Συμπληρώνονται φέτος 33 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας με τη φετινή επέτειο να αποκτά υψηλό πολιτικό συμβολισμό καθώς συμπίπτει με την κυβερνητική θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

H επέτειος της δολοφονίας του εκπαιδευτικού κορυφώθηκε με την συγκέντρωση μνήμης στη Πάτρα που έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων ο γιος του καθηγητή, Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της «Νέας Αριστεράς» Αλέξης Χαρίτσης.

Οι δρόμοι για τα δύο στελέχη της νέας γενιάς της Αριστεράς συναντήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Μετά τη διάσπαση του κόμματος, ενώθηκαν πάλι για πρώτη φορά δημόσια στην Πάτρα σε μια περίοδο που οι πολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές και οι ζυμώσεις τόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στην Κ.Ο. της Νέα Αριστεράς «τρέχουν».

Ο Αλέξης Χαρίτσης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Νίκος Τεμπονέρας συνδέεται άμεσα με τους αγώνες της νεολαίας του τότε αλλά και του σήμερα. «Με τους σημερινούς αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση. Θα δώσουμε αγώνα με όλη την κοινωνία για την διαφύλαξη της δωρεάν παιδείας».

Στην συγκέντρωση μεταξύ άλλων ήταν και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο, οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Ζυμώσεις πριν τις ευρωεκλογές

Με ορόσημο και για τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς την ευρωκάλπη, στον ΣΥΡΙΖΑ, εντύπωση προκάλεσε η πρόσφατη πρόταση-παρέμβαση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας (Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Γιάννη Ραγκούση) για την ένταξη του κόμματος στην πολιτική ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Για τις ανάγκες του προσυνεδριακού διαλόγου οι «τρεις» ξεδίπλωσαν τις θέσεις και έθεσαν στόχο «μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικό αντίπαλο και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη» ανοίγοντας ένα νέο γύρο εσωστρέφειας καθώς από το 2004 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπορεύεται με την Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE).