Για μία ακόμη φορά, ένα αθώο μωρό πέθανε με φρικτό τρόπο, με την 37χρονη μητέρα του στη Βέροια, η οποία συνελήφθη και κρατείται, να φέρεται ως υπεύθυνη για τη δολοφονία του παιδιού της.

Ο σοκαριστικός θάνατος του 6 μηνών βρέφους, πέρα από την αυτονόητη θλίψη, προκαλεί όμως και οργή, ειδικά όταν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μία μητέρα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, που ίσως και να είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν και, παρ’όλα αυτά, μεγάλωνε μόνη της τρία ανήλικα παιδιά.

Όλα συγκλίνουν στο γεγονός, πάντως, ότι το σπίτι της 37χρονης γυναίκας ήταν πολύ κοντά με το σπίτι της αδελφής της και των γονιών της, αφού τα δύο ανήλικα παιδιά της, ηλικίας 6 και 7 ετών, ήταν εκείνα που έτρεξαν να ζητήσουν βοήθεια από τη θεία τους, όταν είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τη μητέρα τους να στραγγαλίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το 6 μηνών μωρό της.

Αυτά τα δύο παιδάκια, που τραυματίσθηκαν ψυχολογικά για πάντα, ήταν και η αιτία να τρέξουν στο σπίτι της 37χρονης οι παππούδες των τριών παιδιών και να καταφέρουν να μεταφέρουν το βρέφος στο νοσοκομείο της Βέροιας, αφού πρώτα είχαν καλέσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Το βρέφος, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, έφερε πολλαπλά τραύματα και παρότι καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από αναισθησιολόγους, παιδιάτρους και όλο το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείοου Βέροιας για την ανάνηψή του, δυστυχώς ήταν αργά.

Γιατί αυτή η γυναίκα μεγάλωνε μόνη της τρία παιδιά;

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία μητέρα ή ένας πατέρας σκοτώνει το παιδί του, ακόμη και σε βρεφική ηλικία και, μέσα σε λίγες ώρες, η κοινή γνώμη μαθαίνει εμβρόντητη ότι έπασχαν από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ότι είχαν νοσηλευτεί, ότι – σε πολλές περιπτώσεις – δεν υπήρχε καν ο δεύτερος γονιός του παιδιού κοντά τους και, παρ’ όλα αυτά, είχαν μόνοι τους μία τόσο μεγάλη και σημαντική ευθύνη.

Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα όλες τις λεπτομέρειες της τραγωδίας στη Βέροια, η 37χρονη μητέρα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, όταιν ο παππούς και η γιαγιά του βρέφους όρμηξαν πάνω της πανικόβλητοι, φωνάζοντας «τι έκανες;», απάντησε «δεν το έκανα εγώ. Το έκανε ο έξω από εδώ»…

Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοινότητας του Mακροχωρίου Ημαθίας, Βαλάντης Αθανασιάδης, που μίλησε στο MEGA για την τραγωδία, δήλωσε πως «ήταν μία ήσυχη και καλή οικογένεια. Η κοπέλα είχε τα δικά της προβλήματα. Δυστυχώς, έκανε αυτό που έκανε κι έγινε αυτό που έγινε. Απ’ όσο γνωρίζω, την παρακολουθούσε γιατρός την κοπέλα. Είχε επιλόχεια κατάθλιψη από το δεύτερο παιδί».

Έχουμε λοιπόν τα εξής δεδομένα:

– Πρώτον, είχε επιλόχεια κατάθλιψη, ήδη από το δεύτερο παιδί, πριν καν γεννηθεί το άτυχο βρέφος.

– Δεύτερον, η οικογένειά της, οι γονείς και η αδελφή της, ζούσαν κοντά της, αλλά όχι μαζί της.

– Τρίτον, τα ψυχολογικά της προβλήματα ήταν γνωστά, αλλά ζούσε στο ίδιο σπίτι, χωρίς τον πατέρα των παιδιών της, μόνη της με τρία ανήλικα.

– Τέταρτον, την παρακολουθούσε γιατρός, είπε ο κοινοτάρχης.

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Το γεγονός ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες στη χώρα μας είναι από ανεπαρκείς έως… ανύπαρκτες, πολλές φορές, είναι ένα δεδομένο ακόμα, δυστυχώς.

Ωστόσο, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν αυτή η γυναίκα να παρακολουθείται από γιατρό και να συνεχίζει να μεγαλώνει τρία μικρά παιδιά μόνη της.

Οι ειδικοί έχουν το λόγο, φυσικά, ωστόσο, από τα περιστατικά που γίνονται γνωστά σε παγκόσμια κλίμακα, δύσκολα μία γυναίκα με επιλόχεια κατάθλιψη σκοτώνει με τέτοιο βάρβαρο τρόπο ένα μωράκι έξι μηνών. Συνήθως, αποτελεί κίνδυνο για τη δική της ζωή, παρά για τη ζωή του μωρού της.

Εξάλλου, η ίδια φέρεται να δήλωσε πως δεν το έκανε εκείνη, αλλά ο… «έξω από εδώ» – κάτι που δείχνει ότι η μητέρα πιθανότατα είχε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και, επομένως, τόσο η οικογένειά της, όσο και ο γιατρός που την παρακολουθούσε, είναι απορίας άξιο πώς δεν είχαν απευθυνθεί σε κοινωνικές υπηρεσίες για να επιληφθούν της κατάστασης, προστατεύοντας αυτά τα παιδιά, ή έστω απομακρύνοντάς τα από την 37χρονη.

Ειδικά για τον γιατρό που την παρακολουθούσε, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη η κλήση κοινωνικών υπηρεσιών με το που γέννησε αυτή η γυναίκα και τρίτο παιδί ενώ εξακολουθούσε να έχει προβλήματα.

Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, πως δεν θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες ότι είχαν απευθυνθεί σε κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ο φρικτός θάνατος ένας αθώου βρέφους. Δεν θα ήταν και η πρώτη φορά…