Μετά το κακό ποδόσφαιρο που είδαμε στα ματς του Κυπέλλου Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα και τα κωμικοτραγικά που συνέβησαν στο γήπεδο της Καισαριανής στο ματς Κηφισιά – Ολυμπιακός (2-3), το ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟ (2-2) ήταν ένα ωραίο παιχνίδι που ο κόσμος είχε ανάγκη. Η ΑΕΚ προηγήθηκε, ο Παναθηναϊκός έκανε μια ανατροπή από αυτές που δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει φέτος στα ντέρμπι και η Ενωση ισοφάρισε στις καθυστερήσεις. Ηταν ένα παράξενο ματς στο οποίο ο ΠΑΟ είχε δυο απροσδόκητους σκόρερ, τους στόπερ του Γεντβάι και Αράο, ενώ για την ΑΕΚ σκόραρε ο μόνιμος εκτελεστής Λιβάι Γκαρσία.

Το καλό θέαμα στο ματς το χρωστάμε πολύ στους δύο προπονητές: και ο Τερίμ και ο Αλμέιδα διάβασαν σωστά τις αδυναμίες των αντιπάλων τους δείχνοντας όμως μια δυσκολία να καλύψουν και τα προβλήματα που έχουν οι ομάδες τους στην άμυνα. Και κάπως έτσι προέκυψε το τελικό 2-2.

Ματς μπολ

Θα το κάνω απλό. Ο Αλμέιδα αυτή τη φορά θέλησε να κρατήσει την ομάδα του λίγο πιο πίσω ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κάλυψη της άμυνάς του, αλλά και να δώσει χάρη στο τρικ αυτό τη δυνατότητα στον Λιβάι Γκαρσία να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του. Κάπως έτσι ήρθε το 1-0 στο 23′ και κάπως έτσι θα προέκυπτε και το 2-1 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου: στην πρώτη φάση ο Γκαρσία ξεχύνεται μετά την πάσα του Σιμάνσκι και στη δεύτερη μετά το ωραίο άνοιγμα του Τσούμπερ. Η δεύτερη φάση και το γκολ του φορ της Ενωσης ακυρώνεται από το VAR και πολύ σωστά. Από την άλλη, μολονότι από την πλευρά του Αλμέιδα υπάρχει στρατηγική για να σκοράρει η Ενωση (έστω κι αν το τρικ της αναμονής είναι λίγο απλοϊκό…), δεν υπάρχει η καλύτερη δυνατή άμυνα: η ΑΕΚ δέχεται δυο γκολ σε στημένες φάσεις από απλά γεμίσματα και δεν είναι η πρώτη φορά φέτος.

Αλλά και ο Τερίμ δείχνει για την ώρα ότι ασχολείται πολύ με την επίθεση και λίγο με την άμυνα του ΠΑΟ. Ο Παναθηναϊκός που παρουσίασε στην άδεια «ΟPAP Arena» ήταν ο πιο διεκδικητικός στα τελευταία ντέρμπι – μια ομάδα με ζωντάνια και κίνηση. Αλλά όταν μπήκε στη διαδικασία να υπερασπιστεί το αβαντάζ του 1-2 έδειξε ανέτοιμος να το κάνει. Η οπισθοχώρηση, όταν δεν συνδυάζεται με την εκτέλεση αντεπιθέσεων γίνεται μαρτύριο. Ο Τούρκος έβαλε στο ματς τους Λημνιό, Αϊτόρ και Σπόραρ, αλλά περίμενε απλά ατομικές ενέργειες: το οργανωμένο αρχικό επιθετικό παιχνίδι χάθηκε. Και η ΑΕΚ που ξέρει να γυρίζει την μπάλα σωστά απέναντι σε μια κλειστή άμυνα, είχε και ματς μπολ με τον Αραούχο, μετά την ισοφάριση του Γκαρσία με πέναλτι.

Πέναλτι

Για το πέναλτι αυτό δεν υπήρξε σχεδόν διαμαρτυρία. Ο ΠΑΟ έβγαλε μια λιτή ανακοίνωση για μια άλλη φάση στην οποία όντως κακώς δεν του δόθηκε πέναλτι από τον μουσουλμάνο σουηδό διαιτητή Αλ Χακίμι και τους συνεργάτες του στο VAR. Αλλά χθες απασφάλισε κι έβγαλε μια πολύ επιθετική ανακοίνωση εναντίον της ΑΕΚ, της ΕΠΟ και του αρχιδιαιτητή Φρόιντφελντ, του οποίου απαιτεί την παραίτηση. Αιτία; Κυρίως οι ορισμοί που έγιναν στο Κύπελλο. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού βρίσκει ακατάλληλο τον ολλανδό διαιτητή Β’ κατηγορίας Ντένις Γιόχαν Χίγκλερ, που τοποθετήθηκε στο ματς Ολυμπιακός – ΠΑΟ και κυρίως τρόμαξε με την επιστροφή του μαυροβούνιου διαιτητή Νταμπάνοβιτς που θα διευθύνει το ματς Αρης – ΑΕΚ, τη διαιτησία του οποίου στο περσινό ΑΕΚ – ΠΑΟ ο Γιάννης Αλαφούζος θεωρεί έναν από τους βασικούς λόγους της απώλειας του περσινού πρωταθλήματος.

