Πέντε γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε περιβάλλον Super League και δώδεκα συμμετοχές είναι… λογαριασμός που «φουσκώνει», αν αναλογιστεί κανείς το προφανές: Οτι ως εδώ ο Κώστας Φορτούνης στη φετινή του version δεν έχει ως βασική αποστολή στο γήπεδο ούτε τα γκολ, ούτε τις ασίστ αλλά τις προϋποθέσεις που τα δημιουργούν. Αυτή την ιδέα είχε για εκείνον ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, επιλέγοντας να τον στείλει στις πτέρυγες στο ξεκίνημα της σεζόν. Με αυτή τη μέθοδο πορεύτηκε ως εδώ και ο Ολυμπιακός βλέποντας τον αρχηγό του να χωράει και σε αυτά τα παπούτσια και να αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο MVP του.

Προσαρμόστηκε ο 31χρονος μεσοεπιθετικός. Και ομολογουμένως ο Κάρλος Καρβαλιάλ που αντικατέστησε τον Μαρτίνεθ, δεν θα είχε λόγο να παρέμβει σε μια (εκ του αποτελέσματος) πετυχημένη συνταγή, αν δεν του προέκυπτε ο γρίφος του Γενάρη που είναι πια προ των πυλών.

Η ιστορία σε τίτλους; Αγιούμπ Ελ Κααμπί τέλος μέχρι νεωτέρας μιας και χθες κλήθηκε και επίσημα από την εθνική του Μαρόκου για το Κόπα Αφρικα και πρέπει 1η του νέου έτους να αναχωρήσει για ένα τουρνουά που τραβά ως τα μισά του Φλεβάρη. Γιουσέφ Ελ Αραμπί τραυματίας (θλάση) δίχως αυτή τη στιγμή να μπορεί να ρισκάρει την πρόβλεψη για το ακριβές της επιστροφής του. Και διαθέσιμο «δίδυμο» σέντερ φορ, ο Στέφαν Γιόβετιτς –σ.σ. κατά τους συμπατριώτες του έχει στα χέρια του μεγάλη πρόταση από τα Εμιράτα– που ως εδώ σπανίως αγωνίζεται περισσότερο από ένα ημίχρονο, με τον Αλγκασίμ Μπα που από χθες είναι και επίσημα στην πρώτη ομάδα.

Ποντάρει στον αρχηγό

Αυτά είναι τα δεδομένα που ο πορτογάλος προπονητής έχει στα χέρια του ενόψει της αναμέτρησης στη Λαμία (3/1) που ανοίγει την αυλαία του 2024 και κατ’ επέκταση του ανήφορου που ακολουθεί (7/1 ΑΕΚ εντός, 10 και 17/1 Παναθηναϊκός για το Κύπελλο, 14/1 Κηφισιά εκτός κ.λπ.). Και ενώ έχει ανοίξει μια κουβέντα ενίσχυσης για την επίθεση μέσα από το παράθυρο των μεταγραφών (χθες για παράδειγμα στην Πορτογαλία ακούστηκε το όνομα του 26χρονου ισπανού φορ, Τόνι Μαρτίνεθ που ανήκει στην Πόρτο), ο Κάρλος Καρβαλιάλ δεν κάνει τίποτα λιγότερο από εκείνο που απαιτεί ο ρόλος του. Ψάχνει λύσεις εκ των έσω. Ποια φαίνεται πως είναι η βασική του ιδέα; Να βρει το γκολ από τον Κώστα Φορτούνη. Εξού και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η δοκιμή της επιστροφής του αρχηγού στα γνώριμα σε εκείνον λημέρια του άξονα.

Οπως ο… Μαρτίνς

Ο δεύτερος στο 4-4-2, σε ρόλο ελεύθερο. Κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Με την ευθύνη πια της τελικής απόφασης. Είτε αυτή αφορά στη δημιουργία, είτε στην εκτέλεση. Κάτι σαν τον Φορτούνη του Πέδρο Μαρτίνς, της σεζόν 2018-19 (17 γκολ, 16 ασίστ σε 43 συμμετοχές). Τι σημαίνει αυτό πέντε χρόνια μετά; Οτι ο Γιώργος Μασούρας που κρατούσε τον ρόλο του περιφερειακού, θα επιστρέψει στις πτέρυγες, στην απέναντι πλευρά του Ντανιέλ Ποντένσε. Και κυρίως ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ανάπτυξης, υπηρετώντας ένα στυλ με λιγότερες κοντινές πάσες. Να προσαρμοσθεί σε ένα παιχνίδι πιο άμεσο όπου τις προϋποθέσεις πλέον δεν θα τις αναζητά ο Φορτούνης ανάμεσα στις γραμμές, αλλά οι κεντρικοί του χαφ και οι ακραίοι του. Φορτούνης (5), Μασούρας (4) και Ποντένσε (5) έχουν 14 από τα 34 γκολ της ομάδας στο πρωτάθλημα. Πλέον θα πρέπει να παίξουν και για τα… 7 του Ελ Κααμπί.

Καρβάλιο και Μπιέλ

Αν όντως επιβεβαιωθεί αυτή η ιδέα, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως έκπληξη η περαιτέρω ενεργοποίηση και του Ζοάο Καρβάλιο που για την ιστορία κόντρα στον Ατρόμητο (21/12) βρέθηκε για πρώτη φορά στην ενδεκάδα και μάλιστα παίζοντας ολόκληρο το 90λεπτο. Θα χρειαστούν οι Ερυθρόλευκοι ένα «8άρι» με δημιουργία από την πίσω ζώνη. Αυτό που δεν έχει ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος που ως εδώ πλαισιώνει το δίδυμο του Σαντιάγκο Εσε και του Μαντί Καμαρά στο rotation της μεσαίας γραμμής. Δεν θα είναι παράξενο δηλαδή να δούμε την Τετάρτη στη Λαμία, τον Καρβάλιο ξανά στο αρχικό σχήμα πλάι σε ένα μόνο 6άρι. Οπως δεν θα είναι παράξενο να δούμε πλέον σε πιο «επιδραστικό» ρόλο τον Πεπ Μπιέλ. Ακόμη και σαν σέντερ φορ, θέση που υπηρέτησε στην Κοπεγχάγη πριν φορέσει τα ερυθρόλευκα…

Ανακοινώθηκε του Σκάρπα

Θα φανούν στο γήπεδο περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Χθες άλλωστε συγκεντρώθηκαν εκ νέου οι Πειραιώτες στον Ρέντη. Χθες ξαναπάτησαν στις ράγες (με προπόνηση, πρωί και απόγευμα). Χθες αποχαιρέτησαν και τον Γκουστάβο Σκάρπα, που η μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μινέιρο ανακοινώθηκε και επίσημα με τον Βραζιλιάνο να αποχαιρετά την Ελλάδα μετά από μόλις 11 συμμετοχές.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το «πάρε-δώσε» του χειμώνα για τον Ολυμπιακό. Οι αποφάσεις για τις «αλλαγές» στο ρόστερ που ο Καρβαλιάλ έχει προαναγγείλει από την ημέρα της παρουσίασής του. Και όπως είναι λογικό, ήδη τα ρεπορτάζ δίνουν και παίρνουν. Και για τους υποψήφιους για αναχώρηση (στην Ιταλία αναφέρουν ότι ο Ολα Σολμπάκεν είναι πιθανό να επιστρέψει στη Ρόμα και στο Μεξικό ότι ο Νίκολας Φρέιρε θα γυρίσει στην Πούμας).