Η Χεζμπολάχ, σιιτική μουσουλμανική οργάνωση που έχει τόσο πολιτική επιρροή όσο και τον έλεγχο της ισχυρότερης ένοπλης δύναμης στον Λίβανο, ανεβάζει τους τόνους στη Μέση Ανατολή, μετά από το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε στο έδαφός της: τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς.

Στο στόχαστρο της οργάνωσης έχει μπει το Ισραήλ, το οποίο, όπως δήλωσαν ακόμη και οι ΗΠΑ, ήταν ο εκτελεστής του Σαλέχ αλ-Αρούρι. Πλέον, στην Μέση Ανατολή χτυπούν τα τύμπανα ενός περιφερειακού πολέμου.

Άλλωστε, Χεζμπολάχ και Ισραήλ έχουν βρεθεί ξανά σε πόλεμο μεταξύ τους το -όχι και τόσο μακρινό- 2006, σε μια σύρραξη που άφησε πίσω της περισσότερους από 1.200 νεκρούς αμάχους, ενώ η ιστορία της και η ισχυρή διασύνδεσή της με το Ιράν αποτελούν σημαντική διάσταση για την τροπή που θα πάρει η ανάφλεξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

Οι δυο ιστορικές ευκαιρίες που βλέπει η οργάνωση

Σήμερα (5/1), ο αρχηγός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, τόνισε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στα νότια σύνορα ανοίγουν μια «ιστορική ευκαιρία» για τον Λίβανο να απελευθερώσει τη γη του, που κατέχει το Ισραήλ, και ότι η ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ ανοίγει επίσης μια «ιστορική ευκαιρία» να απαλλαγεί από την αμερικανική παρουσία η χώρα αυτή.

Σε άλλη περίπτωση, αν το Ισραήλ τα καταφέρει στη Γάζα, ο νότιος Λίβανος θα είναι ο επόμενος, προειδοποίησε. Παράλληλα, σημείωσε ότι το σιιτικό ένοπλο κίνημα -που υποστηρίζεται από το Ιράν- έχει πραγματοποιήσει περίπου 670 στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ έχει καταστρέψει «μεγάλο αριθμό ισραηλινών οχημάτων και αρμάτων μάχης».

Απασφάλισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Πολεμικό μήνυμα

Ο Νασράλα τόνισε επίσης ότι ολόκληρος ο Λίβανος θα είναι εκτεθειμένος, αν το σιιτικό ένοπλο κίνημα δεν αντιδράσει στη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, στη Βηρυτό. «Οι Λιβανέζοι ιστορικά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του Ισραήλ, αλλά τώρα αυτοί που φεύγουν είναι οι Ισραηλινοί», είπε αναφερόμενος στους κατοίκους των βόρειων περιοχών που έχουν εκκενωθεί, εξαιτίας της σύγκρουσης των IDF με τη Χεζμπολάχ.

«Το Ισραήλ καθιέρωσε κάποτε μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο τμήμα του Λιβάνου – σήμερα, η ζώνη ασφαλείας βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ. Οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ έχουν άδικο να απαιτούν πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, δεν θα τους βοηθήσει. Αντίθετα, αυτό που θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι να πιέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει την επιθετικότητα στη Γάζα», σημείωσε.

Σε σχέση με τη δολοφονία Αρούρι, ο Νασράλα ανέφερε ότι όλος ο Λίβανος θα εκτεθεί αν η Χεζμπολάχ δεν αντιδράσει στη δολοφονία τού αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ θα απαντήσει στη δολοφονία του Αρούρι, αλλά η απόφαση για τη φύση της απάντησης «περιλαμβάνει τις εξελίξεις επί του εδάφους, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο». Αναφορικά με τις ΗΠΑ, ο Νασράλα ανέφερε ότι οι ίδιες εξαπλώνουν τον πόλεμο στην περιοχή με τη στοχοποίηση των Χούθι.

Στην ομιλία του Νασράλα

Κόκκινος συναγερμός στη Δύση

Η Χεζμπολάχ παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με την ομιλία του Νασράλα να προκαλεί κόκκινο συναγερμό σε ΗΠΑ και Ισραήλ, με το εβραϊκό κράτος να έχει την προσοχή του στραμμένη στα σύνορα με τον Λίβανο υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Νασράλα υποστήριξε ότι η Χαμάς έδρασε μόνη της στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη, ενώ παράλληλα ρίχνει την ευθύνη για τους αμάχους που έχουν πέσει θύματα του πολέμου στο Ισραήλ. Εξαπέλυσε, δε, απειλές κατά των ΗΠΑ διαμηνύοντας ότι η οργάνωσή του είναι «καλά προετοιμασμένη» να αντιμετωπίσει τα πολεμικά πλοία που έχουν μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κληρικός που απειλεί ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο Χασάν Νασράλα, σιίτης κληρικός, ηγείται της Χεζμπολάχ από το 1992, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε πολιτική -αλλά και στρατιωτική- δύναμη. Έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1981, όταν ο πρώτος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, τον διόρισε προσωπικό του αντιπρόσωπο στο Λίβανο.

Πάντως, ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο, εξ ου και δεν υπάρχει μεγάλη δημόσια υποστήριξη για ένα τέτοιο σενάριο, ενώ είναι ένα σενάριο που θέλουν να αποφύγουν και οι ΗΠΑ, δεδομένης της στήριξης του Ιράν στη Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως το Ιράν υποστηρίζει τον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης, μια συμμαχία που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ -τη σημαντικότερη δύναμή του- καθώς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χαμάς.

«Τρομοκρατική οργάνωση»

Το κίνημα της Χεζμπολάχ ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την πιο κυρίαρχη σιιτική δύναμη της περιοχής, το Ιράν, για να αντιταχθεί στο Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου είχαν καταλάβει τον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στις εθνικές εκλογές από το 1992 και έχει πλέον σημαντική πολιτική παρουσία. Η ένοπλη πτέρυγά της πραγματοποίησε μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων στο Λίβανο, και όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από το Λίβανο το 2000, η Χεζμπολάχ ήταν αυτή που πήρε τα εύσημα για την απώθησή τους.

Έκτοτε, η Χεζμπολάχ διατηρεί χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο πυραυλικό οπλοστάσιο στο νότιο Λίβανο και συνεχίζει να αντιτίθεται στην παρουσία του Ισραήλ στις αμφισβητούμενες περιοχές στα σύνορα. Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από δυτικά κράτη, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες του Κόλπου και τον Αραβικό Σύνδεσμο.