Αν κάποιος αναρωτηθεί τι τον νοιάζει για τον διαιτητή του Αρης – ΑΕΚ, η απάντηση είναι απλή: πέρυσι είχε ζητήσει ο συγκεκριμένος διαιτητής να μην έρθει ξανά στην Ελλάδα. Συμφώνησαν μαζί του. Φέτος τον ξαναέφεραν. Κι αφού τον έφεραν δεν αποκλείεται προσεχώς να τον τοποθετήσουν και σε ματς του ΠΑΟ αφού έτσι κι αλλιώς όλο τους ίδιους ξένους φέρνουν. Ο Αλ Χακίμι π.χ., που δεν έδωσε το πέναλτι στον Βέρμπιτς στο ΑΕΚ – ΠΑΟ, ήρθε για τρίτη φορά φέτος.

Λάθος

Ο ΠΑΟ έχει δίκιο που διαμαρτύρεται, πλην όμως τα βάζει με τον λάθος άνθρωπο. Ο αρχιδιαιτητής Φρόιντφελντ όντως έχει επιλεγεί με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, κόντρα στα συμφωνηθέντα και είναι αλήθεια πως από το να έρθει στην Ελλάδα προτιμά να ζει στη Σουηδία και να διευθύνει το γυμναστήριό του. Αλλά ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με τους ορισμούς και αυτό το ξέρουν όλοι. Κυκλοφορεί ότι τον Αλ Χακίμι που διεύθυνε το ΑΕΚ – ΠΑΟ (2-2) τον προόριζαν για το ματς Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΠΑΟ κι ότι μπήκε στο αθηναϊκό ντέρμπι με παρέμβαση του Φρόιντφελντ που τον γνωρίζει: μου μοιάζει αρκετά πιθανό. Πλην, όμως, αυτό μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη ενέργεια που έχει κάνει ο σουηδός αρχιδιαιτητής.

Για τους ορισμούς ακούγεται πως απλά ενημερώνεται από τον πανταχού παρόντα Σταύρο Μάνταλο – το βρίσκω πιθανό γιατί όλοι αυτοί οι απίθανοι ξένοι διαιτητές που εμφανίζονται, έρχονταν στην Ελλάδα και πέρυσι όταν ο Φρόιντφελντ δεν υπήρχε ενώ ο Μάνταλος βασίλευε. Από αυτόν έπρεπε να ζητάει εξηγήσεις ο ΠΑΟ. Ο σουηδός αρχιδιαιτητής, που δεν πατάει το πόδι του στην Ελλάδα, είναι ο πρώτος τουρίστας που μάλιστα δεν κάνει τουρισμό: μιλάμε για σπάνια ειδικότητα.

Τίποτα

Θα κερδίσει κάτι ο ΠΑΟ με τη διαμαρτυρία του; Νομίζω τίποτα – αν ήταν να πάρει κανένα σφύριγμα από τον Ολλανδό στο ματς με τον Ολυμπιακό θα το έπαιρνε έτσι κι αλλιώς όπως σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού τελευταία: άλλωστε τον Χίγκλερ θα τον συνοδεύει ο Διαμαντόπουλος μάλλον για να του εξηγήσει ποιοι σε αυτό το ματς είναι οι κακοί. Το μόνο που θα συμβεί είναι να χρησιμοποιηθεί και η διαμαρτυρία του ΠΑΟ για να σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές. Οταν αυτό συμβεί θα δικαιωθεί ο Μάνταλος που το είχε αναγγείλει πριν απ’ τα Χριστούγεννα, ξεσηκώνοντας τότε την οργή του Αλαφούζου.

Σχέδιο

Αν υπάρχει σχέδιο να σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές εκτελείται κατά γράμμα. Βέβαια αν σταματήσουν οι ξένοι θα σταματήσει κι ο Μάνταλος να κρύβεται πίσω από τους ορισμούς τους. Αλλά δεν μοιάζει να ανησυχεί. Αν έχει πάρει εργολαβία την επιστροφή των ελλήνων διαιτητών στα ντέρμπι το ξέρει πως το ξεφωνητό του αποτελεί μέρος της δουλειάς. Αλλωστε αν τον ξεφωνίσουν πολύ, θα πάει στον υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση ζητώντας να σταματήσουν οι ανακοινώσεις εναντίον του. Κι αυτός, στο όνομα της ομάδας που και οι δυο αγαπούν, θα ανοίξει την αγκαλιά του και θα του πει σε καταλαβαίνω…