Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και στις 7 Οκτωβρίου 2023, τις ημέρες δηλαδή που ξεκίνησαν επισήμως οι πόλεμοι στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας και στη Γάζα με την επιδρομή της Χαμάς και την άμεση απάντηση του Ισραήλ, ελάχιστοι μπορούσαν να εκτιμήσουν ή να φανταστούν αυτό που θα ακολουθούσε.

Τόσο στο επίπεδο της έντασης των συγκρούσεων και των απωλειών που αυτές θα προκαλούσαν όσο και σε σχέση με τη διάρκειά τους. Πλέον, οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο πως τα κανόνια θα συνεχίσουν να ηχούν και το αίμα θα συνεχίσει να ρέει στις δύο περιοχές και το 2024 – χωρίς ουδείς να διακινδυνεύει κάποια πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης ή εάν αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

Προκειμένου, μάλιστα, να μην υπάρχει αμφιβολία για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών (σε μεγάλο βαθμό και των υποστηρικτών τους), ανήμερα την Πρωτοχρονιά συνεχίστηκαν και στα δύο μέτωπα οι από αέρος επιδρομές με βόμβες, πυραύλους, ρουκέτες και drones, καθώς και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και στα δύο μέτωπα. Οι έχοντες δε το γενικό πρόσταγμα προανήγγειλαν όχι απλώς συνέχιση, αλλά και κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Τα μελλοντικά σχέδια

Στο Ισραήλ, για του λόγου το αληθές, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, άφησε σαφώς να εννοηθεί πως τα όπλα θα συνεχίσουν να ηχούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Ο στρατός «οφείλει να καταστρώσει τα μελλοντικά σχέδιά του, κατανοώντας ότι θα απαιτηθεί από εμάς να φέρουμε εις πέρας επιπλέον καθήκοντα και να διεξαγάγουμε πολεμικές επιχειρήσεις στη διάρκεια του έτους» είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι θα κάνουν απλώς ένα διάλειμμα για ανασυγκρότηση και ξεκούραση. Λίγο νωρίτερα, άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του στρατού είχε κάνει λόγο για είσοδο στην τρίτη φάση του πολέμου στη Γάζα (μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία εισβολή), η οποία, όπως είπε, προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Ολα αυτά, ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα έχει ήδη φτάσει τις 22.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εκτοπισμένο και ζει υπό άθλιες συνθήκες. Οσο για την απειλή επέκτασης του πολέμου, είναι κάτι παραπάνω από ορατή, όπως αποδεικνύει και η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα – όπου στις ναυτικές δυνάμεις της Δύσης που έχουν αναπτυχθεί προστέθηκε χθες και ένα πολεμικό πλοίο του Ιράν.

Θολές ελπίδες

Την ίδια στιγμή στην Ουκρανία οι ελπίδες για ειρήνευση παραμένουν θολές και μακρινές, κάτι που αποδείχθηκε και από το περιεχόμενο των πρωτοχρονιάτικων μηνυμάτων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μηνύματα τα οποία ήρθαν στον απόηχο των μαζικών και φονικών επιθέσεων, με θύματα δεκάδες αμάχους, που εξαπολύθηκαν εκατέρωθεν τις δύο τελευταίες ημέρες του 2023 και χθες Πρωτοχρονιά – με την Ουκρανία να χτυπά τη ρωσική πόλη του Μπέλγκοροντ και το Ντονέτσκ και τη Ρωσία να έχει βάλει στο στόχαστρό της το Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό και άλλες πόλεις.

Ο πρώτος συγκεκριμένα τόνισε πως ο πόλεμος έχει κάνει τη χώρα του πιο ισχυρή και αποφασισμένη και υποσχέθηκε ότι οι ρώσοι στρατιώτες θα γνωρίσουν τη μήνη της κατά το νέο έτος. Χρησιμοποιώντας τη λέξη «πόλεμος» 14 φορές κατά την 20λεπτη ομιλία του, ο Ζελένσκι τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Ανεξαρτήτως του αριθμού των πυραύλων που θα εκτοξεύσει ο εχθρός, των επιθέσεων και των βομβαρδισμών – βδελυρών, ανελέητων και μαζικών – προκειμένου να τσακίσει τους Ουκρανούς, να τους ταπεινώσει, να τους ρίξει κάτω, πάντα θα σηκωνόμαστε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας στη δική του πολύ πιο σύντομη ομιλία (διάρκειας μόλις 4 λεπτών) εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις και αρκετών δυτικών αξιωματούχων ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω εάν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι της Μόσχας. «Εχουμε αποδείξει περισσότερες από μία φορές ότι είμαστε σε θέση να επιλύουμε τα πιο δύσκολα προβλήματα και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ, επειδή δεν υπάρχει καμία δύναμη που να είναι σε θέση να μας διχάσει» είπε ο Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να επανεκλεγεί στην προεδρία τον Μάρτιο.