Είδα την παρουσίαση του νέου προπονητή του ΠΑΟ Φατίχ Τερίμ στην Πινακοθήκη παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Ο Τούρκος μου φάνηκε πολύ προσεκτικός κι αρκετά προσγειωμένος. Ισως να μέτρησε λίγο το γεγονός ότι όταν πήγε στο κλειστό του ΟΑΚΑ να δει το ματς του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα δέχτηκε κάποιες λίγες, αλλά ηχηρές αποδοκιμασίες από μια μικρή μερίδα οπαδών των Πράσινων που στάθηκαν αρκετά άδικοι απέναντί του – θέλω να πως ότι όσο κι αν διαφωνείς με την απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου να απομακρύνει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο διάδοχός του δεν σου φταίει σε τίποτα.

Διακίνηση

Για τη μέτρια υποδοχή του Τερίμ φταίνε φυσικά κι άλλα. Πολύ γρήγορα καλλιεργήθηκε η εντύπωση πως στην επιλογή του μέτρησε η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα διάστημα ηρεμίας με τους γείτονες: στο ιδανικό για δημιουργία εντυπώσεων Διαδίκτυο χτίστηκε μια φήμη πως για την επιλογή του τούρκου προπονητή μέτρησε ακόμα και η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Πρόκειται φυσικά περί μπούρδας, αλλά δεν είναι η πρώτη που στο Διαδίκτυο διακινήθηκε και δεν θα είναι και η τελευταία.

Ο Τερίμ επιλέχτηκε από τον ΠΑΟ διότι τον πρότεινε στον πρόεδρο της ομάδας ο τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί, το κανάλι του οποίου θα δείχνει στην Τουρκία και ματς της Σουπερλίγκας – κυρίως του Παναθηναϊκού. Ούτε ο Ερντογάν εμπλέκεται, ούτε κανείς από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το όσο πιο τρελό κι ακραίο είναι ένα μπουρδουλογικό σενάριο τόσο πιο εύκολα διακινείται.

Ενθουσιασμός

Το δεύτερο που έχω καταλάβει είναι πως σπανίως δημιουργείται ενθουσιασμός μεταξύ των οπαδών των ελληνικών ομάδων όταν μιλάμε για τούρκους προπονητές ή αθλητές. Σε αυτό φταίει η σχεδόν επαρχιώτικη άρνησή μας να δεχτούμε πως οι γείτονες έχουν τέτοιους που είναι καλύτεροι αρκετών δικών μας.

Ανάλογα ψυχρή με την υποδοχή του Τερίμ ήταν και η υποδοχή πριν από μερικούς μήνες του Εργκίν Αταμάν που ανέλαβε τον ΠΑΟ στο μπάσκετ: διάβαζες τις γνώμες διαφόρων ειδημόνων καλοκαιριάτικα και νόμιζες πως ο τούρκος προπονητής έχει κατακτήσει δυο φορές την Ευρωλίγκα περίπου κατά λάθος. Τώρα βέβαια που πάει από νίκη σε νίκη, η επιτυχία του πιστώνεται στο καλό υλικό του ΠΑΟ ή χρεώνεται σε αδυναμίες αντιπάλων κ.λπ. Ενώ ο Αταμάν που παρέλαβε δώδεκα παίκτες άγνωστους μεταξύ τους το καλοκαίρι έχει απλά κάνει σπουδαία δουλειά.

Κατόρθωμα

Θα είναι εξίσου καλή και η δουλειά του Τερίμ στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ; Δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Στην Ελλάδα έχουν αποτύχει προπονητές που ήρθαν με τεράστιο βιογραφικό και τα κατάφεραν καλά άλλοι με μικρότερο. Για να το περιορίσω στον ΠΑΟ θέλω να θυμίσω πως κάποτε απέτυχε κοτζάμ Κόβατς, δεν τα κατάφερε ο Οσιμ, δεν έβγαλε σεζόν ο Μπένγκστον κι έφυγαν σαν γραφικοί ο Μαλεζάνι, ο Στραματσόνι κι ο Μπόλονι, ενώ από την άλλη τα πήγαν εξαιρετικά ο Γιτζάκ Σουμ, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα και κατέκτησε νταμπλ ο Νίκος Νιόπλιας.

Το γιατί μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει ένας προπονητής είναι μεγάλη ιστορία και οι εξηγήσεις είναι εντελώς ξεχωριστές ανά περίπτωση. Ωστόσο ο Τερίμ είναι μια μεγάλη προσωπικότητα και του αξίζει σεβασμός. Στην παρουσίασή του είπε πως όταν κάποτε ανέλαβε τη Γαλατασαράι αυτή όπως κι ο ΠΑΟ είχε δεκατέσσερα χρόνια να κερδίσει το πρωτάθλημα και μαζί του τα κατάφερε. Είναι αλήθεια. Και μάλιστα δεν είναι αυτό το πιο μεγάλο του κατόρθωμα.

