Στους δρόμους βγήκαν πάλι οι αγρότες στη Γερμανία κλείνοντας οδούς με χιλιάδες τρακτέρ και προσχωρώντας σε διαδηλώσεις, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας για τη μείωση επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις του κλάδου.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στις κινητοποιήσεις των αγροτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που ακολουθεί διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις για παρόμοιους λόγους σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Σε όλες αυτές τις χώρες οι αντιδράσεις των αγροτών δεν αφορούν μόνο φορολογία και παροχές, αλλά πηγάζουν και από την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινή αγροτική πολιτική (CAP), η οποία καθορίζει μεταξύ άλλων ποσοστά επιδοτήσεων που αφορούν όσους εκμεταλλεύονται μεγαλύτερες εκτάσεις. Επίσης, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μεγαλώνουν συνέχεια οι αντιδράσεις από αγρότες για μέτρα που ζητεί η ΕΕ να ληφθούν κατά της μόλυνσης του αζώτου στον αγροτικό κλάδο και άλλων μέτρων που αφορούν σχεδιαζόμενες περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, τα οποία συνεπάγονται μεγάλα κόστη και για τους αγρότες.

Περιβαλλοντικές αλλαγές

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές ήταν για παράδειγμα η κινητήρια δύναμη πίσω από μεγάλες πρόσφατες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αγροτών στην Ολλανδία. Οι αγρότες της Γαλλίας, οι οποίοι κι αυτοί πραγματοποίησαν τις δικές τους κινητοποιήσεις, εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τους συναδέλφους τους στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για τις ίδιες βασικές αιτίες που ανησυχούν τον κλάδο.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη έχουν επίσης δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος και για την παροχή υποσχέσεων από κόμματα που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις ή κυβερνητικούς συνασπισμούς, πολλά από τα οποία κινούνται στον ακροδεξιό χώρο.

Χθες χιλιάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα μαζί με 10.000 αγρότες βρέθηκαν στη λεωφόρο του οδηγεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν κατά των υψηλότερων επιβαρύνσεων, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει μέλλον».

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα καταργήσει φοροαπαλλαγές για την αγορά νέων γεωργικών μηχανημάτων και ότι θα καταργήσει σταδιακά και όχι άμεσα, έως το 2026, τις επιδοτήσεις στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Οι αγρότες όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι αποφασίζοντας να συνεχίσουν να προβάλλουν τα αιτήματά τους. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ βρέθηκε στις συγκεντρώσεις για να μιλήσει με αγρότες, με συνδικαλιστές τους να επιδοκιμάζουν την κίνηση αυτή. Το FDP προτείνει μεταξύ άλλων μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών για θέματα που αφορούν αγροτικά θέματα. Ο υπουργός Γεωργίας Τσεμ Οζντεμίρ, που ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, πρότεινε επιδοτήσεις για βελτίωση συνθηκών εκτροφής ζώων, ενώ στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών έκαναν προτάσεις για αυξήσεις σε ορισμένες τιμές παραγωγών. Τα τρία αυτά κόμματα με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

Μια φάρμα στη Γερμανία

Σύμφωνα με στοιχεία από την ένωση αγροτών της Γερμανίας (DBV) τα οποία επικαλείται η Deutsche Welle, το μέσο κέρδος την περίοδο 2022-2023 για μια μέση αγροτική φάρμα πλήρους λειτουργίας στη Γερμανία ανήλθε σε 115.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 45% μέσα σε δύο χρόνια καθώς οι αγρότες στη χώρα επωφελήθηκαν από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Αφού κάνει λόγο για τις δυσκολίες και τη συνεχή απασχόληση που συνεπάγεται το αγροτικό επάγγελμα, η DVB σημειώνει ότι τα κέρδη αυτά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τους φούρνους ή τα κρεοπωλεία της χώρας. Επίσης σημειώνει ότι στις φάρμες συχνά απασχολούνται μέλη της οικογένειας που δεν λαμβάνουν μισθό. Σε κάθε περίπτωση, τα μέσα κέρδη φαίνονται αρκετά υψηλά σε σύγκριση με τον μέσο μισθό στη Γερμανία, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι κρατικές επιχορηγήσεις στα καύσιμα για αγροτικά μηχανήματα οδηγούν σε εξοικονόμηση «αρκετών χιλιάδων ευρώ» ετησίως για τις φάρμες, όπως αναφέρεται.