Κάστνερ σύμφωνα με το metro.co.uk, μία εκ των κορυφαίων ψυχιατρικών εμπειρογνωμόνων εγκληματολογίας στην Αυστρία από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, φέρεται να έχει περάσει ένα χρόνο προετοιμάζοντας τη νέα της μελέτη για τον Φριτσλ.

Τι αναφέρουν εμπειρογνώμονες

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πιο διαβόητος κρατούμενος της χώρας δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο και θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω του κανονικού σωφρονιστικού συστήματος από τη φυλακή Στάιν, στο πλαίσιο ενός πρώτου βήματος προς την αποφυλάκισή του.

Μπορεί πλέον να κυκλοφορεί μόνο με τη βοήθεια ενός πι μετά από αρκετές πτώσεις ενώ βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα και η Κάστνερ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος να προβεί σε οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα.

Μάλιστα η δικηγόρος του πιστεύει ότι πρέπει να βγει από τη φυλακή και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αίτησης για την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Μιλώντας στο ORF τη Δευτέρα, η Βάγκνερ δήλωσε ότι ο πελάτης της «έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζεται με ανθρώπινη αξιοπρέπεια», κάτι που, όπως είπε, «είναι εφικτό μόνο σε ένα γηροκομείο και όχι σε μια φυλακή».

Επισημαίνοντας τη σωματική και γνωστική του φθορά, είπε ότι είχε «διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας», αν και δεν ήταν «σοβαρά παράφρων». Ακόμα η δικηγόρος είναι πεπεισμένη ότι ο 88χρονος ένιωθε «ειλικρινείς, γνήσιες, βαθιές τύψεις», επειδή «κατέστρεψε την όμορφη ζωή που είχε κάνοντας κάτι στην οικογένειά του».

Γιόζεφ Φριτσλ

Νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η αποφυλάκιση υπό όρους είναι επίσης μια πιθανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Φριτσλ, ο οποίος έκτοτε έχει αλλάξει το όνομά του, θα μπορούσε να μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας.

Είναι «αρκετά προφανές ότι θα ανακοινωθεί η απόλυση», δήλωσε στο ORF, ο Αλόις Μπιρκλμπάουερ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο, Γιοχάνες Κέπλερ του Λίντς. Το 2022, ένα περιφερειακό δικαστήριο έκρινε ότι ο Φριτσλ «δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο» και θα μπορούσε να μεταφερθεί σε τυπική φυλακή – αλλά το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης μπλόκαρε αργότερα την απόφαση.

Το χρονικό της φρίκης

Το 2008, η κόρη του Φριτσλ, Ελίζαμπεθ, ηλικίας τότε 42 ετών, δήλωσε στην αστυνομία ότι κρατούνταν φυλακισμένη από τον βίαιο πατέρα της για χρόνια. Ο ίδιος παρέσυρε την Ελίζαμπεθ στο κελάρι του οικογενειακού σπιτιού στο Άμσετεν το 1984, όταν ήταν 18 ετών και είπε σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, ότι το είχε σκάσει και είχε ενταχθεί σε μια αίρεση.

Το σπίτι «κολαστήριο» στο Άμσετεν

Η σύζυγός του, Ρόζμαρι, υπέβαλε δήλωση εξαφάνισης, αλλά ο Φριτσλ παρέδωσε στην αστυνομία ένα γράμμα της Ελίζαμπεθ, στο οποίο ανέφερε ότι έμενε με έναν φίλο και δεν ήθελε να βρεθεί. Η υπόθεση Φριτσλ προέκυψε τον Απρίλιο του 2008, αφού η Ελίζαμπεθ είπε στην αστυνομία ότι κρατούνταν αιχμάλωτη επί 24 χρόνια, όταν της επετράπη να βγει από το κελί και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Την είχε ήδη κακοποιήσει σεξουαλικά από την ηλικία των 11 ετών. Τα εγκλήματά του ήρθαν στο φως μόνο όταν ένα από τα παιδιά που είχε μαζί της αρρώστησε σοβαρά. Αφού ο Φριτσλ την πήγε στο νοσοκομείο, η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στην Ελίζαμπεθ να εμφανιστεί.

Ο Φριτσλ απελευθέρωσε την Ελίζαμπεθ από το κελάρι και η αστυνομία ειδοποιήθηκε για την επανεμφάνισή της, είπε ότι κρατούνταν αιχμάλωτη για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η Ελίζαμπεθ και τα παιδιά της έχουν από τότε αλλάξει όνομα και έχουν πάρει νέες ταυτότητες.