Ελληνες

Στο μεταξύ άρχισαν οι χειμωνιάτικες μεταγραφές. Ο ΠΑΟ δείχνει μια στροφή προς έλληνες παίκτες. Απέκτησε ήδη τον Γιώργο Λημνιό, που γυρίζει στην Ελλάδα μετά το άδοξο πέρασμά του από τη Γερμανία και την Κολωνία όπου είχε κι έναν τραυματισμό που τον πήγε πίσω. Η απόκτηση του διεθνούς εξτρέμ ήταν έκπληξη, αφού η συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ έμοιαζε δεδομένη. Είναι επίσης φανερό πως ο Παναθηναϊκός ψάχνει τρόπο είτε να αποκτήσει τώρα τον αρχηγό της Εθνικής μας Τάσο Μπακασέτα είτε να τον κλείσει για το επόμενο καλοκαίρι όταν και θα είναι ελεύθερος αφού το συμβόλαιό του με την Τραμπζονσπόρ λήγει.

Σίγουρα στον ΠΑΟ βλέπουν την πρόοδο του Ιωαννίδη και την αλματώδη άνοδο της τιμής του, όπως καταγράφεται από σελίδες ειδημόνων στα μεταγραφικά όπως το Tranfermarkt και σκέφτονται ότι το να ποντάρουν σε έλληνες παίκτες δεν είναι κακή ιδέα. Δεν αποκλείω να υπάρξει κι ενδιαφέρον για τον Δημήτρη Κουρμπέλη, ειδικά τώρα που έφυγε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αν και τον πρώην αρχηγό του ΠΑΟ παρακολουθούν κι άλλες ομάδες. Ωστόσο στο ξεκίνημα του μεταγραφικού παζαριού φαίνεται πιο έτοιμος για να προχωρήσει σε ενισχύσεις ο Ολυμπιακός.

Γρήγορα

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν δυο μεταγραφές πολύ γρήγορα κι αυτό είναι μάλλον η πρώτη φορά που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ο Ολυμπιακός, κι ο νέος του τεχνικός διευθυντής κ. Αλβες φαίνεται ότι είχαν δουλέψει καιρό τώρα αυτές τις περιπτώσεις. Εκτίμησαν σωστά την ανάγκη στη θέση του φορ και προχώρησαν στον δανεισμό του Ισπανού Φρανκ Ναβάρο που δεν θα είναι παράξενο να μπει να παίξει αμέσως στη Λαμία την Τετάρτη διότι ο μεν Ελ Κααμπί έφυγε για το Κόπα Αφρικα, ο δε Ελ Αραμπί είναι τραυματίας.

Γνώριζε επίσης ο Ολυμπιακός πως μπορούσε να πάρει και τον πορτογάλο εξτρέμ Ζέλσον Μαρτίνς από τη Μονακό για τον οποίο επίσης κινήθηκε γρήγορα: ο παίκτης έφτασε στην Ελλάδα χθες και ότι ταξίδεψε το πρωί της Πρωτοχρονιάς δείχνει ότι είχε συμφωνήσει μέρες τώρα και μετρούσε μέρες για να έρθει. Πρόσφατα γινόταν μεγάλη συζήτηση για αμυντικούς που ο Ολυμπιακός παρακολουθεί.

Τελικά φαίνεται πως τόσο ο Αλβες, όσο και ο προπονητής Καρβαλιάλ μετά τις δυσκολίες που είχε ο Ολυμπιακός στα ματς με τον Πανσερραϊκό και τον Ατρόμητο κατάλαβαν ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης πρώτα στην επίθεση. Το τι θα κάνουν οι δυο πολύ καλοί με βάση τα βιογραφικά τους παίκτες δεν το ξέρει κανείς. Ομως το ότι ο Ολυμπιακός έδειξε τέτοια ετοιμότητα σημαίνει πως παρά τις αντιξοότητες πιστεύει πολύ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι άλλοι

Δεν έχουν κινηθεί ακόμα ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Σαφώς οι ανάγκες τους είναι πιο μικρές. Θα το κάνουν όμως. Και γιατί στην Ελλάδα ο ένας κοιτάζει τον άλλο. Κι αν κάνουν μεταγραφές ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ θα κάνουν κι αυτοί. Αν μάλιστα τα γήπεδα δεν ήταν κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα είχαν κι αυτοί κάνει σαφές τι ψάχνουν…