Χιλιάδες πολίτες στη Δανία αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και το ψύχος και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας της Κοπεγχάγης για να παρευρεθούν στη διαδοχή του θρόνου, καθώς η 83χρονη, βασίλισσα Μαργαρίτα Β’, παραιτήθηκε έπειτα από ακριβώς 52 χρόνια βασιλείας για να αναλάβει ο γιος της Φρειδερίκος Ι’.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη τη Δανία, μια χώρα σχεδόν έξι εκατομμυρίων κατοίκων συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της διαδοχής.

Για πολλούς στη Δανία, η Μαργαρίτα Β’ ήταν ο μόνος μονάρχης που είχαν γνωρίσει ποτέ, ενώ επρόκειτο για μία ιστορική στιγμή καθώς κάποιος βασιλιάς της Δανίας παραιτήθηκε μετά από σχεδόν 900 χρόνια.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στη Δανία για να παρευρεθούν στην ενθρόνιση του νέου βασιλιά της Δανίας

Η Μαργαρίτα Β’ είχε εκπλήξει το έθνος των σχεδόν έξι εκατομμυρίων κατοίκων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί μετά από 52 χρόνια από βασίλισσα, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη Δανή ηγεμόνας εδώ και σχεδόν 900 χρόνια που το έκανε.

Επικαλέστηκε λόγους υγείας, καθώς είχε υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην πλάτη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η τελευταία φορά που ένας Δανός μονάρχης παραιτήθηκε οικειοθελώς ήταν το 1146, όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Γ΄ο Αμνός, ο οποίος παραιτήθηκε για να μπει σε μοναστήρι.

Λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), η Μαργαρίτα Β’, η οποία φορούσε ένα κομψό ροζ σύνολο, υπέγραψε τη δήλωση παραίτησης στο Κοινοβούλιο, ένα έγγραφο πρωτοφανές στη σύγχρονη ιστορία αυτής της χιλιετούς μοναρχίας, καθιστώντας βασιλιά τον 55χρονο πρωτότοκο γιό της.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα υπογράφει τη δήλωση παραίτησης

Η Δανία είναι η παλαιότερη μοναρχία στον κόσμο, ωστόσο δεν έχει τελετή ενθρόνισης.

Ο νέος βασιλιάς στο μπαλκόνι του Ανακτόρου Κρίστιανσμποργκ μαζί με την οικογένειά του

Στη συνάντηση στο Κοινοβούλιο παρευρέθησαν αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, η Μαργαρίτα, ο Φρειδερίκος, η γεννημένη στην Αυστραλία 51χρονη σύζυγός του Μέρι, η οποία είναι πλέον βασίλισσα, και ο μεγαλύτερος γιος τους, ο 18χρονος Κρίστιαν, ο οποίος είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Το φιλί του βασιλιά Φριδερείκου Ι’ με τη σύζυγό του Μέρι

Ο πρώην διάδοχος του θρόνου, 55 ετών, ανακηρύχθηκε στη συνέχεια επίσημα βασιλιάς από την πρωθυπουργό της χώρας, Μέτε Φρέντρικσεν στο μπαλκόνι του Ανακτόρου Κρίστιανσμποργκ στην καρδιά της πρωτεύουσας της Δανίας.

Δάκρυσε ο νέος βασιλιάς

Τον βασιλιά, ο οποίος κάποια στιγμή δάκρυσε και εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του. Στη συνέχεια στο μπαλκόνι τον συνάντησαν η αυστραλιανής καταγωγής σύζυγός του, Μαίρη, 51 ετών, η οποία είναι πλέον βασίλισσα, τα παιδιά τους Κρίστιαν, 18 ετών, ο οποίος είναι ο διάδοχος του θρόνου, η πριγκίπισσα Ιζαμπέλ, 16 ετών και τα δίδυμα πριγκίπισσα Ιωσηφίνα και πρίγκιπας Βικέντιος, 13 ετών.

Στην πρώτη του ομιλία ως βασιλιάς, ο Φρειδερίκος Ι’ είπε στο πλήθος που τον επευφημούσε: «Η ελπίδα μου είναι να γίνω ένας ενωτικός βασιλιάς του αύριο. Είναι ένα καθήκον που έχω προσεγγίσει σε όλη μου τη ζωή».

«Είναι ένα καθήκον που αναλαμβάνω με υπερηφάνεια, σεβασμό και χαρά», προσέθεσε.

Η Κάρεν Χολκ Γιέπεσεν, 31 ετών, σύμβουλος επικοινωνίας που είχε ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη για τη βασιλική εκδήλωση, δήλωσε: «Είναι πολύ σπάνιο να γίνεις μάρτυρας μιας πραγματικής ιστορικής στιγμής που ξέρεις ότι θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας».

Ο Κάσπερ Γουίγκ Λάρσεν, 45 ετών, δήλωσε: «Πραγματικά άξιζε τον κόπο να στέκομαι εδώ και να περιμένω όλη μέρα».

Ευχές από τον βασιλιά Κάρολο

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα έστειλαν τις «καλύτερες ευχές» τους στο βασιλικό ζεύγος.

Ο βασιλιάς έγραψε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να διασφαλίσω ότι ο διαρκής δεσμός μεταξύ των χωρών μας και των οικογενειών μας θα παραμείνει ισχυρός και να συνεργαστώ μαζί σας σε θέματα που έχουν τόσο μεγάλη σημασία για τις χώρες μας και τον ευρύτερο κόσμο».

Επίσης, απέτισε φόρο τιμής στην «πολυετή υπηρεσία» της βασίλισσας Μαργαρίτας.

Ο Φρειδερίκος Ι’

Μετέβησαν στα ανάκτορα

Η μοναρχία της Δανίας έχει τις ρίζες της στον βασιλιά των Βίκινγκς, Γκορμ τον Παλαιό του 10ου αιώνα, γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη στην Ευρώπη και μία από τις αρχαιότερες στον κόσμο. Σήμερα τα καθήκοντα της βασιλικής οικογένειας είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικά.

Ο νέος βασιλιάς και η νέα βασίλισσα θα αναλάβουν το θρόνο σε μια περίοδο τεράστιας δημόσιας υποστήριξης και ενθουσιασμού για τη μοναρχία.

Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα μπήκαν στην ιππήλατη άμαξα για να μεταβούν στην κατοικία τους, τα ανάκτορα Αμαλίενμποργκ που οικοδομήθηκαν το 1750 και βρίσκονται στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα μπήκαν στην ιππήλατη άμαξα για να μεταβούν στην κατοικία τους, τα ανάκτορα Αμαλίενμποργκ

Το ζεύγος θα συνεχίσει να κατοικεί στο Αμαλίενμποργκ μαζί με τη Μαργαρίτα, η οποία θα διατηρήσει τον τίτλο της ως βασίλισσα.