Ζώντας από το 1903 στην Πετρούπολη και κηρύσσοντας ότι η σωματική επαφή μαζί του είχε εξαγνιστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα, ο Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν είχε κατάφερε να αποπλανήσει πολλές Ρωσίδες στην αυτοκρατορική Ρωσία. Η συμπεριφορά του είχε πάρει διαστάσεις σκανδάλου γεννώντας αναρίθμητες ερωτικές ιστορίες για τον ακόλαστο «καλόγερο». Ο Ρασπούτιν δεν δικάστηκε, απλά δολοφονήθηκε.

Έναν αιώνα μετά, ένας άλλος πνευματικός ηγέτης βρίσκεται, αυτές τις μέρες, στα καναδικά δικαστήρια, καθώς πολλά θηλυκά μέλη από το «ποίμνιό» συνειδητοποίησαν ότι πέσανε θύματα της πνευματικής πλην σεξουαλικής επιρροής ενός άνδρα, τον οποίο κάποτε θεωρούσαν ίνδαλμα.

Ο καναδός Τζον ντε Ρούτερ, εδώ και 25 χρόνια είναι ένας πνευματικός ηγέτης και συγγραφέας που διεξάγει συναντήσεις στο Έντμοντον του Καναδά,  την Αλμπέρτα και στο εξωτερικό. Λειτουργεί ένα κέντρο που ονομάζεται College of Integrated Philosophy και πραγματοποίησε τα σεμινάρια και τις διαλέξεις του από το Oasis Center στο δυτικό Έντμοντον από το 2007 έως το 2021, όταν πουλήθηκε στο Ίδρυμα Aga Khan για 6.650.000 δολάρια.

Μέχρι τότε, είχε καταφέρει να πείσει χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους ότι γνώριζε την… αλήθεια. Πλήθος κόσμου τον επισκεπτόταν να του μιλήσει για αποτυχημένους γάμους και στάσιμες καριέρες, κρίσεις ταυτότητας και αποτυχίες στη ζωή. Μερικές φορές οι ερωτήσεις τους ήταν τόσο απλές όσο «Πρέπει να μείνω στη δουλειά μου;» ενώ άλλοι του ξεδίπλωναν τις σκοτεινές σκέψεις τους περί αυτοκτονίας. Ο ίδιος, πολλές φορές, απλά τους κοίταζε σιωπηλά και απαντώντας τους κάτι θεωρητικό δήθεν υπερβατικό.

Ο ιστότοπός του είναι γεμάτος από τέτοιες ατάκες που θυμίζουν ερωτικά μηνύματα που στέλνουν έφηβοι μέσω κινητού εδώ και δύο δεκαετίες.

O Τζον ντε Ρούτερ, όρθιος στο κέντρο περιτριγυρισμένος από οπαδούς του (johnderuiter.com)

Ένας Ιησούς με… ελκυστικούς Αποστόλους

Ο ντε Ρούτερ πραγματοποιούσε συναντήσεις σε όλον τον κόσμο, από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ινδία μέχρι την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενθαρρύνοντας το κοινό να τον ακολουθήσει στο Έντμοντον.

Ισχυριζόταν ότι ήταν μετενσάρκωση του ίδιου του Χριστού ενώ τον συνόδευαν και εκείνον Απόστολοι που ακολουθούσαν πιστά το δίδαγμά του. Βέβαια, αυτοί οι δικοί του Απόστολοι ήταν θηλυκοί…. Όντας, λεπτός, καλοβαλμένος και όμορφος ο ίδιος αποτέλεσε αντικείμενο απροκάλυπτου σεξουαλικού/ρομαντικού πόθου μεταξύ μερικών οπαδών, που σχολίαζαν για τις επιλογές του σε «εκλεκτές γυναίκες».

Ηταν γνωστό ότι σύναπτε σεξουαλικές σχέσεις με μερικές εξαυτών. «Έχω μείνει με άλλες γυναίκες εκτός από τη γυναίκα μου», αναφέρει ο ιστότοπός του. «Αυτό σημαίνει να είμαστε μαζί σωματικά και σεξουαλικά».

Ένας μάλιστα πρώην πιστός του είχε πει, ότι ένα αρσενικό μέλος της κοινότητας είχε εκφράσει το «αίτημα» να διαλέγει ο Ρούτερ και εκλεκτούς άνδρες.

Το σεξ ήταν κεντρικό στις διδασκαλίες του ντε Ρούτερ, όπως αναφέρει ο Luc Rinaldi στο Μacleans. «Διέκρινε τον επιφανειακό πόθο και μια ανώτερη μορφή σεξουαλικής ενέργειας που έλεγε ότι βρισκόταν στην καρδιά και ισχυρίστηκε ότι οι σχέσεις του ήταν εμπνευσμένες από ένα υπερφυσικό κάλεσμα».

Δεν καταλάβαιναν ότι τις βίαζε

Ωστόσο, όπως αναδεικνύει και το Μacleans, πολλές γυναίκες εμφανίστηκαν μετά από χρόνια να τον καταγγείλουν. Το 2022, οκτώ γυναίκες απευθύνθηκαν στην αστυνομία του Έντμοντον, ισχυριζόμενες ότι ο ντε Ρούιτερ χρησιμοποίησε την πνευματική του εξουσία για να τους κάνει να πιστέψουν ότι η σεξουαλική επαφή μαζί του ήταν ένας «δρόμος διαφώτισης».

