Έξι μήνες ζωής είχε η σύνθεση της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ένα fast track μίνι ανασχηματισμό με το μάρμαρο να πληρώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Γ. Οικονόμου – Κ. Κατσαφάδος) που κατά γενική ομολογία -όπως προκύπτει από το αστυνομικό δελτίο αλλά και από τις δημοσκοπήσεις- απέτυχαν οικτρά στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ασφάλειας των πολιτών και της οπαδικής βίας.

Έχοντας «κάψει» από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου μέχρι σήμερα δύο υπουργούς (Γιάννης Οικονόμου από 28.08.2023 έως 04.01.2024, Νότης Μηταράκης από 27.06.2023 έως 28.07.2023) επιστρέφει σε γνώριμα «λημέρια» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που αναλαμβάνει για πέμπτη φορά να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και γίνεται ο τρίτος άνθρωπος που αναλαμβάνει επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου, από την στιγμή που ορκίστηκε η κυβέρνηση.

«Διορθωτικές κινήσεις»

Η καρατόμηση του διδύμου Οικονόμου-Κατσαφάδου και η επιστροφή Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη (μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια όταν είχε παραδώσει τη σκυτάλη στον Τάκη Θεοδωρικάκο) προκάλεσε «καραμπόλες» έτσι το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ το υπουργείο Εργασίας η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στη θέση του Κώστα Κατσαφάδου, ενώ υφυπουργός Παιδείας αναλαμβάνει η Ιωάννα Λυτρίβη.

Κυβερνητικές πηγές, μετά τις επίσης ανακοινώσεις έκαναν λόγο για «διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου».

Αλλαγές από το Μαξίμου στη σύνθεση της κυβέρνησης

Ανέφεραν δε πως «με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος».

Μηταράκης, Οικονόμου και τώρα Χρυσοχοϊδης

Να θυμίσουμε πως πρώτη επιλογή του Μαξίμου για το νευραλγικό πόστο -μετά τις εκλογές του Ιούνη- υπήρξε ο Νότης Μηταράκης. Ο βουλευτής Χίου διατηρήθηκε στην καρέκλα του υπουργού για ένα μήνα και παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Βεβαίως, είχαν προηγηθεί οι διακοπές του εν μέσω σφοδρών πυρκαγιών που έπλητταν την χώρα.

Ο Νότης Μηταράκης αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Οικονόμου στις 28 Ιουλίου με τον βουλευτή Φθιώτιδας να «αντέχει» μέχρι τις πρώτες ημέρες του  2024.

Ο «παλιός» Άδωνις και η «νέα» Λυτρίβη

Γνώριμος είναι ο δρόμος και για τον Άδωνι Γεωργιάδη που έχει αναλάβει ξανά υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από τις 25 Ιουνίου 2013 έως τις 9 Ιουνίου 2014 υιοθετώντας το αμφιλεγόμενο «μέτρο του πεντάευρου» στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας «ευτελές» το έξοδο για τους πολίτες.

Μετά τον σημερινό ανασχηματισμό, επιστρέφει στην ηγεσία του υπουργείου «σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το παρελθόν», όπως αναφέρει ο ίδιος. «Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα» προσθέτει.

Αλλαγή «πόστου» για δύο τους δύο υπουργούς

Σε αντίθεση με τους «γνωστούς» Χρυσοχοΐδη, Μιχαηλίδου, Γεωργιάδη, ένα νέο στέλεχος, αλλά έμπειρο για τη θέση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ιωάννα Λυτρίβη, αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και, ως υφυπουργός Παιδείας, θα έχει αρμοδιότητα την επαγγελματική κατάρτιση, έναν τομέα στον οποίο «διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση».

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης:

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

  • Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
  • Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας

  • Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

  • Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

  • Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολιάζει κυρίως τις δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου για τη «Συνθήκη της Λωζάνης» έναντι του ανασχηματισμού, υποβαθμίζοντας την αλλαγή σύνθεσης στην κυβέρνηση.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «όρους ανακύκλωσης», με τους οποίους «ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό, ομολογώντας την στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της δήθεν επιτελικής κυβέρνησής του, που παραμένει από τις μεγαλύτερες αριθμητικά».

Τις αλλαγές στην κυβέρνηση σχολιάζει το ΚΚΕ, αφήνοντας αιχμές τόσο για το Μαξίμου, όσο και για υπουργούς που επιστρέφουν «σε γνώριμες θέσεις». Όπως σημειώνει ο Περισσός, «ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες ‘διορθωτικές’ αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης ‘μεταρρυθμιστικής’ ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για την εργατική – λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη».

«Η ανακύκλωση και η τοποθέτηση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια υπουργών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι ο πρωθυπουργός έχει στερέψει από πολιτικό προσωπικό και προθύμους, είτε ότι εργαλειοποιεί την διακυβέρνηση της χώρας για εσωτερικούς σκοπούς» αναφέρει εισαγωγικά η Νέα Αριστερά. Και στις δύο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο: «το αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη», συμπληρώνει.

Η γρηγορότερη αλλαγή σύνθεσης κυβέρνησης

O fast track ανασχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης έρχεται πριν συμπληρωθούν έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της, όντας ένας εκ των συντομότερων της σύγχρονης νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας.

Από την κυβέρνηση Παπανδρέου η συντομότερη αλλαγή σύνθεσης του υπουργικού.

Η γρηγορότερη αλλαγή σύνθεσης κυβέρνησης -με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά- είχε γίνει από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 1985. Το ΠΑΣΟΚ είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις 5 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 26 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός άλλαξε συνολικά 35 υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης.

Στον ιστορικό εκείνο ανασχηματισμό έκανε την πρώτη εμφάνισή του ο Κώστας Σημίτης που μετά από μια δεκαετία έγινε πρωθυπουργός (1996–2004). Ντεμπούτο σε εκείνη την κυβέρνηση έκανε και γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Πολιτισμού. Μετέπειτα πέρασε από διάφορα κυβερνητικά πόστα και διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011.

Κυβέρνηση του ’81

Ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έχει τολμήσει ξανά fast track ανασχηματισμό στην πρώτη κυβέρνηση του ’81. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας άλλαξε περισσότερους από είκοσι υπουργούς και υφυπουργούς.

Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στα σχεδόν τριάμισι χρόνια της πρωθυπουργίας προχώρησε σε δύο ηχηρούς ανασχηματισμούς. Ο πρώτος έγινε μετά την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά (υπουργός Εξωτερικών) και ο δεύτερος έγινε μετά την παραίτηση του Σταύρου Δήμου (υπουργός Βιομηχανίας).