«Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν’ αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον μοναδικό Όσκαρ Ουάιλντ που έχει αποθεώσει και έχει κατακρίνει τον έρωτα με τα πιο ωραία αποφθέγματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που λόγω περίσσιου πάθους  ταιριάζουν γάντι με όλες τις μεγάλες ερωτικές ιστορίες στη ζωή, στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη αλλά και τα κινηματογραφικά πλατό.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι η ιστορία του σκηνοθέτη που ερωτεύεται αθεράπευτα την πρωταγωνίστρια του είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της 7ης Τέχνης.

Η Ντάιαν Κίτον και ο νευρικός εραστής

Το δίχως άλλο πρώτος διδάξας στην τέχνη του σκηνοθετικού ξελογιάσματος ο Γούντι Άλεν. Ο δημιουργός των μεγάλων επιτυχιών μπορεί να έγινε γνωστός και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της γης όταν παράτησε τη σύντροφο του Μία Φάροου για να παντρευτεί την υιοθετημένη κόρη τους Σουν-Γι, ωστόσο για τους καλά γνωρίζοντες των αισθημάτων του ο μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν η Ντάιαν Κίτον.

Ο νευρικός εραστής γνώρισε τη μούσα του όταν εκείνη συμφώνησε να συμμετάσχει στο σόου που ανέβαζε εκείνος στο Μπρόντγουει με τίτλο Play It Again. Η ερωτική τους ιστορία μπορεί να διήρκεσε μόλις έναν χρόνο, η εξαιρετική ηθοποιός όμως εξακολούθησε να πρωταγωνιστεί στις ταινίες του τελειομανή σκηνοθέτη καθ’ όλη τη δεκαετία του 1970. Αποκορύφωμα της συνεργασίας τους η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Annie Hall η οποία εν μέρει βασίζεται στον βραχύχρονο γλυκόπικρο έρωτα τους.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Για όλα φταίει ο Ιντιάνα Τζόουνς

Ένας άλλος σκηνοθέτης που χτυπήθηκε από το βέλος του φτερωτού έρωτα για πρωταγωνίστρια του είναι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών είχε μόλις χωρίσει με την Έιμι Ίρβινγκ κι ενώ ορκιζόταν νυχθημερόν ότι δεν θα ξανάκανε το λάθος να ερωτευτεί κάποια ηθοποιό που παίζει στις ταινίες του, η συνάντηση του με την εντυπωσιακή Κέιτ Κάπσοου στο πλατό του δεύτερου φιλμ με ήρωα τον αλησμόνητο κινηματογραφικό Ιντιάνα Τζόουνς του έμαθε ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά και πραγματικός είναι και αξεπέραστος μπορεί να αποδειχτεί.

Έκτοτε οι δύο τους εμφανίζονται παντού μαζί και δηλώνουν ερωτευμένοι για πάντα, ακριβώς όπως κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα εναλλακτικά ζευγάρια της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας είναι αυτό του Τζόελ Κοέν και της συζύγου του Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Οι δύο τους παρότι τα 39 χρόνια που είναι μαζί γυρίζουν ταινίες που ξεχωρίζουν από το σωρό, δεν ξέφυγαν από τον κανόνα που λέει ότι ο σκηνοθέτης από πρωταγωνίστρια του θα τη πατήσει… τη μπανανόφλουδα.

Ο έρωτας της Κέιτ Μπέκινσεϊλ και του Λεν Γουάιζμαν υπήρξε σαρωτικός, αλλά όχι τυχερός

Ποιος θυμάται το Underworld

Το δίχως άλλο από τα πιο ωραία και αγαπημένα ζευγάρια σκηνοθετών που ερωτεύτηκαν αγιάτρευτα τις μούσες τους είναι αυτά της Μίλα Γιόβοβιτς με τον Πολ Άντερσον και της Κέιτ Μπέκινσεϊλ με τον Λεν Γουάιζμαν. Οι πρώτοι γνωρίστηκαν στο πλατό της ταινίας Resident Evil  το 2002 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν γυρίσει μαζί έξι ταινίες καταφέρνοντας να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική τους ζωή. Η ωραία Κέιτ Μπέκινσεϊλ  και ο εξίσου ωραίος Λεν Γουάιζμαν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο πλατό της ταινίας Underworld το 2003.

Ο έρωτας τους ήταν τόσο σαρωτικός που αμέσως εκείνος χώρισε από την τότε σύζυγο του και εκείνη έφυγε άρον άρον από το σπίτι που μοιραζόταν με τον πατέρα της κόρης της Μάικλ Σιν με τον οποίο ήταν μαζί για πάρα πολλά χρόνια για να επισημοποιήσουν τη σχέση τους μέσα σε μερικούς μήνες. Δυστυχώς και αυτός ο έρωτας είχε άδοξο τέλος σε αντίθεση με αυτόν που ζουν δεκαετίες ολόκληρες τώρα ο ταλαντούχος Ντάνι ντε Βίτο με τη σύζυγο του Ρέα Πέρλμαν, οι οποίοι γνωρίστηκαν το 1973 όταν συνέγραφαν μαζί το φιλμ μικρού μήκους The Sound Sleeper και παραμένουν μέχρι σήμερα παντρεμένοι για περισσότερα από 41 χρόνια με ένα διάλλειμα τριών ετών εξαιτίας της αγάπης εκείνου στον ποδόγυρο.