Σύμφωνα με εκείνες, ο ντε ντε Ρούτερ δεν ήταν ένας θεϊκός σοφός που διεύρυνε τα όρια της αγάπης και του σεξ –αν και μπορεί να πίστευε ότι ήταν– αλλά ένα κατά συρροή [σεξουαλικό] αρπακτικό.

Όπως ομολόγησαν και οι ίδιες, συναίνεσαν στο σεξ με τον ντε Ρουίτερ, αλλά τώρα, ύστερα από χρόνια, ισχυρίζονται ότι η συγκατάθεσή τους «ακυρώθηκε» και δεν ήταν έγκυρη, επειδή με κάποιο τρόπο είχαν τεθεί υπό το ξόρκι του ή ότι κατά κάποιον τρόπο τις εξαπατούσε ώστε να πιστέψουν ότι θα πρέπει να κοιμηθούν μαζί του για να βρουν μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης».

Σύμφωνα με την δικηγόρο της βρετανικής εταιρείας McAllister Olivarius Carol Merchasin, που ειδικεύεται σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε πνευματικές κοινότητες, πολλές από τις πελάτισσές της αρχικά δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν κακοποιηθεί.

«Όταν οι άνθρωποι χειραγωγούνται ψυχολογικά, όταν βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις όπου εμπιστεύονται κάποιον άλλο, δεν είναι τόσο εύκολο να το αναγνωρίσεις», λέει. «Έχουν χρειαστεί πολλά χρόνια μέχρι οι άνθρωποι για να καταλάβουν ότι αυτό που τους συνέβη ήταν βιασμός».

Για τα υποτιθέμενα εγκλήματα του ντε Ρούτερ το ερώτημα του καναδικού Μacleans είναι μήπως, μέσω εξαπάτησης και χειραγώγησης, ο ίδιος καθιέρωσε τόσο σταθερά την ψυχή των οπαδών του που ακυρώθηκε η ελεύθερη βούλησή τους;

Σύμφωνα με τις καταγγέλουσες, μία από τις σεξουαλικές του συντρόφους η Leigh Ann προσκαλούσε τις γυναίκες να συναντήσουν τον ίδιο σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, πιο συχνά στο σπίτι του ή σε άλλη ιδιωτική τοποθεσία. Όταν εμφανίζονταν οι γυναίκες, ο ντε Ρούτερ εξηγούσε ότι «το κάλεσμα» τον κατευθύνει προς το μέρος τους και ότι, κάνοντας σεξ μαζί του, θα πετύχαιναν μια ανώτερη κατάσταση ύπαρξης.

«Ως δικηγόροι, δεν μπορούμε να υποβάλουμε επιπόλαιες αξιώσεις, αλλά μπορούμε να πιέσουμε την υπόθεση», παραδέχεται η Merchasin. «Όταν τέτοιες κατηγορίες είναι επιτυχείς, δημιουργούν ένα προηγούμενο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε άλλες υποθέσεις και άλλοι δικαστές, ακόμη και σε άλλες δικαιοδοσίες. Όλα αυτά κινούν τη βελόνα».

Οι καταγγελίες χρονολογούνται από το 2012 έως το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις γυναίκες περίμεναν μια δεκαετία για να κάνουν την αναφορά τους. Για την Merchasin, αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς «το σύστημα είναι τόσο επανατραυματικό για τους επιζώντες».

Πως μάγευε τα σεξουαλικά θύματα;

Το 2004, ο τότε ερευνητής και σημερινός επικουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πολ Ζους, άρχισε να μελετά τι ήταν αυτό που τράβαγε τόσους ανθρώπους στον ντε Ρούιτερ. Κατέληξε ότι το έντονο βλέμμα του ντε Ρουίτερ όχι μόνο γεννούσε οράματα, αλλά δημιουργούσε μια ψευδή αίσθηση οικειότητας.

Τα λόγια του ντε Ρουίτερ ήταν τόσο ασαφή που είχαν το αποτέλεσμα ενός καλογραμμένου ωροσκοπίου: γενικό για τους ξένους, δυναμικά ειδικά για τους πιστούς. Οι πιο ένθερμοι συνεργάτες του ντε Ρούτερ παρείχαν επίσης κοινωνικές ενδείξεις που υπογράμμιζαν την ιδιαίτερη κατάστασή του: τον συνέκριναν με τον Ιησού, έκλαιγαν παρουσία του και αντάλλαζαν ιστορίες για την υποτιθέμενη διόρασή του.

Μόλις οι αληθινοί πιστοί εξέφρασαν τον ισχυρισμό του ντε Ρούτερ ότι ήταν η ίδια η αλήθεια, ήταν έτοιμοι να προσκολληθούν σε αυτόν. Στη δεκαετία του 2000, ο ντε Ρουίτερ κέρδιζε σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 232.000 δολ. ετησίως, συν πενταψήφιες δωρεές από τους οπαδούς του. Μόλις το Oasis Center άνοιξε το 2007, θα μπορούσε να φτάσει τα 13.000 δολ. ανά γάμο ή συνέδριο. Μέχρι το 2009, ο ντε Ρούτερ είχε συγκεντρώσει 9 εκατ. δολ. ζώντας πλουσιοπάροχα.

Είδομεν.

Με πληροφορίες από Macleans