Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β’ της Δανίας, η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης, θα παραιτηθεί στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια βασιλείας και το θρόνο θα κληρονομήσει ο μεγαλύτερος γιος της, ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ.

Με τη δήλωση της βασίλισσας στις 31 Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με τα σχέδιά της να παραιτηθεί, αναμένεται ο Πρίγκιπας Φρέντερικ να ανέλθει στο θρόνο, ως βασιλιάς Φρέντερικ X.

Σύμφωνα με αναφορές, γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 26 Μαΐου 1968 και του δόθηκε το όνομα Φρέντερικ προς τιμήν του παππού του από τη μητέρα του, του βασιλιά Φρειδερίκου Θ’.

«Δεν μιλούσε αυστηρά ως επαναστάτης, αλλά ως παιδί και νέος, ένιωθε πολύ άβολα με την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και τη γνώση ότι θα γινόταν βασιλιάς», είπε η Gitte Redder, ειδικός στη βασιλική οικογένεια της Δανίας.

Ο διάδοχος

Ο διάδοχος πρίγκιπας Φρέντερικ είχε συζητηθεί και για την πρώτη του τουρνέ ως αντιβασιλέας στην Ινδία (26 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου 2023), συνοδευόμενος φυσικά από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη.

Κι αυτό διότι το βασιλικό ζεύγος υποχρεώθηκε να αποχωριστεί τα υποδήματά του, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο ταφικό μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι. Οι Δανοί αναγκάστηκαν να κάνουν τους Κινέζους όταν οι Ινδοί οικοδεσπότες τούς ζήτησαν να βγάλουν τα παπούτσια τους και να προχωρήσουν προς το μνήμα φορώντας λευκές παντόφλες μιας χρήσης. Ηταν μια δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει.

Παρότι μάλιστα στους επίσημους διαύλους της βασιλικής οικογένειας της Δανίας τα πέλματα του ζευγαριού απαλείφθηκαν, το Διαδίκτυο έκανε τη δουλειά του προσφέροντας στην οικουμένη τα στιγμιότυπα του σχεδόν ξυπόλητου πρίγκιπα. Κατά τα άλλα, η πρώτη επίσημη του πρίγκιπα Φρέντερικ με τα καθήκοντα της μητέρας του υπό μάλης στέφθηκε από επιτυχία, σύμφωνα με τη δανική αποστολή.

Κύριο ζήτημα της επίσκεψης, εκτός από τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ήταν η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη. Και τα τρία συμβολοποιήθηκαν στο στυλιστικό upcycling που έκανε η πριγκίπισσα Μαίρη φορώντας ξανά ένα υπόλευκο φόρεμα με κεντημένα σχέδια του οίκου Vilshenko.

Οι άγνωστες πλευρές του Πρίγκιπα Φρέντερικ

Ο πρίγκιπας υπηρέτησε στο Σώμα Βατραχανθρώπων του ναυτικού – όπου του αποκαλούσαν «Pingo» (Πιγκουίνος) – ένας από τους μόλις τέσσερις από τους 300 νεοσύλλεκτους που πέρασαν όλες τις δοκιμασίες το 1995.

Ο πρίγκιπας Φρέντερικ είναι ο μόνος γαλαζοαίματος στην ιστορία που έχει συμμετάσχει σε αγώνα Ironman, αλλά και ο πρώτος και ο μοναδικός που έχει τερματίσει μαραθώνιο δρόμο σε 3 ώρες, 22 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Στο παλμαρέ του έχει ακόμα διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα και φυσικά στο αλπικό σκι.

Το 2000, συμμετείχε σε μια τετράμηνη, 3.500 χλμ. (2.175 μίλια) αποστολή σκι σε όλη τη Γροιλανδία.

Η τολμηρή πλευρά του τον οδήγησε στο νοσοκομείο μετά από ατυχήματα με έλκηθρο και σκούτερ, αλλά η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενισχυμένη από το Royal Run που ξεκίνησε το 2018.

Γνώρισε τη σύζυγό του, Μαίρη Ντόναλντσον, μια Αυστραλή δικηγόρο, σε ένα μπαρ του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.