Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στις σχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, και του Παύλου Πολάκη με φόντο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που έχει αναστατώσει το εσωτερικών των κομμάτων.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης, απευθύνθηκε εμμέσως στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή, αναφέροντας ότι «δεν μπορούν να πειστούν» για αυτό, ειδικά στα χωριά της επικράτειας.

«Για εμάς τα ζητήματα των δικαιωμάτων δεν είναι ζητήματα αρχηγισμού και πειθαρχίας, είναι ζητήματα ταυτοτικά, αν όχι η Αριστερά, ποιος;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται και όχι να κρίνεται και αυτό θα κάνουμε», σε μια αποστροφή με έμμεσο αποδέκτη τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος την Παρασκευή εξέφρασε την αντίθεσή του με την ουσία της ρύθμισης για την ισότητα στον γάμο – και όχι απλώς με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας.

Σε μία αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ρώτησε «ποιος εδώ μέσα διαφωνεί» με ένα ζευγάρι ομόφυλων ζευγαριών να έχει δικαιώμα στον πολιτικό γάμο; «Έχει κανείς; Να σηκωθεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε, λέγοντας: «Ποιος εδώ διαφωνεί με ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αν υπάρχει κανείς να σηκωθεί» όπως είπε.

Ο δήθεν προοδευτικός Ανδρουλάκης και οι κωλοτούμπες Μητσοτάκη

«Θα υπερψηφίσουμε κάθε βήμα στην πρόοδο και θα περιμένουμε από τον δήθεν προοδευτικό κ. Ανδρουλάκη να κάνει το ίδιο», είπε ακόμη. Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε γενικότερα στα δικαιώματα ρωτώντας: «Ποιος διαφωνεί μία γυναίκα που δέχεται παρενόχληση στον χώρο εργασίας να μπορεί να το καταγγείλει δίχως τον φόβο των αντιποίνων;».

Συνέχισε λέγοντας ότι «μετά από πολλές κωλοτούμπες ο κ. Μητσοτάκης», λέει ότι θα φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πρόσθεσε «άντε να το δούμε». Είπε ακόμη: «Επαναφέραμε την πρόταση νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Χάρη στη δική μας πίεση ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να ξεπαγώσει τη νομοθετική του πρωτοβουλία και με τη δική μας ψήφο θα περάσει αν έρθει στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να ξεπεράσει οπισθοδρομικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις και η πολιτική δειλία του πρωθυπουργού τον ωθεί σε κουτοπονηριές με την ενθάρρυνση της αποχής των βουλευτών του». Και πρόσθεσε: «Θα φθάσω να συμφωνήσω με τον κ. Σαμαρά, πώς γίνεται εμείς που ζητάμε από τους πολίτες να συμμετέχουν να ζητάμε από τους βουλευτές να απέχουν».