Έκθεση με 26 προτρέτα του Βασίλη Μάγγου που άφησε την τελευταία του πνοή από πνευμονικό οίδημα, ένα μήνα αφότου έπεσε θύμα αστυνομικής βίας, πραγματοποιείται στον Βόλο και ειδικότερα στη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας από σήμερα, 14 έως τις 16 Ιανουαρίου, μία διοργάνωση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου.

Τα έργα, υπογράφει ο Δημήτρης Αστερίου και η έκθεση ζωγραφικής έχει τίτλο «26 Πορτραίτα για τον Βασίλη».

«26 χαμόγελα, 26 φωτογραφίες από τις βόλτες του στην εξοχή του Βόλου εμπιστεύτηκε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου στον εικαστικό Δημήτρη Αστερίου. Φωτογραφίες που κρατούσε πάνω του, το αγόρι του έφηβος 15 χρονών, ύστερα σχεδόν άντρας 18,19, 25 χρόνων. Και ύστερα τίποτα, άδεια αγκαλιά και το χαμόγελο χάρτινο. Κάθε μία, μία στιγμή παγωμένη στο χρόνο. Το αγόρι του, που δεν είχε το δικαίωμα να χαμογελά», επισημαίνεται χαρακτηριστικά για την έκθεση.

«Που του στέρησαν το δικαίωμα να παλεύει και να ελπίζει, να αγαπάει και να αγαπιέται. Το αγόρι του που δύο χρόνια μετά, μένει αδικαίωτο. Και ο ίδιος να παλεύει όρθιος μες στο πένθος του, σε δικαστικές αίθουσες, απέναντι σε ένα μηχανισμό που σκοπό έχει την ψυχική και οικονομική εξόντωση, χρέος τιμής για το παιδί του που έφυγε, για την μητέρα του, τα αδέλφια του, τους φίλους του, το παιδί του καθενός που ακόμα ζει και τολμά να χαμογελά», συμπληρώνεται.

Η έκθεση άνοιξε με ένα δρώμενο με τον τίτλο «Παρών»

Εθελοντές κρέμασαν τα έργα στους τοίχους φωνάζοντας τη λέξη “παρών” προσφωνώντας ονόματα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κρατική, αστυνομική ή άλλη μορφή βίας.

Παρούσα στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν η Μάγδα Φύσσα, η οποία παραχώρησε συνέντευξη τύπου με τον Γιάννη Μάγγο.

Το Σάββατο 20/01 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία στις 12:00 στην πλ. Ελευθερίας με αφορμή τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη στις 24/01.

Την Τετάρτη 24/01 στις 09:00 καλούνται συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, αγωνιστές και πολίτες του Βόλου, σε μαζική παρουσία στα δικαστήρια, που θα διεξαχθεί η δίκη των βασανιστών του Βασίλη.

Τέλος το Σάββατο 03/02 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων διοργανώνει εκδήλωση στο Θόλο στις 19:00 με θέμα: «Συστημική βία και κοινωνική αντιβία».

Δείτε εικόνες από την έκθεση: