Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο σήριαλ των συνωμοσιολογικών καταγγελιών για απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκρύψει πληροφορίες για την προέλευση του πανδημικού κοροναϊού.

Αυτή τη φορά, το συντηρητικό ίδρυμα Heritage Foundation κατέθεσε μήνυση κατά τη CIΑ υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα που τεκμηριώνουν απόπειρα δωροδοκίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, το οποίο παρουσίασε το The Daily Caller, η CIA προσέφερε «οικονομικά κίνητρα» σε αναλυτές προκειμένου να «αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την προέλευση του ιού», σύμφωνα με την οποία η διαρροή από κινεζικό εργαστήριο είναι η επικρατέστερη εξήγηση.

Αναλυτές της αμερικανικής κυβέρνησης φέρονται να συμπέραναν ότι ο ιός μάλλον διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν (Reuters)

Ελευθερία στην πληροφόρηση

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον όπου υποβλήθηκε η μήνυση καλείται να αποφασίσει αν θα υποχρεώσει τη CIA να παραδώσει τα έγγραφα σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ελευθερία στην πληροφόρηση.

Το Heritage Foundation επανέλαβε την καταγγελία του ότι ανώτερος πράκτορας της CIA ενημέρωσε τον Σεπτέμβριο αξιωματούχους της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την δωροδοκία έξι αναλυτών που είχαν αναλάβει να διερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας.

Η προσφορά υποτίθεται ότι έγινε υπό τον όρο ότι θα υποστήριζαν τη θεωρία ότι ο ιός έχει φυσική προέλευση από τα ζώα στον άνθρωπο.

Σε επιστολή με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της επιτροπής για την πανδημία κοροναϊού Μπραντ Ουένστραπ και ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Πληροφοριών Μάικ Τέρνερ ζήτησαν από τη CIA έγγραφα σχετικά με αυτές τις υποτιθέμενες πληρωμές.

Η επιστολή των δύο ρεπουμπλικανών προέδρων ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, έξι από τα επτά μέλη της ομάδας πίστευαν αρχικά ότι υπήρχαν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που έδειχναν, με χαμηλή εμπιστοσύνη, ότι η Covid-19 διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογία τη Γουχάν.